Ιστοσελίδα στην οποία θα μπορούν να καταγγέλλουν οι πολίτες περιστατικά χρηματισμού σε δημόσια νοσοκομεία, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας.
Στον ειδικό αυτόν ιστότοπο οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους προκειμένου να ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα. Με τον τρόπο αυτόν η καταγγελία θα φτάνει εκεί που πρέπει, ενώ θα υπάρχει ο κατάλληλος χειρισμός στο ευαίσθητο θέμα που αφορά.
Τα παραπάνω προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαφθοράς και Απάτης στον χώρο της Υγείας (EHCFCN), η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι επιτροπή ειδικών, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, έχει παραδώσει μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Πρόταση
Για το «φακελάκι» στα χειρουργεία προτείνεται η διαμόρφωση ενός διαφανούς συστήματος διαχείρισης των επεμβάσεων. Θα γίνεται μία δέσμευση του χειρουργείου ήδη από τη μονάδα Υγείας ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών που παραπέμπει τον ασθενή.
Το σύστημα θα είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο και όλοι θα γνωρίζουν σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί κάθε γιατρός και τη χρονική σειρά προτεραιότητας.
Για τις καθυστερήσεις πληρωμών των παρόχων Υγείας και το «γρηγορόσημο» που καλούνται να καταβάλλουν, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τη διασφάλιση τακτικών χρόνων πληρωμών, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και να εξαντλείται το πεδίο διαφθοράς.
Ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση και στους ελέγχους, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συνεργασία του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας με την υπηρεσία ελέγχου των Ταμείων (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).
Οι φορείς θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, εναρμονίζοντας την πρακτική τους και τις διώξεις που πρέπει να κάνουν.
Προβλέπεται, δε, διασύνδεσή τους με άλλα ελεγκτικά σώματα, τα οποία δεν ασχολούνται με τον χώρο της Υγείας, όπως το σώμα δίωξης οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο υπουργός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί, έτσι, ένα πλέγμα σχέσεων πληροφόρησης και κοινής διαδικασίας δράσης.
Πηγή: Έθνος