Συνέντευξη στον
Δαμ. Αθανασίου
• Κύριε Περιφερειάρχη, η νέα χρονιά είναι χρονιά εκλογών. Είναι η χρονιά που συμπληρώνετε τέσσερα χρόνια στην διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αναπόφευκτα, μια συνέντευξη σε αυτή τη συγκυρία, παίρνει απολογιστικό χαρακτήρα. Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, είστε ικανοποιημένος από το έργο σας; Πιστεύετε ότι καταφέρατε να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις που αναλάβατε το 2014, όταν το Νότιο Αιγαίο σας εμπιστεύθηκε την διακυβέρνησή του;
Κύριε Αθανασίου, δεν θα μετρήσω εγώ τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από το έργο που παρήχθη την τελευταία τετραετία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό θα το κάνουν σε πέντε μήνες οι πολίτες. Εκείνοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μας αξιολογήσουν. Εκείνο που μπορώ να κάνω εγώ σήμερα – και επιβάλλεται να το κάνω – είναι να μετρήσω σε ποιο βαθμό καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2014, όταν ζητήσαμε από τους νησιώτες να μας εμπιστευτούν. Εν γνώσει μας ότι αυτό που ξεκινούσαμε τότε, ήταν ένα “πείραμα”. Όχι μόνο λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης, που εξ αντικειμένου διαμόρφωνε ένα πεδίο άσκησης πολιτικής με πρωτοφανή χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως, γιατί εμείς αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά, για να βάλουμε οριστικά τέλος σε πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν το Νότιο Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο χαμένων ευκαιριών και εν τέλει στη στασιμότητα και την παρακμή. Τον στόχο της αλλαγής πλεύσης και νοοτροπίας, τον κερδίσαμε.
• Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του “πειράματος” διακυβέρνησης, όπως το χαρακτηρίζετε;
Χαρακτηριστικά του ήταν οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε:
Να υπηρετήσουμε την αλήθεια,
Να δώσουμε καθαρές λύσεις,
Να βάλουμε τέλος στο σερί των χαμένων ευκαιριών,
Να βάλουμε τέλος στον λαϊκισμό στην παλαιοκομματική λογική,
Να μην κρυφτούμε πίσω από την εύκολη δικαιολογία των αρμοδιοτήτων και της έλλειψης πόρων,
Να αναστρέψουμε την πορεία προς την παρακμή,
Να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος,
Να λειτουργήσουμε με αίσθηση της πολιτικής ευθύνης.
Στόχος μας από την πρώτη μέρα της θητείας μας ήταν να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική αντίληψη και ταυτόχρονα να “εκπαιδεύσουμε” τους πολίτες στην αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτή δεν χαϊδεύει αφτιά, όταν καταρρίπτει τις ψευδαισθήσεις που συντηρεί ο λαϊκισμός του παρελθόντος, όταν δεν μας “συμφέρει” πολιτικά, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος που χρησιμοποιεί την πολιτική για να εξυπηρετήσει την προσωπική του πολιτική ατζέντα και όχι τον τόπο.
Κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων και των επιλογών που κάναμε, εγώ προσωπικά και η παράταξή μου, δεν ήταν το πολιτικό κόστος. Τότε θα αδικούσαμε τις επιλογές μας στην ουσία τους.
Δικός μας στόχος ήταν και παραμένει να επαναφέρουμε την πολιτική στην βάση, στην υπηρεσία των πολιτών, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ πολιτών και αιρετών. Παράλληλα με την θωράκιση των νησιών μας, έναντι των μεγάλων προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος.
• Αυτή η αλλαγή πολιτικής, πόσο πέτυχε και τι αντιστάσεις συνάντησε;
Κύριε Αθανασίου υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που με αντικειμενικό και πέραν πάσης αμφισβήτησης τρόπο, τεκμηριώνουν το αποτέλεσμα. Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο στον τουρισμό, πρωταθλητής και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρωταθλητής στην συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης έργων, πρωταθλητής στην σύναψη και υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων συνεργασίας για την υλοποίηση έργων που δεν είναι της αρμοδιότητας μας, πρωταθλητής στην ανάδειξη του πολιτισμού, πρωταθλητής στην στήριξη του αθλητισμού και βέβαια πρωταθλητής στην εξωστρέφεια. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που επιβεβαιώνει ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής πέτυχε: η αντίσταση του τοπικού παραγοντικού συστήματος, του πιο παλιού πολιτικού κατεστημένου, που συναντήσαμε. Απολύτως αναμενόμενη αντίδραση, από τη στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι ο δικός μας τρόπος άσκησης πολιτικής, ξεγύμνωνε τις δικές τους προθέσεις και κίνητρα και φανέρωνε την ανεπάρκειά τους. Από τη στιγμή που είδαν ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά, ότι αλλάζει ο βηματισμός μιας ολόκληρης γενιάς και οι ίδιοι παραμένουν ένα κομμάτι του παρελθόντος, ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη η στάση τους.
Στην αρχή, ξεκίνησαν υπό τη μορφή ανταρτοπόλεμου τον οποίον κλιμάκωναν σε κάθε ευκαιρία. Τελικά αποκαλύφθηκαν, μέσα από την αγωνιώδη και λυσσαλέα προσπάθεια να εμποδίσουν το έργο μας, να δυναμιτίσουν τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το τόπος. Η περίπτωση του Φράγματος Γαδουρά, όπως και ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού δικτύου της Ρόδου, είναι κορυφαία παραδείγματα του τρόπου που αντιδρά ένα σύστημα, όταν ψυχορραγεί, όταν αντιλαμβάνεται ότι χάνει τα κακώς εννοούμενα “κεκτημένα” δεκαετιών.
• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό το σύστημα του παρελθόντος προσπαθεί να ανασυνταχθεί ενόψει περιφερειακών εκλογών;
Κατηγορηματικά όχι. Η απάντησή μου αυτή δεν είναι δείγμα έπαρσης ή υποτίμησης του αντιπάλου όπως θα έσπευδε ίσως κάποιος να μου προσάψει. Απαντώ “όχι”, διότι δεν μας ανησυχεί κάτι που εμείς προκαλέσαμε. Και το κάναμε συνειδητά, με τον τρόπο λειτουργίας μας.
Το “ραντεβού” με ό,τι παλιότερο έχει ο τόπος να επιδείξει, εμείς το προκαλέσαμε γιατί αυτό θέλαμε πάντα να ξεριζώσουμε. Όμως έπρεπε πρώτα να το αποκαλύψουμε, να το γυμνώσουμε από το προσωπείο του και να το αναγκάσουμε να σχηματοποιηθεί δημόσια.
Ο μέχρι πρότινος ανταρτοπόλεμος, πήρε σάρκα και οστά. Οι πολίτες είναι σε θέση να καταλάβουν ποιοι είναι εκείνοι που χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση, χωρίς ίχνος πολιτικού περιεχομένου, στηρίζουν την παρουσία τους στο προσωπικό τους μένος κατά του προσώπου μου, επειδή αρνήθηκα να γίνω υπηρέτης των συμφερόντων τους. Είναι οι ίδιοι που δεν διστάζουν να δυναμιτίσουν την προοπτική του τόπου, για να ικανοποιήσουν τα ταπεινά τους ένστικτα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν ως αντίλογο. Η μεγάλη μας επιτυχία είναι ότι τους αναγκάσαμε να αποκαλυφθούν. Οι ίδιοι, τα κίνητρά τους, τα συμφέροντα που υπηρετούν. Αυτό σαν έργο, έχει κόστος για εμάς που αναλάβαμε συνειδητά να το υλοποιήσουμε και όφελος για την κοινωνία στην οποία τώρα φωτίστηκαν όλες οι πτυχές της παθογένειας που μας καταδίκασε στην μετριότητα.
• Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που κληθήκατε να διαχειριστείτε στη διάρκεια της θητείας σας μέχρι και σήμερα;
Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι ολόκληρη η θητεία μας ήταν πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Ποτέ δεν ήξερες τι σου ξημέρωνε, για να το περιγράψω απλά. Τα προβλήματα και οι αιφνιδιασμοί ήταν και παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι δασικοί χάρτες, ένα ζήτημα που ως Περιφέρεια έχουμε σηκώσει πολύ ψηλά, ώστε να κατανοήσει και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, ότι, αυτό που επιχειρείται, η υφαρπαγή και δήμευση της ιδιωτικής, πατρογονικής περιουσίας, δεν έχει προηγούμενο σε δημοκρατική χώρα, αν θεωρούμαστε ακόμη χώρα δημοκρατική. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, σοβαρότερο ακόμη και από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.
Ωστόσο, αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα πρόβλημα από όσα κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θα σας έλεγα φυσικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η Περιφέρειά μας επωμίστηκε δυσανάλογα και το κόστος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε με απόλυτη υπευθυνότητα, με ένα τρόπο σχεδόν χειρουργικό, για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να αποκρούσουμε κατά το δυνατόν την καταστροφή της εικόνας των νησιών μας στο εξωτερικό, σεβόμενοι ταυτόχρονα την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και υπηρετώντας τις κλασικές αξίες του πολιτισμού μας. Το καταφέραμε. Όταν όλοι προέβλεπαν την καταστροφή των νησιών μας ως τουριστικών προορισμών, εκείνα έσπαγαν το ένα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων μετά το άλλο. Δεν ήταν εύκολη η αντιστροφή του κλίματος, ούτε έγινε με μαγικό ραβδί. Χρειάστηκε σχέδιο που συντάξαμε και εφαρμόσαμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, αφού μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το τουριστικό οικοδόμημα των νησιών μας για πολλά χρόνια.
• Η οικονομική κρίση, πόσο ανασταλτικά λειτούργησε για σας και για το έργο σας; Πώς κρατάς την πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας όρθια, χωρίς πόρους και με τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών της; Σε μια περίοδο ομαλότητας, ίσως να είχατε επιτύχει περισσότερα πράγματα.
Δεν θα συμφωνήσω σε αυτό, και ίσως σας εκπλήξει η απάντησή μου. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι αλήθεια ότι η αρνητική συγκυρία μας βοήθησε. Ήταν τόσο αρνητική, που μας έδωσε την δυνατότητα να σπάσουμε τα δεσμά και να πάμε σε μια νέα προσέγγιση του όρου πολιτική, που ουδεμία σχέση ή ομοιότητα έχει με το παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι είχαμε εκατοντάδες λόγους για να δικαιολογήσουμε αδράνεια, ακινησία, στασιμότητα. Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό, δημοσιονομικό, εθνικό, διεθνές. Η αδράνεια δεν ήταν ποτέ επιλογή μας. Δεν μπήκαμε στον πειρασμό να υποκύψουμε στη νωθρότητα της απλής διαχείρισης των διασφαλισμένων πόρων. Σε τελευταία ανάλυση, η έλλειψη χρημάτων αναδεικνύει την ουσία της πολιτικής.
Η δυσκολία των συνθηκών μας ανάγκασε να σκεφτούμε διαφορετικά, να γίνουμε πιο τολμηροί. Άλλωστε, σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι συχνά η πιο ασφαλής. Προτιμήσαμε λοιπόν να δούμε την κρίση όχι μόνο σαν μια περίοδο μεγάλων κινδύνων, αλλά και σαν μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και μεγάλων ευκαιριών. Απαντήσαμε με “επιθετική” πολιτική εξωστρέφειας σε όλους τους τομείς, αλλά και άνοιγμα θεμάτων που μέχρι την ώρα που εμείς τα ανοίξαμε κανένας δεν διανοήθηκε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο διεκδίκησης.
• Αισθάνεστε δικαιωμένος από την επιλογή σας να αλλάξετε οπτική στα πράγματα; Αναρωτιέμαι αν υπήρξαν στιγμές που να σκεφτήκατε ότι ίσως η “πεπατημένη” είναι η πιο εύκολη και ασφαλής οδός.
Κύριε Αθανασίου, δεν υπήρξα ποτέ οπαδός της ήσσονος προσπάθειας. Είμαι οπαδός της άποψης ότι τις μάχες πρέπει να τις δίνεις ακόμη κι όταν μοιάζουν εντελώς παράτολμες ή και καταδικασμένες ακόμη. Χαμένες μάχες είναι μόνο αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ. Τρανό παράδειγμα η απόφασή μας να διεκδικήσουμε στις Βρυξέλλες το χρηματοδοτικό status του Νοτίου Αιγαίου. Όταν το βάλαμε στο τραπέζι, κάποιοι μπορεί να το θεώρησαν επικοινωνιακό τρικ. Κάποιοι άλλοι μπορεί να γέλασαν ειρωνικά. Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί πίστευαν ότι πρόκειται για το ακατόρθωτο. Σήμερα, απέχουμε ελάχιστα από την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται τον Απρίλιο. Την επαναφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions) από την κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Μore Developed Regions) που βρίσκεται μέχρι σήμερα, κάτι που μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για τα νησιά μας, ενώ παράλληλα “ξεκλειδώνει” η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων. Η απόφαση αυτή, από την ώρα που θα επικυρωθεί, θα αλλάξει την πορεία του Νοτίου Αιγαίου.
• Στην ίδια λογική που περιγράφετε, έχετε ανοίξει και το θέμα της δημόσιας περιουσίας. Πιστεύετε ότι θα φτάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα; Είναι άλλο να διεκδικείς στις Βρυξέλλες και άλλο στο εσωτερικό της χώρας, όπου τα ορθολογιστικά κριτήρια, όπως η ιστορία έχει αποδείξει , δεν είναι κυρίαρχα στις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά.
Έχετε δίκιο στην παρατήρησή σας. Δεν είναι μόνο η ισονομία είδος εν ανεπαρκεία, είναι και η λογική, ακόμα και όταν οι δημοσιονομικοί δείκτες συνηγορούν υπέρ αυτού που περιγράφετε.
Η δημόσια περιουσία είναι ένας ακόμη μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει και για τον οποίον εργαζόμαστε συνεχώς και μεθοδικά. Ένα ζήτημα που σε όλους τους τόνους έχουμε αναδείξει, αποφασισμένοι να επιτύχουμε την δικαίωση των νησιών μας, που δεν είναι μόνο πολιτική ή οικονομική, αλλά κυρίως ηθική. Παράλληλα, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον ΦΠΑ στα νησιά μας. Καταργήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες που κι αυτές ακόμη κατέπεσαν, όταν έγινε γνωστό το ασήμαντο δημοσιονομικό όφελος της χώρας από την καταστροφή των νησιών, η οποία – δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω – σχεδιάστηκε και συντελέστηκε στο εσωτερικό της χώρας. Δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε την αποκατάσταση αυτής της τεράστιας αδικίας σε βάρος τους. Την αποκατάσταση της ισονομίας που αποτυπώνεται και εμπεδώνεται μόνον με την αλλαγή στην φιλοσοφία της κατανομής των πόρων ανά περιοχή. Η κάθε περιοχή να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση τους. Γι αυτό ζητάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, την πλήρη αποτύπωση από το Υπουργείο Οικονομικών, της συνεισφοράς του Νοτίου Αιγαίου στα δημόσια έσοδα. Τόσο απλό, τόσο δίκαιο, τόσο αυτονόητο. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι τρόπους και εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας. Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες της νησιωτικότητας.
• Σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό σας, ‘εχετε “πιάσει” τους στόχους που είχατε θέσει στο ξεκίνημά σας;
Ευθέως σας απαντώ “ναι”. Σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα, βάλαμε όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι. Σπάσαμε τα στεγανά των αρμοδιοτήτων, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Χαράξαμε συγκεκριμένο σχέδιο και το εφαρμόσαμε με προσήλωση. Η δράση της Περιφέρειας, παρά την σοβαρή υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της αναπτύχθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ως αποτέλεσμα της ορθής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδίων.
Οδικό δίκτυο, υγεία, σχολεία, αθλητικές υποδομές, μεταφορές, υποδομές, περιβάλλον, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, επενδυτικό περιβάλλον,όλα τέθηκαν σε προτεραιότητα και σε ισορροπία με τις δράσεις στήριξης του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Τα αποτελέσματα της αλλαγής νοοτροπίας, της σοβαρής τεκμηρίωσης και ουσιαστικής διεκδίκησης βάσει συγκεκριμένων προτάσεων, ήταν άμεσα.
Οι γιατροί στα νησιά με κίνητρα από την Περιφέρεια, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για την συντήρηση των σχολικών μονάδων, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το ΠΔΕ που σε διαφορετική περίπτωση θα γέμιζε τα νησιά μας με εργοτάξια φαντάσματα, η δυνατότητα τέλεσης δαπανών για την διαχείριση του μεταναστευτικού, οι έκτακτες ενισχύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειάς μας, η αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν ήταν αυτονόητα, αφού ήταν τυπικά εκτός αρμοδιοτήτων μας. Τα καταφέραμε, ώστε σήμερα να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών μας να μιλούν για θετικό πρόσημο σε μια σειρά από τομείς της ζωής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.
• Σε επίπεδο τεχνικών έργων ποιά ξεχωρίζετε;
Δεν είναι εύκολη η απαρίθμησή τους σε μια Περιφέρεια 48 κατοικημένων νησιών και με δεδομένο ότι υλοποιούμε το ΕΣΠΑ με ταχύτατους ρυθμούς και με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων πανελλαδικά.
Ωστόσο, θα ξεχωρίσω το Φράγμα Γαδουρά ως έργο ορόσημο για την Περιφέρειά μας. Όχι μόνο λόγω του μεγέθους και της κρισιμότητάς του, αλλά κυρίως για την συμβολή του στο να αποκαλυφθεί, μέσω της πολεμικής που ασκήθηκε, το τοπικό παραγοντικό σύστημα που σας περιέγραψα νωρίτερα. Ένα τεράστιο έργο που παραλάβαμε, σταματημένο αφού πέρασαν δεκαετίες από την έναρξή του και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όχι μόνο ολοκληρώθηκε, αλλά λειτούργησε, λειτουργεί και δίνει το καλύτερο νερό που ήπιε ποτέ η Ρόδος. Η ‘Οδύσσεια” που περάσαμε, λόγω των εμπλοκών που δημιούργησαν εκείνοι που δεν μας έχουν συγχωρήσει για ό, τι καταφέραμε, είναι γνωστή, όπως είναι πλέον γνωστό ότι δεν δίστασαν να το κάνουν εις βάρος και ενός ολοκλήρου νησιού. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, με στόχο να ακυρωθεί και η μεγάλη όσο και κρίσιμη για την ασφάλεια του οδικού δικτύου της Ρόδου, παρέμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό του. Ίδιοι άνθρωποι, ίδια επιχειρήματα, ίδιες μέθοδοι, ίδια πολεμική. Το έργο θα γίνει.
Όπως έγινε και το φράγμα, όπως έγινε και η γέφυρα Αφάντου, όπως έγινε το λιμάνι στη Σύμη, το Νοσοκομείο στην Κάρπαθο, όπως προχωράνε τα έργα αποχέτευσης σε νησιά που τα περίμεναν για δεκαετίες, όπως προχωράνε τα έργα ύδρευσης στα νησιά που είχαν ώριμες μελέτες και αναζητούσαν πόρους, όπως προχωρούν τα έργα αναβάθμισης δεκάδων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως προχωράνε τα έργα συντήρησης όλων σχεδόν των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των νησιών μας. Δεν βάζω σε άλλη κατηγορία την ομαλή και άμεση χρηματοδότηση της προμήθειας νέου ιατρικού εξοπλισμού σε όλες τις δομές υγείας, της αναβάθμισης του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των νησιών μας, την ενίσχυση με νέα οχήματα του ΕΚΑΒ, του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ισορροπημένη πολιτική είναι αυτή που καλύπτει σε παρεμβάσεις όλο το φάσμα της ζωής και δεν γίνεται εσωστρεφής και μονοθεματική.
