Συνέντευξη στο
Δαμιανό Αθανασίου
Για όλους και για όλα μιλάει σε μια «εκ βαθέων» συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, επιχειρώντας ταυτόχρονα ένα πρώτο απολογισμό της θητείας του και αποκαλύπτοντας τους στόχους του για το άμεσο μέλλον.
Στην ίδια συνέντευξη ο δήμαρχος Ρόδου, αναφέρεται στις επιπτώσεις από την κατάργηση του δημοτικού φόρου και στον τρόπο που θα επιδιώξει να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα, στα σχέδιά του για τη Μαρίνα Μανδρακίου και τον τουριστικό λιμένα, στην ανάπτυξη υδατοδρομίου στη Ρόδο, στην αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης και του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στον τουρισμό.
Η καθαριότητα και η αναβάθμιση του πρασίνου στο νησί αποτελεί ένα από τα «στοιχήματα» του δημάρχου, όπως και η βελτίωση της εικόνας της Μεσαιωνικής Πόλης.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανοίγει τα χαρτιά του και στο θέμα των σχέσεων του με τους συνεργάτες του.
Aναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου
• Κύριε δήμαρχε συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Σε τι επίπεδο έχει φτάσει η οργάνωση του δήμου;
Κύριε Αθανασίου, όπως γνωρίζετε, είχαμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε ένα νέο διοικητικό μοντέλο για την βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου. Αν και η πρώτη περίοδος συνήθως κρίνεται ως αναγνωριστική, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο σε θέματα οργάνωσης της καθημερινότητας, όσο και στα ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού. Εντοπίσαμε τις αδυναμίες και προωθούμε λύσεις σε κάθε επίπεδο.
Επιδιώκουμε με αξιοκρατικά κριτήρια την αλλαγή παγιωμένων καταστάσεων που κρατούσαν εγκλωβισμένο το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του δήμου, με επανατοποθέτηση ανθρώπων εκεί που μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.
Δίνουμε έμφαση στο συντονισμό σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων προκειμένου όμορα χωριά να προχωρούν μεταξύ τους σε συνέργειες, όταν αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Επιπρόσθετα ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση του δήμου με πληροφορικό σύστημα που θα απλώνεται σε όλες τις διευθύνσεις και στις επιμέρους λειτουργιές των υπηρεσιών.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχουμε ηλεκτρονικά, όλα τα στοιχεία για τις προμήθειες, αποθήκες, καύσιμα, αυτοκίνητα, άδειες προσωπικού κλπ του δήμου. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού, οικονομίας κλίμακας και εντέλει σεβασμού των χρημάτων των δημοτών μας, χωρίς ίχνος σπατάλης στη λειτουργία του δήμου, των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, ειδικά με την αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα του ΔΗΦΟΔΩ.
• Η νέα δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει και σε ποιό βαθμό τον προγραμματισμό σας;
Η μέχρι πρότινος έλλειψη συνεννόησης στην βελτίωση των αδυναμιών είσπραξης και διάθεσης του ΔΗΦΟΔΩ, ατυχώς επέφερε την κατάργησή του. Αν και νέα δημοτική αρχή, δεσμευτήκαμε σε ειδική συνεδρίαση του δ.σ. να διορθώσουμε τις αστοχίες, δεν στάθηκε σύμμαχός μας ο χρόνος, καθώς εκκρεμούσε η προσφυγή στην ολομέλεια του Σ.τ.Ε. Όμως το συμπέρασμα που βγαίνει από την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι ότι ο ΔΗΦΟΔΩ, δυστυχώς, «έπεσε εκ των έσω». Και αυτή η ανάγνωση δεν αποτελεί στοιχείο πικρίας ή λεκτικών αντιποίνων από την πλευρά του δημάρχου (άλλωστε δεν μας βαρύνουν αστοχίες του παρελθόντος και η απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι σεβαστή, αποδεκτή και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ρόδου και κατ’ επέκταση των υπόλοιπων Δήμων) αλλά λογική διατύπωση που εδράζεται στα οικονομικά στοιχεία, αλλά και στις επίσημες δηλώσεις εκπροσώπων φορέων.
Σας υπενθυμίζω ότι το 82% του φόρου το κατέβαλλαν μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, super market, πολυεθνικές, καζίνο, κλπ) που καρπώνονται τον κόπο και το υστέρημα της τοπικής οικονομίας. Τώρα, όλοι αυτοί θα επωφελούνται αυτά που αξιοποιούσε ο δήμος προς όφελος του συνόλου.
Έχω δηλώσει ότι δεν διαφωνούσα με τις απόψεις ότι η διάθεση των πόρων του ΔΗΦΟΔΩ έπρεπε να γίνεται μέσα από μια συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις και τους τοπικούς φορείς. Αυτές ήταν και οι προθέσεις μας.
Από εδώ και πέρα όσοι ενδιαφέρονται για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, στην πράξη και όχι στα λόγια, οφείλουν να συνεργαστούν με τον δήμο και από κοινού να βρούμε μια λύση, προκειμένου να αντισταθμίσουμε την εν λόγω απώλεια. Ήδη στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε κατόπιν προσκλήσεώς μου για το θέμα αυτό μια ευρεία σύσκεψη στο Δήμο με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, τοπικών φορέων, πρώην δημάρχων, και βουλευτών, η οποία πράγματι είχε θετική απήχηση από όλους τους συμμετασχόντες.
Η δημοτική αρχή επεξεργάζεται όλες τις δυνατότητες και προοπτικές. Σκέψεις υπάρχουν πολλές. Είμαι σίγουρος πως σύντομα θα βρούμε μια λύση μέσω της οποίας θα αποφύγουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, θα συμβάλουμε στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων στο Δήμο μας, χωρίς βέβαια να επιβαρυνθούν τα φτωχά και τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά.
• Για τη Μαρίνα Μανδρακίου, τον Τουριστικό Λιμένα Ρόδου και το Λιμάνι της Ακαντιάς αποφασίζει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ! Συνεχίζετε τις προσπάθειες για να πάρει πίσω το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου τα λιμάνια αυτά;
Για το θέμα αυτό είχα συζητήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, και μάλιστα ο ίδιος ζήτησε τηλεφωνικά να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου στη μαρίνα του Μανδρακίου. Φυσικά η γραφειοκρατία ακόμη ανθίσταται. Παράλληλα στο γραφείο μου υπάρχουν έτοιμα τεύχη δημοπράτησης που μπλόκαρε το ΤΑΙΠΕΔ επί δημαρχίας Κουσουρνά. Στον ίδιο φάκελο βρήκα την εισήγηση του βουλευτή κ. Γάκη (ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης τότε) καθώς και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να διεκδικήσουμε δικαστικά την αξιοποίηση της μαρίνας και του λιμανιού της Ακαντιάς. Είχα προγραμματίσει εκ νέου συναντήσεις στα υπουργεία, αλλά μας πρόλαβε η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Θα περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο και μετά, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, θα απαιτήσουμε την άμεση αξιοποίηση αυτών των δομών οι οποίες σε συνδυασμό με την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, την οποία ο περιφερειάρχης προτίθεται να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ θα δώσουν άλλη αναπτυξιακή και αισθητική διάσταση στην πόλη της Ρόδου. Ανεξάρτητα από αυτά στο σχεδιασμό της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου είναι η απομάκρυνση των «παροπλισμένων σκαφών» ώστε στην νέα τουριστική περίοδο στο Μανδράκι να ελλιμενίζονται σκάφη πολυτελείας και αναψυχής, είτε υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ είτε όχι.
• Θα αποκτήσουν τα νησιά μας υδατοδρόμια;
Το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου αποφάσισε την κατασκευή υδατοδρομίων σε επτά νησιά του νομού, ώστε να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που απαιτείται σε συνδυασμό με την μερική επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος και του αποκλεισμού των νησιών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προωθεί το σχέδιο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και προτίθεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους στα νησιά των δυο νομών, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Δήμων και των Λιμενικών Ταμείων.
• Και με την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης τι θα γίνει; Με το Εθνικό Θέατρο;
Αναγκαστικά θα περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Για την Ροδιακή Επαυλη είχα πάρει δέσμευση από τον νέο πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Δημητρίου παρουσία του βουλευτή κ Υψηλάντη, ότι θα γινόταν η παραχώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα ο βουλευτής κ. Γάκης κατάθεσε επερώτηση στη Βουλή για την παραχώρησή της ώστε να γίνει ανάπλαση του νεοκλασικού κτηρίου και πάρκου 24.000 τ.μ. στην καρδιά της Ρόδου και ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν στη Ρόδο πόροι του ΕΣΠΑ 1.800.000 Ευρώ με την ανάλογη απασχόληση προσωπικού. Θα δείξει αν είναι προεκλογικές εξαγγελίες ή πραγματικές δεσμεύσεις. Εμείς πάντως σαν δήμος δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα «να βεβηλώσουν» αυτό το ακίνητο που ανήκει στο ροδιακό λαό. Αν δεν παραχωρηθεί, έστω με συμβολικό μίσθωμα, στο Δήμο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους ίδιους δικαστικούς αγώνες που έγιναν για το πάρκο του ΘΕΡΜΑΙ και αργά η γρήγορα θα το κερδίσουμε.
