Ειδήσεις

Η δημοσκόπηση της metron analysis για τις δημοτικές εκλογές στη Ρόδο

Δημοτικές εκλογές – θρίλερ ως και την τελευταία στιγμή

Οπως προκύπτει, σε πρώτη ανάγνωση από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από την γνωστή εταιρεία «Metron Analysis» για λογαριασμό της «δημοκρατικής», μέχρι και τώρα δεν καταγράφεται καταλυτική υπεροχή υποψήφιου δημάρχου, στη Ρόδο, έναντι των άλλων, με αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι οι δημοτικές εκλογές θα εξελιχθούν σε πραγματικό θρίλερ, ως την τελευταία στιγμή. Υπάρχει μεν μια ελαφρά υπεροχή των κ.κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και Φώτη Χατζηδιάκου, έναντι των υπόλοιπων, αλλά οι ψηφοφόροι δείχνουν να είναι μια «κινούμενη άμμος» και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς απέχουμε ακόμα πολύ από την ημέρα των εκλογών. Περιττό να τονισθεί ότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο χρόνο διεξαγωγής τους και ότι καμία δεν έχει ποτέ κάνει σύμβαση με τον Θεό ότι τα πράγματα θα παραμείνουν «αναλλοίωτα». Επ’ αυτού είναι σαφές και το γενικό σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της «Metron Analysis» κ. Στράτου Φαναρά, το οποίο θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
H δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διήμερο 17 – 18 Μαρτίου 2014 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 800 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, κατοίκους/ψηφοφόρους του Δήμου Ρόδου, που επελέγησαν με απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφωνικών αριθμών. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία, την περιοχή κατοικίας και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Για τη διενέργεια της δημοσκόπησης εργάστηκαν 3 επόπτες και 40 ερευνητές. Το 18% των συνεντεύξεων ελέγχθησαν με τη μέθοδο της συνακρόασης και το 100% ηλεκτρονικά.

Όπως τονίζει η εταιρεία «Metron Analysis», όπου οι βάσεις είναι μικρότερες των 60 ερωτηθέντων, τα στοιχεία είναι τελείως ενδεικτικά. Εν πάση περιπτώσει οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 51% είναι άνδρες και σε ποσοστό 49% γυναίκες. Σε ποσοστό 37% είναι ηλικίας μεταξύ 18-34 ετών, και σε ποσοστά 18% ηλικίας 35-44 και 45-54. Το 52% του δείγματος είναι μέσου εκπαιδευτικού επιπέδου και το 36% ανώτερου. Το 27% είναι μισθωτοί, το 12% νοικοκυρές, το 17% συνταξιούχοι και το 18% ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 32% είναι μικρομεσαίοι και το 38% ανήκει στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Σε ό,τι αφορά την πολιτική τους αυτοτοποθέτηση το 20% είναι ακομμάτιστοι, το 17% δεξιοί, το 15% κεντροαριστεροί, το 11% κεντροδεξιοί, το 14% κεντρώοι και το 14% αριστεροί.

Το 37% του δείγματος κατοικεί στην δημοτική ενότητα Ρόδου, το 35% στην ανατολική πλευρά του νησιού και το 28% στη δυτική.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η απόφαση του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά να απέχει από την εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου 2014 ήταν, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της «Metron Analysis», ορθή.
Το 78% του δείγματος που εξετάστηκε κρίνει μάλλον αρνητικά το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής ενώ μόλις ένα 15% μάλλον θετικό. Η συγκεκριμένη ένδειξη φέρεται να αντανακλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε παρακάτω και στον αντιδήμαρχο διοικητικών του Δήμου Ρόδου κ. Στράτο Καρίκη, ως μέλος της δημοτικής αρχής και δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι επικοινωνιακά στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, έλαβε αποστάσεις από το δήμαρχο ασκώντας μάλιστα κριτική για την αποτυχία στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι το 61% του δείγματος που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν κρίνει αρνητικά το έργο της δημοτικής αρχής. Το ίδιο ισχύει για το 72% των κεντροαριστερών και το 62% εκείνων που τοποθετούν ιδεολογικά τους εαυτούς τους στο κέντρο. Αναμενόμενο θεωρείται εξάλλου το γεγονός ότι το 82% των ερωτηθέντων, προερχόμενων από τη δυτική Ρόδο είναι δυσαρεστημένοι με τη δημοτική αρχή. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου αποτελούν σίγουρα έναν από τους κύριους λόγους της δυσαρέσκειας αυτής.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου απολαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωρισιμότητας μεταξύ των συνυποψηφίων του και συγκεκριμένα το 92% δήλωσαν ότι τον γνωρίζουν. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι το 86% του δείγματος γνωρίζει τον κ. Γ. Υψηλάντη, ο οποίος είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται στον στίβο των εκλογών και εργαζόταν σε καίριες θέσεις του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα ως διευθυντής στην Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και ως αναπληρωτής διευθυντής στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης. Ένα 15% του δείγματος δεν γνωρίζει από την άλλη τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο παρότι έχει υπηρετήσει από καίρια πόστα την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο του επισκίαζε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Το 21% του δείγματος δεν γνωρίζει τον κ. Στράτο Καρίκη, παρότι κι αυτός υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος τον Δήμο Ροδίων αλλά και τον ενιαίο Δήμο ενώ ένα 47% δεν γνωρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Πότσο Καλετό.
Το 40% των ερωτηθέντων από την άλλη εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον κ. Γιώργο Υψηλάντη και ένα 32% θετική. Το 45% του δείγματος εκφράσουν θετική γνώμη για τον κ. Χ. Χατζηευθυμίου και ένα 39% αρνητική.
Η διαφορά των θετικών με τις αρνητικές γνώμες για τον κ. Φ. Χατζηδιάκο είναι μόλις μια μονάδα (39 με 38) ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Στράτο Καρίκη (33 με 32).

ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Ενθαρρυντικό, παρά την κρίση της πολιτικής και των πολιτικών, θεωρείται το γεγονός ότι το 76% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις 15% δίνει αρνητική απάντηση. Οι ερωτηθέντες, που προέρχονται από αντιμνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπά) στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές κάτι που δικαιολογείται από το γεγονός ότι περιμένουν τον Μάιο του 2014 για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προηγείται οριακά των συνυποψηφίων του κ.κ. Γ. Υψηλάντη και Φ. Χατζηδιάκου στην πρόθεση ψήφου και συγκεκριμένα μόλις μια μονάδα ενώ φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για τον κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος ωστόσο είναι ίσως ο μοναδικός από τους υποψηφίους που επιδεικνύει από την πρώτη στιγμή μια υπέρμετρη αισιοδοξία, που δεν επιβεβαιώνεται δημοσκοπικά.

Το γεγονός ότι έχει διασπαστεί η Νέα Δημοκρατία και ότι παρουσιάζει διαλυτικές καταστάσεις εξαιτίας της συμμετοχής δύο υποψηφίων της στις εκλογές επιβεβαιώνεται από τη δημοσκόπηση αφού προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι τυχόν σύμπραξη των παρατάξεων Χατζή Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη οδηγεί την κεντροδεξιά σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Δεν είναι αδιάφορο εξάλλου και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων 22%. Είναι η βουβή πλειοψηφία που θα κρίνει και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα.

Αναμενόμενα θεωρούνται τα αποτελέσματα από την αναγωγή των προτιμήσεων υπέρ των υποψηφίων στους πολιτικούς χώρους απ΄όπου προέρχονται οι ερωτηθέντες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου διεισδύει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (13%) σε αντίθεση με τον κ. Στράτο Καρίκη που δεν δείχνει να «ψαρεύει» στην κεντροαριστερά (4%). Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων από τη Νέα Δημοκρατία που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τους κ.κ. Γιώργο Υψηλάντη και Φώτη Χατζηδιάκο, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές (14% στον πρώτο και 17% στον δεύτερο).

Σημειώνεται ότι το δείγμα των ερωτηθέντων από τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι μικρότερο των 60 ατόμων και τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά. Ενα 28% των ερωτηθέντων που επέλεξαν τον κ. Χ. Χατζηευθυμίου είναι κεντροδεξιοί, ένα 17% που επέλεξαν τον κ. Στρ. Καρίκη δεξιοί, το 24% του κ. Γ. Υψηλάντη αριστεροί και το 32% του κ. Φ. Χατζηδιάκου κεντροαριστεροί. Το 21% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Ρόδου. Ο κ. Γ. Υψηλάντης έχει μεγαλύτερη δυναμική στην ανατολική Ρόδο όπως και ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ενώ ο κ. Στράτος Καρίκης στην δυτική Ρόδο εξαιτίας μάλλον της συμμετοχής του κ. Σ. Στάγκα από την Ιαλυσό και της στήριξης στην παράταξή του των κ.κ. Θ. Τσέλιου και Βασίλ. Σταυριανού (πεθερού του κ. Στ. Δράκου υποψηφίου από το Παραδείσι).
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία του φύλου και της ηλικίας των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ των 5 υποψηφίων.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση στην έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου