Ειδήσεις

«Μαϊμού» τυφλοί έπαιρναν επίδομα… τυφλότητας!

Τις κατηγορίες της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση, της απάτης κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση θα αντιμετωπίσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, την Παρασκευή, δύο κάτοικοι της Ρόδου, ένας κάτοικος Αρχαγγέλου και μια οφθαλμίατρος, ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση «μαϊμού» επιδομάτων τυφλότητας.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί εξάλλου ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ανάλογη έρευνα με ύποπτους για την τέλεση του αδικήματος της απάτης κατ’ εξακολούθηση, ακόμη 8 κατοίκους του νησιού.
Οι έρευνες για την υπόθεση προκλήθηκαν αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Πλημμμελειοδικών Ρόδου μετά από δημοσίευμα της 20ης Ιουλίου 2013 της «δημοκρατικής» και στοιχείων, που υπέβαλε αρμοδίως το ΚΕΠΑ.
Η δικογραφία “εμπλουτίστηκε” συγκεκριμένα με στοιχεία από τους ελέγχους που διενήργησε αρμοδίως το ΙΚΑ. Μετά τη διενέργεια ελέγχου και επανελέγχου των επιδοματούχων τυφλότητας της Ρόδου, από επιτροπές ΚΕΠΑ, που έγινε στα γραφεία του ΙΚΑ Ρόδου, την 26, 27 και 28 Ιουνίου 2013, βρέθηκαν 14 περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιούνται επίδομα τυφλότητας.
Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρόλο που το ποσοστό τυφλότητας ήταν 80% ακόμη και 85%, η αρμόδια επιτροπή υποχρεώθηκε να διακόψει το επίδομα, διότι το ένα μάτι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή ποσοστό (<1/20), αλλά αφορούσε το συνολικό ποσοστό, λόγω των προβλημάτων που προέκυπταν που προκύπτουν και στα δύο μάτια.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, για επιδοματούχους των νησιών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών και στη Ρόδο.
Στην Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι και εξετάστηκαν 125.

Τι ακριβώς συμβαίνει στους ελέγχους;
Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με προβλήματα όρασης (όχι εντελώς τυφλά αλλά με μερική όραση) δεν καλύπτονται από τον νόμο για την υπαγωγή τους στο βοήθημα, (ο Ν 2430/ 1996 προβλέπει τη διαβάθμιση της όρασης). Με Προεδρικά Διατάγματα έγινε πραγματικότητα πλέον η διαβάθμιση τυφλών και στην Ελλάδα.
Από το 1996 και τον τότε νόμο περί τυφλότητας, φτάσαμε το 1999 και στα ΠΔ, με το 2% του συνολικού πληθυσμού να δηλώνει προβλήματα τυφλότητας.
Στην Ελλάδα το 1999 υπήρχαν σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τυφλά 21.199 άτομα εκ των οποίων περίπου 500 έως την ηλικία των 18 χρόνων. Μια απλή αριθμητική πράξη δείχνει ότι οι 21.199 τυφλοί είναι περίπου το 2% στα 11.000.000 του συνολικού πληθυσμού, μείον 800 άτομα.
Τα προνοιακά επιδόματα για τους αναξιοπαθούντες, κοστίζουν στο κράτος περίπου 6,4 δισ. ευρώ ετησίως και στόχος της πολιτείας είναι η διανομή των προνοιακών πόρων σε αυτούς που βρίσκονται πραγματικά σε ανάγκη.
Η ζημία από την απάτη με τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων κάθε είδους ανά τη χώρα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των ατόμων που ελάμβαναν το επίδομα τυφλότητας συμπεριλαμβάνονται (από τη Ρόδο) και 14 άτομα τα οποία δεν το εδικαιούντο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώτη κατηγορούμενη, φέρεται την 10η Σεπτεμβρίου 2010 να υπέβαλε ενώπιον της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Ν.Α. Δωδεκανήσου αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 24 Αυγούστου 2010 βεβαίωση οφθαλμίατρου, η οποία κρίθηκε ψευδής.
Σύμφωνα με την βεβαίωση η οπτική οξύτητα του δεξιού και του αριστερού οφθαλμού της ήταν μικρότερη του 1/20 της φυσιολογικής. Της χορηγήθηκε από 10 Σεπτεμβρίου 2010 επίδομα τυφλότητας ύψους 652,00 ευρώ μηνιαίως και της αποδίδεται ότι εισέπραξε έως και την 3η Ιουλίου 2013 το συνολικό ποσό των 23.252,70 ευρώ.
Από επανέλεγχό της, από Επιτροπή του ΚΕΠΑ της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ρόδου, προέκυψε ότι η οπτική οξύτητα του δεξιού και του αριστερού οφθαλμού της ήταν μεγαλύτερη του 1/20 της φυσιολογικής και το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 30%.
Ο δεύτερος φέρεται την 13η Ιουλίου 2011 να υπέβαλε αίτηση για την χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 5 Ιουλίου 2011 βεβαίωση οφθαλμίατρου που κρίθηκε ψευδής.
Του χορηγήθηκε από 13 Ιουλίου 2011 επίδομα τυφλότητας ύψους 362,00 ευρώ μηνιαίως και εισέπραξε το συνολικό ποσό των 8.507 ευρώ.
Από τον επανέλεγχό του, είχε προκύψει ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 15%.
Η τρίτη των κατηγορουμένων, φέρεται την 30 Αυγούστου 2011 να υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 30 Σεπτεμβρίου 2011 βεβαίωση οφθαλμίατρου, η οποία κρίθηκε ομοίως ψευδής.
Της χορηγήθηκε από 30 Αυγούστου 2011 επίδομα τυφλότητας ύψους 697 ευρώ μηνιαίως και εισέπραξε έως  και την  3 Ιουλίου 2013 το συνολικό ποσό των 15.310,76 ευρώ.
Από τον επανέλεγχο προέκυψε ότι η οπτική οξύτητα του αριστερού οφθαλμού της ήταν μεγαλύτερη του 1/20 της φυσιολογικής και ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 85%.
Η οφθαλμίατρος επεσήμανε εξεταζόμενη ότι από την κλινική περνάνε ετησίως περισσότεροι από 150 ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και ζητούν την έκδοση σχετικών  βεβαιώσεων. Υπολόγισε ότι έχει υπογράψει περισσότερα από 1.500 τέτοια έγγραφα και επεσήμανε ότι από τους 163 ασθενείς, που κάλεσαν δειγματοληπτικά σε επανεξέταση, σε 13 από αυτούς  διαπιστώθηκαν κάποιες αποκλίσεις στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς.
Τόνισε ότι η κάθε μέτρηση δικαιολογεί ένα σχετικό σφάλμα μεταξύ 1/20 έως 1/10 (5-10%), ότι η μέτρηση της οπτικής οξύτητας περιέχει ένα βαθμό υποκειμενικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να έχουν υποβληθεί οι ασθενείς στην ίδια εξέταση κατά το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα, αφού οι ασθενείς μπορεί να έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτικές θεραπείες, που βελτιώνουν την κατάσταση, laser, ενδοΰαλοειδικές ενέσεις κλπ.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, που παρουσιάζουν βελτίωση στην όρασή τους, όπως τόνισε, έχουν υποβληθεί σε θεραπευτικές και χειρουργικές αγωγές προκειμένου να βελτιώσουν την όρασή τους. Επίσης σε ορισμένους ασθενείς η απόκλιση της δικής της βεβαίωσης από την βεβαίωση – απόφαση  του ΚΕΠΑ συνίσταται στον ένα από δύο  οφθαλμούς, ενώ στον έτερο οφθαλμό  υπάρχουν τα ίδια ευρήματα.
Επεσήμανε εξάλλου ότι οι εξετάσεις τις οποίες έκανε και οι βεβαιώσεις τις οποίες εξέδωσε, το χρόνο που τις εξέδωσε ήταν αληθείς.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου