Ποιο θα μπορούσε να θεωρηθεί το «γεγονός της χρονιάς», σε έναν τόπο που πασχίζει να κρατήσει καθαρό το πρόσωπό του, να γιατρέψει τα σημάδια που αφήνουν πάνω του οι δυσκολίες, οι οποίες, εξαπλώνονται και επιδεινώνονται;
Ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση των πολιτικών του τόπου μας, οι προτεραιότητες, για να μπορέσουν αυτά τα σημάδια να απαλύνουν και να φανεί το όμορφο και λαμπερό πρόσωπο της Ρόδου; Οι Ροδίτες απαντούν:
Λιάνα Σουλούνια
Για μένα κάθε χρονιά που φεύγει σημαδεύεται από τη «Ρόδο για τη Ζωή». Η βόλτα της Ρόδου μας, δεν διέψευσε ποτέ τους Ρόδιους, γι’ αυτό κάθε χρόνο μετέχουν όλο και πιο πολλοί. Για το 2016: Η Περιφέρεια ξεκίνησε την απαγκίστρωση των νησιών από το αθηνοκεντρικό κράτος! Θα ήθελα πολύ να το δω αυτό, διότι δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι σε νησί
Σταύρος Φλαμπουράρης
Σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμα του δήμου για συστράτευση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σ’ ένα κλίμα μιζέριας και απογοήτευσης, η αλληλεγγύη που έδειξαν και δείχνουν οι Ροδίτες αποδεικνύει ότι ή ανθρωπιά δε χάθηκε και δίνει ελπίδα για το αύριο αυτού του τόπου και κυρίως των παιδιών μας. Κυρίαρχος στόχος για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά, όχι μόνο για τη νέα χρονι αλλά και για κάθε χρόνια, είναι οι πολιτικοί να είναι κοντά στους πολίτες. Να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους τόσο για θέματα της καθημερινότητας όσο και την προσδοκία τους να αγωνιστούν για να αποκτήσει το νησί τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Δήμος της Ρόδου δίνει καθημερινά εξετάσεις και πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει. Η υποψηφιότητα της Ρόδου για πολιτιστική πρωτεύουσα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος του τόπου μας. Από τους ανθρώπους του μέχρι το τελευταίο σοκάκι του. Ένας στόχος με προοπτική μακρόπνοη … μια κληρονομιά που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Γιάννης Μαχαιρίδης
Δύσκολα θα μπορούσε κανείς στην παρούσα περίοδο να αξιολογήσει το σύνολο των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2015 .Σε οικονομικό επίπεδο. Θεωρώ πως με μικρή κάμψη αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση απο την βιομηχανία του τουρισμού! Σε κοινωνικό επίπεδο η αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει έκφραση στο πρόσωπο του Αντώνη Δεληγιώργη στα νερά του Ζέφυρου!!! Το γεγονός, που θεωρώ κορυφαίο για την Ρόδο είναι η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της ΡΟΔΟΥ με το φράγμα του Γαδουρά!! Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο Αιγαίο !!! Σε ό,τι αφορά το 2016 νομίζω πως οι καλές προοπτικές για τον τουρισμό ίσως είναι η επιθυμητή προσδοκία!! Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης απαιτεί την συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που προϋποθέτει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και επενδύσεις!!!
Μαρτίνος Κανελλάκης
Για την χρονιά που φεύγει πιστεύω ότι θα πρέπει να πιστωθεί στον Ροδιακό λαό η αλληλεγγύη που έδειξε προς τους πρόσφυγες. Για το 2016 προτείνω στους πολιτικούς μας να φτιάξουν το Μάστερ Πλαν του νησιού μας , δηλαδή πως θέλουμε την Ρόδο μας για τα επόμενα 30 χρόνια και με την βοήθεια πολλών αξιόλογων συμπολιτών μας να αρχίσουν να τα εφαρμόζουν ένα- ένα.
Δημήτρης Τουβράς
Η αληλλεγύη που έδειξαν οι Ροδίτες στους δοκιμαζόμενους από τον πόλεμο μετανάστες. Ο στόχος του 2016 : Θα ήθελα, η πόλη και κατά προέκταση όλο το νησί, να είναι αντάξια στον τίτλο της ως top τουριστικός προορισμός. Σε καθαριότητα, σε δρόμους, σε παρεχόμενες υπηρεσίες κλπ. Να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε την ποιότητα παντού!
Γιάννης Λεριάς
Ακούγοντας και μόνο τη λέξη “θετικό” όσον αφορά στα του νησιού μας, ένα πράγμα μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό (ίσως να είναι και το μοναδικό): η ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι Σύροι πρόσφυγες από τους συνανθρώπους μας… Ο νεαρός στρατιωτικός που βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε κόσμο, ο ναυτικός που έσωσε την έγκυο πρόσφυγα, ο ανώνυμος πολίτης που μάζεψε ό,τι μπόρεσε από φάρμακα, τρόφιμα και είδη ένδυσης… Οι εθελοντές και η δράση τους στο καταφύγιο που στήθηκε στα παλιά σφαγεία… Και να μην είναι το μόνο, είναι αρκούντως δυνατό ώστε να επισκιάσει οτιδήποτε άλλο… Και τι να ζητήσω από τους πολιτικούς μας; Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: τώρα που πλέον καταλάβαμε ότι η σωτηρία δε θα έρθει διά της ψήφου αλλά διά της σκληρής εργασίας, ίσως ήρθε η ώρα να καταλάβουν κι αυτοί ότι το κύτταρο της υγιούς ανάπτυξης είναι η επιχειρηματικότητα η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται υπό ανελεή διωγμό. Έχουμε ανάγκη από επιχειρήσεις και κυρίως από αυτές της πρωτογενούς παραγωγής. Καλές είναι οι καφετέριες, καλά τα μεζεδοπωλεία, καλά και τα κομμωτήρια – στούντιο αισθητικής αλλά έχουμε ανάγκη από παραγωγή… Επεξεργασία απορριμμάτων, ανακύκλωση, τυποποίηση και επεξεργασία, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων. Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες και οι λοιπές τοπικές επιχειρήσεις ώστε να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια. Να αναβαθμιστεί η υποδομή του νησιού κυρίως η συγκοινωνία και οι παροχές στο λιμάνι ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους τουρίστες. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υποδοχής τουριστών από χώρες εκτός Σένγκεν (να αρθεί η βίζα για τους Ρώσους κ.λπ.). Να περιοριστεί η φορολόγηση στις τουριστικές υπηρεσίες ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Να δοθούν κίνητρα ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο (έως και να καταργηθεί τελείως) το all inclusive.
Να γίνει πραγματικότητα επιτέλους η 12-μηνη τουριστική περίοδος. Μα πάνω από όλα να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και ορθολογικό φορολογικό σύστημα.
Ας πούμε με ένα ενιαίο συντελεστή 10 ή 15% αυστηρά και μόνο επί εισοδήματος από το οποίο θα εκπίπτουν ΟΛΕΣ οι δαπάνες (τότε θα ζητάμε απόδειξη ακόμα και για το 1.5 ευρώ που κοστίζει ένας καφές) και με αυστηρές ποινές σε περίπτωση αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής… Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη και (φρονώ) μόνο έτσι θα ξεκολλήσουμε από το τέλμα. Θα ήθελα να πω και για άλλους τομείς ακόμα πιο σημαντικούς, όπως την παιδεία και την υγεία ή τη δημόσια ασφάλεια, δε θέλω όμως να κάνω κατάχρηση του χώρου και του χρόνου οπότε επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά.
Πάνος Βενέρης
Θεωρώ ότι ήταν η ανθρωπιά που επέδειξαν οι κάτοικοι και οι αρχές του τόπου στην αντιμετώπιση των ναυαγίων ψυχών, σωμάτων και ανθρώπινης αξιοπρέπειας που καθημερινά συμβαίνουν και βιώνονται στο Αιγαίο από τις λεγόμενες «μεταναστευτικές ροές». Όλα τα αντίστοιχα περιστατικά της Ρόδου αντιμετωπίστηκαν με τον προσήκοντα στην ανθρώπινη υπόσταση τρόπο, γεγονός που πήρε και πανελλήνιες διαστάσεις. Ανθρωπιά λοιπόν πάνω απ’ όλα. Τα υπόλοιπα έπονται και η Ρόδος ανταποκρίθηκε υποδειγματικά σ’ αυτό τον τομέα. Στόχος; Αναμφισβήτητα τη συνεργασία. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά τόσο ο συγκεκριμένος όσο και κάθε τόπος. Αν υπάρχει συνεργασία, όποιο επί μέρους στόχο και να βάλεις θα επιτευχθεί. Αν όχι, χάνουμε πολύτιμο χρόνο και επικρατούν οι εντυπώσεις παρά η ουσία. Συνεργασία λοιπόν η λέξη κλειδί αρκεί να γίνεται βέβαια με ειλικρίνεια και μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητα. Χρόνια πολλά σε όλους
Γεώργιος Χατζηδιάκου
Γεγονός της χρονιάς μα τι άλλο; Η ανθρωπιά όλων αυτών των ανώνυμων που έτρεξαν μόνοι ή κάτω από τη σκέπη των εθελοντικών ομάδων καθώς και της Δημοτικής αρχής στο να δώσουν λίγη βοήθεια και ένα ελάχιστο χαμόγελο στις ψυχές που ήρθαν και έρχονται στο νησί μας. Ως προς την ευχή , οι στόχοι είναι πολλοί δεν είναι ένας, Αν θέλουμε το νησί μας, να είναι ένα πραγματικό κόσμημα και να βαδίζει προς το καλύτερο και να γίνει ποιο ανθρώπινο, θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου, να αφήσουν στο κατώφλι του σπιτιού τους τη μίζερη αντιμετώπιση των όποιων προσπαθειών και τις στείρας κριτικής σε ό,τι γίνεται και να δώσουν ένα πραγματικό χέρι βοήθειας. Ο τόπος είναι ένας και τα προβλήματα δεν είναι του διπλανού αλλά του κάθε ενός από μας Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, δύναμη και σωφροσύνη.
Σακελλαρίου Παναγιώτης
Οι εικόνες των συμπολιτών μας, με κορυφαίο τον λοχία, Αντώνη Δεληγιώργη, από την διάσωση των μεταναστών στη παραλία ‘’Ζέφυρος’’, ήταν πιστεύω το κορυφαίο γεγονός σε τοπικό επίπεδο, αλλά με παγκόσμια διάσταση. Το μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έστειλαν οι Ροδίτες, αποδεικνύει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, η ψυχή των νησιωτών μας παραμένει αλώβητη. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι περήφανος και ευλογημένος που ζω σε αυτό τον τόπο. Ή ανάδειξη της Ρόδου , σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, είναι ένας στόχος, που ακράδαντα πιστεύω, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο. Για να επιτευχθεί όμως, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι, αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα από την συνεργασία, τον διάλογο και την ομοψυχία, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στον τόπο.
Νίκος Παπαδόπουλος
Αν και οι πολιτικές εξελίξεις (εκλογές, διαπραγματεύσεις, διασπάσεις κλπ) κυριάρχησαν στα ΜΜΕ, θεωρώ ότι ένα αποτέλεσμα άφρονος πολιτικής ήταν αυτό που σημάδεψε την Ρόδο. Όταν τον περασμένο Απρίλη τσακίστηκε στα βράχια του “Ζέφυρου” το μικρό σκάφος με τους 92 πρόσφυγες, αποδιωγμένους από έναν πόλεμο που κάποιοι “πολιτισμένοι” επέβαλαν , οι Ροδίτες απέδειξαν την ανθρωπιά τους όταν με αυτοθυσία βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να τους διασώσουν ! Απέδειξαν ότι ο Έλληνας ΔΕΝ είναι ρατσιστής … Αυτός ο Έλληνας που δημιούργησε τον Ξένιο Δία και που προσφέρει και από το υστέρημά του για να συνδράμει τον κατατρεγμένο ! Από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το κύριο πρόβλημα και πηγή δεινών, ήταν η ανεργία ! Θα πρότεινα λοιπόν σαν στόχο, την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τον πρωτογενή τομέα, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. (σ.σ. Θέσεων εργασίας και όχι θέσεων … απασχόλησης !)
Έλενα Σ. Γιαννίκη
Ήταν δύσκολη η χρονιά που φεύγει, αλλά η Ρόδος ανακάλυψε ένα αυθόρμητο αλληλέγγυο χαρακτήρα που είχε εγκλωβισθεί ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε ένα πλαίσιο υλικής ευμάρειας. Αυτό το όμορφο πρόσωπο το έδειξε στο ναυάγιο της 20ης Απριλίου 2015, όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας είδαν μπροστά στα μάτια τους, δυστυχείς πρόσφυγες και ταλαίπωρους μετανάστες να προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους μέσα στη θάλασσα. Και τότε έσπευσαν να βουτήξουν στα κρύα νερά και στη συνέχεια να προσφέρουν φαγητά και ενδύματα. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του πλανήτη, διαφημίζοντας την Ομορφιά της ψυχής της Ρόδου. Αυτό λοιπόν και θεωρώ «το γεγονός της χρονιάς». Υπέροχοι κάτοικοι του νησιού, παρά τις δικές τους οικονομικές και προσωπικές δυσκολίες, εθελοντές, οργανώσεις και σωματεία συνεχίζουν να προσφέρουν γνήσια αλληλεγγύη, όχι μόνο στους πρόσφυγες που φθάνουν στις ακτές μας αλλά και σε εκατοντάδες αδύναμους κοινωνικά συμπολίτες που ζουν δίπλα μας. Με σεβασμό στην προσωπική πορεία του κάθε πολιτικού, θα πρότεινα το 2016 να έχει μια περισσότερο ειλικρινή άμεση επικοινωνία με τους συμπολίτες, αφήνοντας το όποιο κομματικό και παραταξιακό κόστος στην άκρη. Γιατί αυτή η επαφή θα μείνει στην ιστορία του τόπου. Θα επιθυμούσα να στοχεύσουν για το 2016 την αναβάθμιση της Αισθητικής και της αισθητικής Παιδείας της Ρόδου. Όχι ως έννοιες αφηρημένες, αλλά αναβαθμίζοντας το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, αυτό εμπνέει και την εσωτερική μας καθημερινότητα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του νέου έτους.
Χρυσάνθη Καράκιζα
Η ανταπόκριση των πολιτών της Ρόδου στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων στο νησί. Στόχος; Αλλαγή στον τρόπο σκέψης και διαχείρισης των προβλημάτων. Οι παλιοί τρόποι άσκησης της πολιτικής να δώσουν τη θέση τους σε πρωτοποριακές και θαρραλέες πολιτικές. Δείγματα από άλλους Δήμους υπα΄ρχουν. Εμείς γιατί τόσο πίσω;
Γεωργία Χατζηγεωργίου
Στα θετικά του 2015 βάζω την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν οι Ροδίτες προς στους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί μας. Το νιώσαμε πολύ έντονα αυτό και στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι, κάθε φορά που συγκεντρώναμε τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για τα σφαγεία, η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνούσε κάθε προσδοκία κι είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό αυτό. Ως στόχο (ελπίδα) του 2016 για τη Ρόδο θέλω να προτείνω στους πολιτικούς μας το εξής: να σταματήσουν να αγαπούν μόνο τις καρέκλες τους αλλά και το ίδιο το νησί και να το δείξουν στην πράξη αυτό, από λόγια χορτάσαμε.