Βήμα βήμα προχωρά η κυβέρνηση στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με στόχο να μην προκύψουν νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η αρχή έγινε με το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, ενώ για να μην υπάρξουν νέες… εκπλήξεις είναι έτοιμο το σχέδιο για την «κάλυψη» του κόστους από το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2017 από το μέτρο για τα νησιά. Και εξηγεί πως υπάρχει ήδη πρόβλεψη για κονδύλι 300 εκατομμυρίων για δράσεις κοινωνικής συνοχής και από τα χρήματα αυτά θα βρεθεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων που απαιτείται για το πάγωμα του ΦΠΑ.
Λόγω των εορτών οι διαπραγματεύσεις ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο έχουν παγώσει, με την επιστροφή των δανειστών να αναμένεται μετά τις 10 Ιανουαρίου εν όψει και του Eurogroup που θα γίνει στο τέλος του μήνα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν. Από την άνοιξη αρχίζει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες (ξεκινά η Ολλανδία, ακολουθεί η Γαλλία και έπεται το φθινόπωρο η Γερμανία), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για σοβαρές συζητήσεις.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο να έχει συντελεστεί πρόοδος σε όλα τα τεχνικά θέματα, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει η διαφορά που υπάρχει στα πλεονάσματα του 2017 (περίπου 20 εκατομμύρια) και του 2018 (περίπου 150 εκατομμύρια απόκλιση με τους Ευρωπαίους και 250 με το ΔΝΤ).
Ελεγχος δαπανών
Βασικό «εργαλείο» στην προσπάθεια αυτή είναι ο έλεγχος των δαπανών -το λεγόμενο spending review- που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλα τα υπουργεία εντός του έτους, ώστε τα αποτελέσματα να φανούν στον προϋπολογισμό του 2018. Το σχέδιο έχει ήδη παρουσιάσει στους δανειστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στόχος είναι μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τον περιορισμό της σπατάλης να πάνε στη στήριξη ευπαθών ομάδων (για παράδειγμα στη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης).
Στο ενδιάμεσο τα υπουργεία καλούνται να δεσμευτούν πως θα προχωρούν σε «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους» και δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με δεδομένο άλλωστε πως ο στόχος για το πλεόνασμα το 2017 έχει μπει στο 1,75% (από 0,5% το 2016).
Σκληρές θέσεις
Στο καυτό θέμα των εργασιακών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να συντελεστεί πρόοδος στο διάστημα που μεσολαβεί έως ότου επιστρέψουν οι δανειστές. Οι συζητήσεις δεν κολλάνε σε τεχνικά θέματα, αλλά στις σκληρές θέσεις του Ταμείου για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Επομένως το θέμα συνδέεται με τη γενικότερη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει βήματα προσέγγισης με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών. Ειδικά το θέμα της σταδιακής αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί θέμα πρώτης γραμμής για την κυβέρνηση, ενώ στις ομαδικές απολύσεις λύση θα μπορούσε να βρεθεί -με τους Ευρωπαίους- μέσα από τη «μεταφορά» της έγκρισης από τον υπουργό στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Τα υπόλοιπα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης -εκτός δηλαδή από την απόκλιση στα πλεονάσματα και κυρίως τα εργασιακά- είναι περισσότερο εύκολο να κλείσουν, καθώς κυρίως αφορούν τεχνικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τις πρώτες επαφές που θα γίνουν μόλις επιστρέψουν οι δανειστές -και κυρίως από τη στάση που θα κρατήσει η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου- θα φανεί πώς θα κυλήσει αυτός ο κύκλος των συζητήσεων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ΕΘΝΟΣ