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του Εθνικού Θεάτρου η οποία και συντάσσεται, από τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αποτελεί πρόκληση και στοίχημα η ολοκλήρωσή της μέχρι τον Ιούνιο. Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου είναι ήδη πλήρης, ενώ προχωρά η στατική και τα ηλεκτρομηχανολογικά. Εφόσον γίνουν αυτά θα αξιοποιηθούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ εξετάζουμε κι άλλους τρόπους χρηματοδότησης του έργου, μέσα από το ίδρυμα ΝΙΑΡΧΟΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Μάνου Κόνσολα.
• Στο μεταξύ κι ενώ η προεκλογική περίοδος θα συνεχίζεται πως έχετε σκοπό να προχωρήσετε ειδικά σε θέματα που άπτονται του τουρισμού και της αναπτυξιακής μας προοπτικής;
Αυτή τη στιγμή που η χώρα οδεύει σε εκλογές, το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στην Αυτοδιοίκηση, στον α΄ και στο β΄ βαθμό. Δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα όσον αφορά την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, αφού αναστέλλεται η διαδικασία των προσλήψεων με συνέπειες στην εμφάνιση και τη λειτουργία της πόλης. Για παράδειγμα δεν θα προσληφθούν άμεσα εργάτες για την καθαριότητα, για το περιβάλλον αλλά ούτε και προσωπικό για τη λειτουργία του ΑΚΤΑΙΟΝ, τις ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ κλπ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του νησιού αλλά και τα έσοδα του Δήμου.
Ωστόσο εμείς προχωρούμε το σχεδιασμό μας με βάση ένα Master plan για το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του ξύλινου πεζοδρομίου, τη δημιουργία μικρής προβλήτας στην Ακτή Προμηθέα (Κόβα) προκειμένου να μεταφέρουμε τα σκάφη από την Κολόνα, ενώ η Κολόνα θα λειτουργήσει στη συνέχεια ως λιμένας πολυτελών σκαφών σε συνδυασμό με την μελέτη ανάπλασης της Μαρίνας.
Η μείωση του θαλάσσιου τουρισμού έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.
Η αντίδρασή μας είναι πέρα από τις επαφές με τις μεγάλες εταιρείες, η βελτίωση των λιμενικών μας υποδομών και κινήτρων ώστε η κρουαζιέρα να επανακάμψει.
• Με το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που ταλανίζει κυρίως κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν την πόλη, τι προβλέπετε;
Σας θυμίζω την συνεισφορά της δημοτικής αρχής (ήταν πρωτοβουλία της προηγούμενης) στον τομέα του κυκλοφοριακού και της μεταφοράς με ένα μέσο που αγκάλιασε η νεολαία και που αλλάζει την νοοτροπία μας για τις μεταφορές. Με το σύστημα των κοινόχρηστων δημοτικών ποδηλάτων, δημότες αλλά και οι επισκέπτες μας σε συνδυασμό με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και την απόκτηση νέων μικρών λεωφορείων από τη ΡΟΔΑ, αλλαγών κατευθύνσεων στους δρόμους θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του προβλήματος.
Θέλω επίσης να τονίσω εδώ, ότι η ΡΟΔΑ που είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, στόχος δικός μου και της νέας Διοίκησης είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, ενώ ο στόλος της θα ανανεώνεται και θα ενισχύεται χρονιά με χρονιά. Επίσης μελετούμε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της στάθμευσης με την ταυτόχρονη καθιέρωση θέσεων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου της πόλης, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης.
