Ειδήσεις

Υψηλός φόρος αίματος, άνοδος της ξενοφοβίας

Από το Παρίσι μέχρι την Μπανγκόκ κι από την Αγκυρα μέχρι το Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, η φετινή Πρωτοχρονιά γιορτάστηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με νωπές τις αναμνήσεις από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτή την ανήσυχη ατμόσφαιρα αποχαιρέτισε η ανθρωπότητα το 2015, έχοντας πληρώσει υψηλό φόρο αίματος στη διεθνή τρομοκρατία τους προηγούμενους 12 μήνες. Το πρώτο, μεγάλο σοκ ήρθε τον Ιανουάριο, με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και σε εβραϊκό κατάστημα, στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω τους 17 νεκρούς. Τον Απρίλιο, η Κένυα θρήνησε 148 σπουδαστές που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση. Δύο μήνες αργότερα, 38 τουρίστες, κυρίως Βρετανοί, βρήκαν τον θάνατο σε θέρετρο της Τυνησίας, για να ακολουθήσει, τον Οκτώβριο, η κατάρριψη ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου πάνω από το Σινά, με 224 νεκρούς. Τον Νοέμβριο, η Γαλλία συγκλονίστηκε εκ νέου με το λουτρό αίματος που προκάλεσαν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι, όπου 137 άνθρωποι, κυρίως νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Wikipedia, τη χρονιά που έφυγε έλαβαν χώρα 105 τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, με 2.800 νεκρούς.

Τα αλυσιδωτά αυτά περιστατικά είχαν καταλυτικές πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Στην Ευρώπη, ενισχύθηκαν τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά ρεύματα, όπως και οι τάσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών, με κλασική περίπτωση την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία. Ρωσία και Δύση ενίσχυσαν τον στρατιωτικό τους παρεμβατισμό στη Συρία, επιδιώκοντας τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες δυνάμωσαν οι διαθέσεις επαναπροσέγγισης της Ρωσίας για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Ιδιαίτερα στην Ε.Ε. –μεγάλη απούσα, ως ενιαία γεωπολιτική οντότητα, στη Μέση Ανατολή–, ενισχύθηκαν οι φωνές υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της δημιουργίας ευρωστρατού, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε.

Πάντως, το στερεότυπο που ανάγει το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας στο σχήμα «χριστιανική Δύση απέναντι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ» δεν αντέχει στη δοκιμασία της πραγματικότητας. Η χώρα με τα περισσότερα θύματα της τρομοκρατίας τη χρονιά που πέρασε ήταν η Νιγηρία, με δεύτερο το Ιράκ και τρίτο το Αφγανιστάν. Και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων ήταν μουσουλμάνοι, όχι χριστιανοί.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου