Με απόφαση που εξέδωσε η επιτροπή του άρθρου 152 απορρίφθηκε η νέα προσφυγή για την ακύρωση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Καλλιθέας, που ψήφισε την 15η Απριλίου 2014, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, που υπέβαλαν δύο κάτοικοι της περιοχής.
Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, αποτελεί γνωμοδότηση εντεταγμένη κατά νόμο, στην διαδικασία εκδόσεως της κατά το άρθρο 3 του ν. 1337/1983 (άρθρο 39 του Κώδικα βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας), απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος, περί έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενάτητας Καλλιθέας, στερείται δε, ως εκ τούτου εκτελεστότητας και απαραδέκτως προσβάλλεται.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι οι κάτοικοι είχαν πετύχει την ακύρωση της προηγούμενης τροποποίησης από τον καποδιστριακό δήμο, με προσφυγή στο ίδιο όργανο που έγινε δεκτή!
Ενίστανται δε διότι και η νέα τροποποίηση, που θεωρούν καταστροφική για την περιοχή, έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση!
Θυμίζουμε ότι η υπ΄αριθμ. 148/2010 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του καποδιστριακού δήμου ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από κατοίκους της περιοχής κυρίως για το γεγονός ότι επέτρεπε τη δόμηση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις Πηγές Καλλιθέας αλλά και για το γεγονός ότι περιόριζε σημαντικά τη δόμηση σε αγροτικές εκτάσεις στις Καλυθιές.
Η επιτροπή του άρθρου 152 είχε κρίνει ότι ο Δήμος Καλλιθέας παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου χωρίς να έχει εξασφαλιστεί με οιονδήποτε τρόπο η συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών στη διαδικασία.
Οι πολίτες, όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, ενώ δεν είχαν προσκληθεί γενικώς ή ειδικώς οι φορείς προς διαβούλευση.
Οι κάτοικοι επεσήμαναν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους ότι ο μελετητής που εκπόνησε το πολεοδομικό σχέδιο έχει εκφράσει με πραγματογνωμοσύνη την αντίθεσή του σ’ όσα υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο.
Το όλο θέμα έγινε μάλιστα αφορμή να υπάρξει έντονη φημολογία για συμφωνίες με μεγαλο-ιδιοκτήτες “κάτω από το τραπέζι” και όχι μόνο.
Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία από τους κατοίκους. Η πρώτη ένστασή τους αφορά τη γεωργική μέχρι πρότινος περιοχή περιμετρικά του οικισμού Καλυθιών. Τα ακίνητα αυτά, άρτια και οικοδομήσιμα με το Πολεοδομικό Σχέδιο που είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές προστασίας της γεωργικής γης με τη δυνατότητα επέκτασης μόνο κτηνοτροφικών μονάδων.
Η αρτιότητα στην περιοχή αυτή, εκατοντάδων στρεμμάτων, υφίσταται μόνο σε ιδιοκτησίες που έχουν κατ΄ελάχιστον 8 στρέμματα στη διάθεσή τους.
Οι επιτρεπόμενες δε χρήσεις είναι γεωργικές αποθήκες, υδατοδεξαμενές, θερμοκήπια, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να καθίστανται εκατοντάδες ιδιοκτησίες μη οικοδομήσιμες για τις χρήσεις που προβλέπει μέχρι σήμερα η κείμενη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση και να χάνουν κατά ποσοστό τουλάχιστον 90% της σημερινής τους εμπορικής αξίας.
Κάτοικοι ισχυρίζονται παραπέρα ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει το σχέδιο υπέπεσε σε πλείστα σφάλματα, όπως για παράδειγμα να θεωρήσει την περιοχή του Φαληρακίου ως οικισμό. Τονίζουν δε ότι εξαιρουμένων των τριών οικισμών ιδιωτικής πολεοδόμησης που προβλέπονται στο σχέδιο καταργείται στην ουσία η οικοδόμηση σε όλη την έκταση του Δήμου Καλλιθέας ακόμη και σε περιοχές που εφάπτονται επαρχιακών οδών και ισχύει σήμερα η κατά παρέκκλιση αρτιότητα, αφού προτείνει ως ελάχιστο εμβαδόν για την αρτιότητα τα 8 στρέμματα.
Σημειώνεται δε ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που υπάγονται στις ζώνες περιορισμού της δόμησης έχει οικοδομηθεί και κατοικηθεί.
Χαρακτηρίζουν δε εξωφρενικό το γεγονός, με το ΓΠΣ να χωροθετείται περιοχή 30.000 στρεμμάτων για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων εντός δηλαδή του πλέον τουριστικού δήμου στο νησί της Ρόδου με μηδενική σχεδόν κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Θυμίζουμε ακόμη ότι παρότι οι μελετητές που συνέταξαν το ΓΠΣ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους η δημοτική αρχή του καποδιστριακού δήμου είχε προχωρήσει επιλεκτικά στη δημιουργία – επέκταση δύο οικισμών στην περιοχή Κοσκινού.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η πολεοδόμηση περιοχής συνολικής έκτασης 711.300 στρεμμάτων με χρήση αμιγούς κατοικίας και εντός της ζώνης των 1000μ από την πηγή των λουτρών της Καλλιθέας παρότι οι μελετητές έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια δεύτερη πόλη ανταγωνιστική αυτής των Κοσκινού συνολικής έκτασης 1.281 στρεμμάτων σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι η παράκτια ζώνη της Καλλιθέας και επισημαίνουν ότι η πρόταση δεν θα εγκριθεί από τον ΕΟΤ.
Οι μελετητές κατέστησαν επιπλέον σαφές ότι δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση για την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού σ’ όλο το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλλιθέας. Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέργος Λεβέντης.
https://www.dimokratiki.gr/10-12-2014/aporrifthike-prosfigi-kata-tou-genikou-poleodomikou-schediou-tou-pr-dimou-kallitheas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.