• Με την καθαριότητα πιστεύετε ότι το στοίχημα θα κερδηθεί;
Είμαι σε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους για τη βελτίωση των δικών μας μέσων. Δεν είναι η εικόνα που θέλουμε. Η σύμβαση του Δήμου με τον ιδιώτη σταμάτησε τον Οκτώβριο και τα ίδια μέσα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες αποκομιδής στην πόλη και στα χωριά. Έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η ανάθεση σε μελετητή της εκπόνησης master plan στον τομέα της καθαριότητας. Το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένας κεφαλαιώδης τομέας. Έχουμε έρθει σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με άλλα εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Στόχος μας φέτος είναι να προλάβουμε να ξεκινήσουμε το νέο σύστημα αποκομιδής με την τοποθέτηση τεσσάρων κάδων διαλογής στην πηγή. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση στο βόρειο τουριστικό τρίγωνο και ελπίζουμε στην συνεργασία των συμπολιτών μας, ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε και περιβαλλοντικά οφέλη που έχουν καθοριστικό ρόλο και στην προσέλκυση επισκεπτών.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΚΔΑΥ στα επομενα δύο χρόνια, φιλοδοξούμε να χαρακτηρίσουμε τη Ρόδο περιβαλλοντικά «Πράσινο δήμο» με τεράστια οικολογικά και οικονομικά οφέλη.
• Με την ανάδειξη του πράσινου και γενικά του περιβάλλοντος είστε ευχαριστημένος από την εικόνα της πόλης;
Πιστεύω ότι είναι εμφανής η αλλαγή της εικόνας της πόλης. Ξεκινήσαμε με το υπάρχον προσωπικό και με τα μέσα και τα μηχανήματα που είχαμε τα οποία έπρεπε να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε. Η Διεύθυνση Πρασίνου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος καταρτίζουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο οποίο και ανταποκρίνονται πλήρως. Παράλληλα ενισχύουμε και τις προθέσεις συλλόγων και φορέων για την υιοθέτηση πάρκων στην πόλη στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής συνείδησης. Η προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα επεκταθεί και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Ελπίζω μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και στον τομέα αυτό.
• Κύριε δήμαρχε, κατά γενική ομολογία η κατάσταση το καλοκαίρι που μας πέρασε στη Μεσαιωνική Πόλη «…είχε ξεφύγει». Πως σκέπτεστε εσείς ως νέα δημοτική αρχή να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα;
Οι παρεμβάσεις των υπηρεσιών είναι καθημερινές και στη Μεσαιωνική Πόλη. Η συνεργασία με την δημοτική ενότητα Ρόδου για θέματα λειτουργίας της είναι άψογη, όπως και για την πρόοδο των εργολαβιών.
Ο καθένας βεβαίως γνωρίζει, ότι η έλλειψη αστυνόμευσης που έφερε, τα ανεξέλεγκτα κύματα επαιτών και την βαθμιαία χαλάρωση του ελέγχου της νομιμότητας κάποιων επιχειρήσεων, που παραβιάζουν τους κοινόχρηστους χώρους, συνδυάστηκαν μεταξύ τους και επέτρεψαν να εμφανιστεί αυτό το φαινόμενο. Εδώ χρειαζόμαστε και την βοήθεια της αστυνομίας. Εμείς ήδη έχουμε επικαιροποιήσει τον κανονισμό των κοινόχρηστων χώρων, τόσο για την Παλιά Πόλη, όσο και για το νησί ολόκληρο και θα είμαστε αυστηροί στην τήρησή του για να εξαλείψουμε και τα αίτια που δημιουργούν αυτή την εικόνα στην Μεσαιωνική Πόλη.
• Οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η υπογραφή συμβάσεων;
Μαζί με το σχεδιασμό των μεγάλων έργων που εκκρεμούν δεκαετίες, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στα έργα της καθημερινότητας και άμεσης προτεραιότητας που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι σε συνεχή επαφή με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για τα συνεχιζόμενα έργα αλλά και νέα επείγουσας μορφής. Για την πόλη της Ρόδου και την Ιαλυσό, μέσα σε τρείς μήνες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί μελέτες και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την ασφαλτόστρωση δρόμων και τον εξωραϊσμό πεζοδρομίων, εργασίες που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο.
• Αλήθεια, για πόρους, τις χρηματοδοτήσεις, έχετε άλλα σχέδια εξεύρεσής τους;
Η Ακίνητη Περιουσία του Δήμου μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα. Για παράδειγμα η αξιοποίηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης με τα 2.500 έργα που θα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις και θα διατίθενται αντίγραφα, αφενός θα προβάλει το νησί μας αφετέρου θα αποφέρει σημαντικά έσοδα. Η αξιοποίηση της νέας Μαρίνας που τελειώνει, των καταστημάτων στο Μανδράκι, του Ακταίον, του Ιαλύσιου, του Ροδινιού με διάφανες και ανοιχτές διαδικασίες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα αναδείξουν την πόλη μας και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν οικονομικά τον Δήμο. Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας και δεν έχει τα μέσα και την δυνατότητα να αξιοποιήσει από μόνος του τα εμπορικά ακίνητα που διαθέτει.
