Ειδήσεις

8χρονη μαθήτρια σκοτώθηκε από πτώση σε δημοτικό σχολείο στον Αρχάγγελο – Αποζημίωση 200.000 ευρώ σε συγγενείς της

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, που βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής, απορρίφθηκε η έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που αποζημίωσε με το ποσό των 200.000 ευρώ, τους συγγενείς 8χρονου παιδιού, που τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση από το περβάζι δημοτικού σχολείου στον Αρχάγγελο.
Το ιστορικό της υπόθεσης, που είχε συγκλονίσει το νησί, έχει ως εξής:
Την 4η Μαρτίου 1999, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 πμ η 8 χρονη, μαθήτρια της Β’ τάξης τoυ 1ου   Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου, κόρη της πρώτης ενάγουσας, αδερφή των εναγόντων για λογαριασμό των οποίων ενεργεί η πρώτη ενάγουσα, εγγονή του δεύτερου και της τρίτης των εναγόντων και ανηψιά του τέταρτου ενάγοντος (αδελφού της πρώτης ενάγουσας), ενώ βρισκόταν στην αίθουσα διδασκαλίας του πρώτου ορόφου του  ως άνω σχολείου, διέφυγε της προσοχής δύο εκπαιδευτικών, που βρίσκονταν, σύμφωνα με το  εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα  μαθημάτων του  σχολείου αυτού,  σε εφημερία, κατέπεσε από το ανοιχτό παράθυρο της αίθουσας και υπέστη θανάσιμο τραυματισμό.
Συγκεκριμένα, η μαθήτρια, κατά τη  λήξη  του πρώτου διαλείμματος, εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας της τάξης της, η οποία βρισκόταν στον πρώτο όροφο του σχολικού κτηρίου και ανέβηκε στο περβάζι του ανοιχτού παραθύρου, πιθανόν για να κρυφτεί από τη δασκάλα της, απ’ όπου γλίστρησε και έπεσε στα σκαλιά της εισόδου του σχολείου και από ύψος 4.5μ. περίπου. Την ώρα εκείνη, η εκπαιδευτικός, αφού είχε ανοίξει προηγουμένως την αίθουσα της Β’ τάξης για να εισέλθουν οι μαθητές, κινήθηκε προς την εσωτερική σκάλα του κτηρίου, προκειμένου να ελέγξει την ασφαλή άνοδο των μαθητών και την είσοδό τους στην αίθουσα, όπου, χωρίς να αντιληφθεί η ίδια οτιδήποτε, ειδοποιήθηκε για την πτώση της  μαθήτριας από το παράθυρο, το οποίο ανοιγόταν πάντα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για να αεριστεί η αίθουσα, από έναν άλλο μαθητή της ίδιας τάξης.
Κατόπιν, η εκπαιδευτικός    κατέβηκε στην είσοδο του σχολικού κτηρίου μαζί με άλλους δασκάλους, που είχαν ειδοποιηθεί για το συμβάν, όπου βρήκαν την μαθήτρια κτυπημένη και ειδοποίησαν το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου.
Το ασθενοφόρο, το οποίο έφθασε αμέσως, μετέφερε την μαθήτρια αρχικά στο Κέντρο Υγείας και κατόπιν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου,    σύμφωνα    με ιατροδικαστική    έκθεση, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί «βαρεία ΚΕΚ-κώμα-γλασκώνη».
Στη συνέχεια, η μαθήτρια, την ίδια ημέρα διακομίσθηκε διασωληνωμένη υπό μηχανικό αερισμό και φαρμακευτική καταστολή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Στο Νοσοκομείο αυτό παρέμεινε έως τις 13 Μαρτίου 1999,  οπότε απεβίωσε.
Κατά των εφημερευόντων εκπαιδευτικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, με την από 19 Μαΐου 2006 απόφασή του κήρυξε αθώες τις εκπαιδευτικούς.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ατύχημα, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό της οικείας τους, οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα των οργάνων του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου, διότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίες ήταν, την ημέρα εκείνη, υπεύθυνες για την επίβλεψη των μαθητών, αλλά και των χώρων του σχολείου, η δε τελευταία και ως εκπαιδευτικός της τάξης της θανούσης, επέδειξαν βαριά αμέλεια  κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και μη καταβάλλοντας τη δέουσα προσοχή, εγκατέλειψαν την αίθουσα με τους μαθητές λίγα λεπτά μετά τη λήξη του διαλείμματος, με αποτέλεσμα η ως άνω μαθήτρια να ξεφύγει της προσοχής τους και να πέσει στο κενό από το παράθυρο της αίθουσας του πρώτου ορόφου, το οποίο, κατά παράβαση των καθηκόντων εποπτείας, με τα οποία ήταν επιφορτισμένες, ήταν ανοιχτό.
Περαιτέρω, ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται για την πρόκληση του ατυχήματος αυτού και διότι η δευτέρα τάξη δημοτικού, που αποτελείται από μικρά, ανώριμα παιδιά, είχε στεγασθεί στον πρώτο όροφο του σχολικού κτηρίου, αντί του ισογείου.
Το δικαστήριο έκρινε πράγματι ότι η πλημμελής επιτήρηση που άσκησε η εκπαιδευτικός επί των μαθητών της συγκεκριμένης τάξης αποδεικνύεται από το γεγονός του ότι αυτή δεν αντιλήφθηκε ολωσδιόλου ούτε το ότι η θανούσα είχε ανεβεί στο περβάζι του ανοιχτού παραθύρου, αλλά ούτε και την πτώση της από αυτό στα σκαλιά της εισόδου του σχολικού κτηρίου, παρά μόνο όταν την ενημέρωσε σχετικά ένας άλλος μαθητής της ίδιας τάξης.
Τους συγγενείς του παιδιού εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου