Με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη συναντηθήκαμε στο γραφείο του, αμέσως μετά από μια μεγάλη σύσκεψη που είχε, με συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες. Όταν τον ρωτήσαμε με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για το αντικείμενό της, μας απάντησε με μια αραβική παροιμία: «Τρία πράγματα δεν επιστρέφουν: Το βέλος που έφυγε από το τόξο. Τα λόγια που ειπώθηκαν. Και η ευκαιρία που χάθηκε. Εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε καμία ευκαιρία για τη Ρόδο μας. Και προσπαθούμε διαρκώς γι’ αυτό».
Ο δήμαρχος Ρόδου, μας μίλησε αναλυτικά για το έργο του Δήμου, το οποίο όπως τόνισε θα κριθεί συνολικά από τους ίδιους τους δημότες, στο τέλος της δημαρχιακής περιόδου. Ειδική έμφαση δίνει ο κ. Καμπουράκης στο μεγάλο ΣΔΙΤ που ξεκινάει, κι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναγνωρίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην καθαριότητα, αποδίδοντάς τα στο αναγκαίο μεταβατικό διάστημα, ανάμεσα στο παλιό και το νέο μοντέλο διαχείρισης, για το οποίο τονίζει χαρακτηριστικά, πως οδηγεί στη Ρόδο, που λάμπει ξανά!
• Κύριε Καμπουράκη, έχουν παρέλθει περισσότερα από δύο χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Αξιολογώντας αυτό το διάστημα, τι πρόσημο θα βάζατε;
Το πρόσημο της αξιολόγησης θα το βάλουν οι ίδιοι οι Ροδίτες, όταν κάνουμε το συνολικό απολογισμό του έργου μας, στο τέλος της παρούσας δημαρχιακής περιόδου. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι εργαζόμαστε νυχθημερόν, ώστε αυτό το πρόσημο να είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Να έχει χειροπιαστή προστιθέμενη αξία, στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και να ανοίγει δρόμους ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τη Ρόδο μας. Δεν θα σας πω ότι όλα είναι τέλεια. Ούτε διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα.
Θα σας πω όμως, ότι δεν έχουμε αφήσει κανένα πρόβλημα ξεχασμένο στο ράφι, όπως γινόταν στο παρελθόν. Η δημοτική μηχανή δουλεύει στο μάξιμουμ, για να δίνει λύσεις. Από τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων και νέων δρόμων, μέχρι τα έργα υποδομής, για την ύδρευση και την αποχέτευση σε όλο το νησί. Από την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων, μέχρι τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του πρασίνου, ώστε να συντηρείται σωστά, και να χαίρονται όλοι οι δημότες τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν αφήνουμε κανένα ζήτημα της καθημερινότητας στη τύχη του.
Σε όλα είμαστε σκυμμένοι από πάνω και παρεμβαίνουμε, την ίδια στιγμή που βάζουμε μπροστά, μεγάλα εμβληματικά έργα για το νησί μας, όπως η Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση της πόλης της Ρόδου, η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, η νέα μαρίνα και ασφαλώς το Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, για το νησί μας, που πήρε ήδη το «πράσινο φως» της εκκίνησης, και φέρνει τη Ρόδο μας στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας.
• Να σταθούμε σε αυτό το τελευταίο, κύριε δήμαρχε, για να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες, καθώς υπάρχει η άποψη πως η καθαριότητα ήταν μέχρι σήμερα η «αχίλλειος πτέρνα», της πολιτικής σας στον Δήμο.
Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνετε, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν, για να μπορούν να κρίνουν, να συγκρίνουν και να μην χειραγωγούνται από fake news.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, είχαμε δυο επιλογές: Ή να συνεχίσουμε όπως τα βρήκαμε, με ένα σύστημα άναρχο, ακριβό και αναποτελεσματικό, ή να κάνουμε μια πραγματική τομή, και να πάμε τη Ρόδο σε μια νέα εποχή, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εικόνα της, στα μάτια των επισκεπτών μας.
Επιλέξαμε να κάνουμε το σωστό, όχι το εύκολο. Να πάμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, που είναι πραγματικά πρότυπο για όλη την Ελλάδα, και συμπεριλαμβάνει την καθαριότητα, το πράσινο, τη φροντίδα όλων των κοινοχρήστων χώρων, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση, τα πάντα. Αυτό βάλαμε μπροστά. Βεβαίως δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, για να αλλάξουμε την πραγματικότητα, μέσα σε μια νύχτα. Αναγκαστικά υπάρχει ένα στάδιο μετάβασης, στο οποίο εμφανίστηκαν προβλήματα. Τον δημότη που δυσανασχετεί, τον κατανοώ, και ζήτησα λίγη υπομονή, μέχρι να δει τη μεγάλη διαφορά, στην καθημερινότητά του.
