Nα πράξουν τα δέοντα και να κλείσουν τις παράνομες χωματερές ζητά από τους δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων.
Η Ελλάδα υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει όλους τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων.
Και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική συμμόρφωση της χώρας.
«Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων. Πρέπει να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα. Το να υπάρχουν στη χώρα μόνο 49 ανεξέλεγκτες χωματερές είναι ένα επίτευγμα. Στα νησιά μας υπάρχουν 20. Μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη βούληση όλων», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δήλωσε πως το θέμα δεν αγγίζει τη Ρόδο.
Σε ερώτηση για τη συνήθεια κάποιων να πετούν σκουπίδια και μεγάλα αντικείμενα, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές σε δάση, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε :
«Πρέπει και οι πολίτες να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. Και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις».
Σχετικά με την επιβολή προστίμων στους μικρούς νησιωτικούς ΟΤΑ, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε :
«Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα που έχει ανακύψει . Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα. Όλοι έχουμε ευθύνη. Μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τα στερεά απόβλητα και να τα αποθέσουμε στους χώρους που θα δημιουργηθούν με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα».
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των προστίμων για τους ΧΑΔΑ που ακόμη λειτουργούν στα νησιά, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε:
«Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ την ημέρα για κάθε ΧΑΔΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 49 χωματερές: 18 στην Πελοπόννησο, 16 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.
Η λύση η οποία έχει επιλεγεί είναι η μεταφορά των απορριμμάτων από τα μικρά νησιά σε μεγαλύτερα που διαθέτουν υποδομές.
Για παράδειγμα, ο ΧΥΤΑ Νάξου που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή (και αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο του 2015) θα δεχθεί τα απορρίμματα και των Μικρών Κυκλάδων (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά), η Ρόδος θα δεχθεί απορρίμματα από τη Χάλκη και ενδεχομένως και άλλα μικρά νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, τα πρόστιμα θα μεταβιβάζονται στους Δήμους (ή τις Περιφέρειες). Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης.
Οι τσιγγάνοι
Σε ερώτηση σχετικά με τη μεταφορά των τσιγγάνων που μένουν σε καταυλισμό στο «Κορακόνερο», ο κ. Σπυρίδων δήλωσε :
«Το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται, ερμηνεύοντας στενά το γράμμα του νόμου για τις αρμοδιότητες. Είναι ένα κοινωνικό θέμα. Για αυτό θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας αλλά και η κοινωνία των Ροδίων. Θα κάνουμε διάλογο και σύντομα θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου συζήτησε για το θέμα αυτό με το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
https://www.dimokratiki.gr/05-12-2014/o-spiros-spiridon-kali-tous-dimarchous-na-klisoun-tis-chomateres/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.