• Από τις εκλογές απέχουμε μόνο λίγους μήνες. Να υποθέσω ότι έχετε μπει ως παράταξη σε προεκλογική τροχιά;
Οι εκλογές, δεν είναι η δική μας καθημερινότητα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε όλα τα ζητήματα που έχουμε αναδείξει. Ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος, λόγω και των μεγάλων καθυστερήσεων που προκάλεσε ο νόμος 4412 του 2016 για τα δημόσια έργα. Ένα ογκοδέστατο τεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας σε όλους τους τομείς.
Ετοιμαζόμαστε ταυτοχρόνως εντατικά για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, ενώ αυξάνουμε τον βαθμό ετοιμότητας να υποδεχθούμε και να αξιοποιήσουμε τον διπλασιασμό των πόρων από την επαναφορά του Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών.
Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω πως, σε όσα είπαμε μέχρι τώρα και σε όλα εκείνα που είναι φύσει αδύνατον να χωρέσουν στον περιορισμένο χρόνο και χώρο μιας έντυπης συνέντευξης, αποτυπώνεται η δουλειά του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας μας και των υπηρεσιακών παραγόντων συνεργατών μας αλλά και αυτών των υπέροχων αφανών ανθρώπων, όσων δούλεψαν εθελοντικά, άνευ αμοιβής, με αγάπη και ανιδιοτέλεια και στήριξαν με την ενέργεια τους τις δράσεις μας. Το οφειλόμενο “ευχαριστώ” είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω, για τη συμβολή τους στο έργο που σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε, όπως είθισται να κάνουμε κάθε χρόνο.
• Το μήνυμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Κυβέρνηση ποιο είναι;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια με την μικρότερη χρηματοδότηση μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, η Περιφέρεια που δοκιμάστηκε σφόδρα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η Περιφέρεια που έχασε εν μια νυκτί κεκτημένα που διέθετε εν τη γενέσει της, η Περιφέρεια με τα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η Περιφέρεια με τα δυσπρόσιτα ακριτικά νησιά, το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης, είναι η Περιφέρεια που κάνει πρωταθλητισμό και στέλνει μήνυμα σε όλους ότι όχι απλά δεν σκύβει υπό το βάρος της στοχοποίησης, αλλά σχεδιάζει, δημιουργεί, υλοποιεί και φέρνει εις πέρας το φορτίο της δικής της εθνικής ευθύνης, εν μέσω καιρών ου μενετών, καθώς είναι η Περιφέρεια που συμβάλλει καθοριστικά, στην αύξηση του εθνικού ΑΕΠ.
Μένοντας προσηλωμένοι στον δρόμο της ευθύνης, ο τόπος αυτός όχι μόνο θα πάρει την αναγνώριση και την θέση που του αξίζει, βάσει της συνεισφοράς του, αλλά θα πάρει πίσω και τα κεκτημένα του. Όλα εκείνα που του στέρησε η άδικη και διαρκής στοχοποίησή του.
Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας και της Ισοτιμίας στα νησιά μας, θα βαρύνει τις πλάτες κάθε Κυβέρνησης. Και σε αυτήν την μάχη εμείς δεν κάνουμε πίσω. Θα συγκρουστούμε όσο χρειαστεί.
• Τι εύχεστε στους πολίτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου για το 2019;
Τους θυμίζω οτι είναι κάτοικοι των νησιών που νίκησαν τα κύματα, που δίδαξαν την πάλη για το Δίκαιο, που χαμογελούσαν πάντα στο Αύριο, που αγαπούσαν σταθερά το Φως και τους καλώ να κάνουμε το 2019 την χρονιά στην οποία οι αξίες μας θα κυριαρχήσουν. Να κάνουμε το 2019 την χρονιά στην οποία θα πάρουμε το οριστικό διαζύγιο με το νοσηρό παρελθόν.
Τους ζητώ να κάνουμε το 2019, την χρονιά των νησιών μας.
Χρόνια Πολλά με Καλές Ειδήσεις για όλο τον κόσμο.