Επιπρόσθετα και κυρίαρχα, μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης αναζητά πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι άλλα προγράμματα. Στον τομέα αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Ήδη η Διεύθυνση προγραμματισμού μέσα στο πρώτο τρίμηνο της δράσης της έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 εκ. ευρώ μέσα από διάφορα ευρωπαικά προγράμματα. Η εντεταλμένη σύμβουλος, ο ειδικός συνεργάτης μου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την κεφαλαιοποίηση αυτών των πόρων. Ο ίδιος επιδίωξα και είμαι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης – θέση την οποία σας ανακοινώνω σήμερα για πρώτη φορά- με απώτερο στόχο να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο Ευρωπαικά προγράμματα σε συνεργασία με τον ΄Ελληνα Επίτροπο και φίλο της Ρόδου και δικό μου κ Αβραμόπουλο αλλά και τους ΄Ελληνες ευρωβουλευτές,
• Πώς είναι η σχέση σας με τους συνεργάτες σας και τι σας αγχώνει περισσότερο;
Ο επικεφαλής δεν κρίνεται μόνο από την προσωπική του στάση και συμπεριφορά, αλλά και από την επιλογή των συνεργατών του σε καίριες θέσεις. Ο δήμαρχος συντονίζει, επιλαμβάνεται όταν αναμειγνύονται δύο ή περισσότερες υπηρεσίες, συνεννοείται, συνεργάζεται. «Δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες – κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τους κουβαλάει» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τους εμπιστεύομαι, κύριε Αθανασίου. Έχουν ιδέες και είναι συνάμα ρεαλιστές.. μα προπαντός είμαστε όλοι μια ψυχή.
Εκείνο όμως που πραγματικά με αγχώνει καθημερινά είναι …ο χρόνος. Σκεφθείτε ότι για να αρχίσει ένα έργο από την ημέρα που θα ψηφισθεί, η έγκριση μελέτης και μέχρι τη συμβασιοποίηση ενός έργου, απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος. Η κοινωνία δεν ανέχεται αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε εμείς θέλουμε να περνά έστω και μια ημέρα χωρίς αποτελεσματική λειτουργία της δημοτικής μηχανής ούτε μια ώρα αναξιοποίητη. Δυστυχώς οι ρυθμοί του δημοσίου, των διαγωνισμών και των ενστάσεων, αλλά κυρίως της αμαρτωλής παρέμβασης της κεντρικής διοίκησης, των πολλαπλών εκ περισσού ελεγκτικών μηχανισμών καθυστερεί και πολλές φορές ακυρώνει τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς μας.
Παρόλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε, φτάνει να έχουμε την κατανόηση των δημοτών μας.
• Δήμαρχε, με ποια συναισθήματα υποδέχεστε τον καινούργιο χρόνο και πως αποχαιρετάτε τον παλιό;
Εύχομαι ολόψυχα μια δημιουργική χρονιά με υγεία και χαρά, ένα νέο έτος στο οποίο θα εκπληρωθούν επιθυμίες, δεν θα υπάρχουν δυσμενή απρόοπτα όπως η ναυτική τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους τις τελευταίες ημέρες. Εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για το τραγικό γεγονός και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και ευελπιστώ πως η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες θα γίνει βεβαιότητα.
Εγώ προσωπικά και η δημοτική αρχή θα σταθούμε με κάθε μέσο δίπλα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, αρωγοί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. Έχοντας το μυαλό μας στα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων ημερών του χρόνου που φεύγει με τη σκέψη αυτών που χάθηκαν πρόσφατα αλλά και την ταλαιπωρία των διασωθέντων.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Δημαρχείου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα υποδεχτούμε μαζί το νέο έτος και ν΄ ανταλλάξουμε ευχές σε μια γιορτή που επαναφέραμε, ώστε τα χαμόγελα κι η γιορτινή διάθεση να μας συντροφέψουν και πάλι. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου αιρετούς και υπηρεσιακούς που μόχθησαν αλλά και τους εκατόν και πλέον Συλλόγους, και συμπολίτες μας καλλιτεχνικών σχημάτων που πλαισιώνουν το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου και του ΔΟΠΑΡ, ώστε να εμφανίσουμε την πόλη γιορταστική και να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας. Το αξίζουν και το δικαιούνται άλλωστε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΑΠΗ
ΥΓΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑ
ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