Ευχές για το νέο έτος έστειλαν στους πολίτες οι αρχηγοί ων κομμάτων της ελληνικής Βουλής και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στα μηνύματα κυριάρχησαν οι αναφορές στην πανδημία, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και η μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε πανδημία, οικονομία και εθνικά θέματα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να υπογραμμίσει εν κατακλείδι, ότι «το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης».
Το εμβόλιο είναι «το διαβατήριο για την ελευθερία μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων με την προσθήκη, «ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου». Στην αναφορά της στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δηλώνει εμφατικά, ότι «προέχει η στήριξη αυτών που εκτέθηκαν περισσότερο στην κρίση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», άλλωστε, συμπληρώνει, «η χώρα μας, όμως, δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια», για τούτο και «οι δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, οφείλουν να είναι επανορθωτικές και σύμφωνες με τις αρχές της δικαιοσύνης».
Στα εθνικά θέματα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το δικό της μήνυμα, λέγοντας πως «επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», ενώ υπογραμμίζει ότι η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι «μια αφορμή να αντλήσουμε έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας».
Μητσοτάκης: Το 2021 να γίνει η Χρονιά των Ελλήνων
«Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια αναδρομή στο 2020, αναφέρεται τόσο στην πανδημία του κορωνοϊού, όσο και στα ελληνοτουρκικά.
«Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της. Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού. Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021», αναφέρει.
Τόνισε επίσης πως «η επιφυλακή απέναντι σε μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παραμένει. Και η μάσκα, όπως και όλα τα μέτρα προστασίας, θα εξακολουθήσουν να μας συντροφεύουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού».
Τσίπρας: Θα αγωνιστούμε για να μην γίνει η απώλεια συνήθεια σε αυτόν τον τόπο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας κατά το 2020.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία, έχοντας στο τιμόνι της ανθρώπους που δεν πίστεψαν ποτέ στην αξία του κοινωνικού κράτους. Και όταν ήρθε η πανδημία, δυστυχώς, δεν άλλαξαν προτεραιότητες». Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «σε όλους αυτούς οφείλουμε στήριξη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και μια δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε από την πρώτη μέρα του νέου έτους, για να μη γίνει η απώλεια συνήθεια σε αυτό τον τόπο».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στα εθνικά θέματα ενόψει και των 200 χρόνων από την επανάσταση. Αφού σημειώνει ότι το 2021 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σημειώνει ότι «μόνο αν πορευτούμε με πυξίδα τις αξίες μας μπορούμε να υπερβούμε όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες. Οι μεγάλες αξίες που έγιναν συνώνυμο της Ελλάδας και των αγώνων του ελληνικού λαού, η Δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, είναι οι αξίες που και σήμερα μας δείχνουν το δρόμο».
Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για τη νέα χρονιά
Την ευχή, «το 2021 να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της για τη νέα χρονιά.
Έστειλε τις ευχές της με βίντεο όπου εύχεται «ολόψυχα το 2021 να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Με υγεία, δύναμη και χαμόγελο. Με αισιοδοξία ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει εδώ. Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους».
Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά είχε ακούσει, διαδικτυακά, τα κάλαντα από τη «Χορωδία Επίσκεψης» της Κέρκυρας.
Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα για το νέο έτος
Μήνυμα αγωνιστικότητας στέλνει στα μέλη, τους ψηφοφόρους και τους φίλους του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρωτοχρονιάτικη δήλωσή του.
«Μαθαίνουμε από το χθες, αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά το σήμερα, οργανώνουμε την αντεπίθεση, παλεύοντας για το αύριο», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας που κλείνει το μήνυμά του με ευχές για χρόνια πολλά, καλή χρονιά με δύναμη και υγεία.
Το μήνυμα του Κυριάκου Βελόπουλου
«Η γέννηση του Ιησού μας, σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες ,εορτές του Χριστιανισμού», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Εμείς στην Ελληνική Λύση, τη γέννηση του Ιησού μας τη θεωρούμε πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αγωνιστήκαμε πάρα πολλούς μήνες, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Είμαστε βέβαιοι ότι από εδώ και πέρα θα αγωνιστούμε περισσότερο για να γεννήσουμε και εμείς νέες προσδοκίες και κυρίως λύσεις για τα προβλήματα των Ελλήνων», ανέφερε.
Το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη
«Το 2020 αφήνει πίσω του ανοικτές πληγές, διαλυμένα όνειρα, φόβο», αναφέρει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Αφήνει όμως και μια ανέλπιστη ελπίδα. Ξεσκεπάζοντας μυστικά που μας καθήλωναν, η πανδημία που στιγμάτισε το 2020 μας άνοιξε τα μάτια σε δυνάμεις και δυνατότητες που είχαμε ξεχάσει ότι είχαμε», τονίζει.
Επιπλέον σημείωσε:
«Το 2020 είδαμε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αδύναμες. Ότι προσποιούνται τις αδύναμες επειδή θέλουν να αφήνουν ανενόχλητη την ολιγαρχία να ασκεί την εξουσία της. Με την πανδημία όμως είδαμε τις εξουσίες του κράτους να ξεδιπλώνονται τρομακτικές.
Είδαμε ακόμα πως το λεφτόδεντρο είναι υπαρκτό, και πως την ύπαρξή του αρνούνται μόνο εκείνοι που το βάζουν να γεννά αποκλειστικά χρήμα για τους λίγους.
Διαπιστώσαμε πως, πράγματι, η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους δεν ήταν ποτέ θέμα αγορών. Ήταν εργαλείο που η τρόικα το χρησιμοποιούσε για να μεταφέρεται η περιουσία, κρατική και τώρα ιδιωτική, στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα.»