Αυτό ωστόσο που θεωρώ προκλητικό, είναι η σπέκουλα από συγκεκριμένες πλευρές, που φέρουν πελώριες ευθύνες, καθώς είχαν μάθει να κερδοσκοπούν, κρατώντας τη Ρόδο στη μετριότητα, και πολέμησαν λυσσαλέα το νέο μοντέλο. Δεν τους πέρασε!
Προχωράμε μπροστά, με ένα έργο που δεν δίνει απλά τη λύση στην καθαριότητα, αλλά αναβαθμίζει συνολικά, τη ροδίτικη καθημερινότητα.
• Σε τι φάση βρισκόμαστε τώρα κύριε Καμπουράκη;
Πήραμε ήδη το «πράσινο φως», από την Οικονομική Επιτροπή, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κι ακολουθεί η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής, που ορίζονται αναλυτικά. Μπαίνουμε λοιπόν στην τελική ευθεία, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, που θα είναι πρότυπο συνολικής ορθολογικής, περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Από την καθημερινή αποκομιδή, μέχρι τη μεταφόρτωση, από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και επεξεργασίας, μέχρι την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την ανάκτηση πρώτων υλών και της ενεργειακής αξιοποίησης, καθώς και μια σειρά συνοδευτικών δράσεων, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε όλο το νησί. Αξιοποιώντας ορθολογικά όλο το δυναμικό, στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου.
Τα οφέλη είναι μετρήσιμα, κι αυτό θα φανεί άμεσα στον πολίτη, στη γειτονιά του, στην ποιότητα της ζωής του, στην αισθητική της καθημερινότητάς του. Πρωτοπορούμε ξανά, γιατί αυτή είναι η Ρόδος που μας αξίζει. Η Ρόδος, που είναι οδηγός, κι ανοίγει δρόμους στην αυτοδιοίκηση, των τοπικών κοινωνιών της πατρίδας μας, και όχι η Ρόδος ουραγός, που αγκομαχώντας, προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, που εγκαινιάζουμε, σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις μας, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση και επέκταση της ηλεκτροκίνησης, αποδεικνύει ξεκάθαρα πως κάνουμε το ένα μετά το άλλο, τα σταθερά βήματα, μιας στοχευμένης πορείας. Θέλουμε τη Ρόδο βιώσιμη και πράσινη, για τους κατοίκους της, πράσινο παγκόσμιο προορισμό, για τους επισκέπτες της. Έτσι κερδίζεται το μέλλον.
Με ολοκληρωμένες λύσεις, που χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία, όπως τα ΣΔΙΤ, και αξιοποιούν με πλήρη διαφάνεια τους διαθέσιμους πόρους. Η σπατάλη και τα μέτρια αποτελέσματα στην καθαριότητα, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Με το νέο μοντέλο διαχείρισης, που μπαίνει πλέον στη ζωή της Ρόδου, πετυχαίνουμε αυτό που εξ αρχής υποσχεθήκαμε: Τη Ρόδο που λάμπει ξανά.
• Μιλήσατε για μια Ρόδο, που θα είναι πράσινος παγκόσμιος προορισμός. Γιατί έχει τόση σημασία αυτή η τάση, που την ακούμε, όλο και πιο συχνά;
Καμία επιτυχία δεν πέφτει από τον ουρανό. Γι’ αυτό και το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προβλέπουν και που το σχεδιάζουν.
Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης επιτάχυνσης τάσεων, που προϋπήρχαν στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά πλέον έρχονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Το υγιές και καθαρό περιβάλλον, η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της τουριστικής δραστηριότητας, η Πράσινη Αισθητική, η Οικολογική Καινοτομία, είναι πλέον, όλο και πιο σημαντικά κριτήρια, για την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού. Ειδικά από αγορές, στις οποίες ανήκουν τα πιο δυναμικά ηλικιακά κοινά. Αλλά και οι επισκέπτες, υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών.
Το ν’ ακολουθεί κανείς την πεπατημένη, δεν τον πάει μακριά. Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε”, σημαίνει περιθωριοποίηση, μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει αδιάκοπα, και με ασύλληπτες ταχύτητες. Για τον Δήμο Ρόδου, η στρατηγική επιλογή είναι πεντακάθαρη: Θέλουμε τη Ρόδο πρωταγωνιστή του Βιώσιμου Τουρισμού. Κι αυτή την επιλογή εκφράζουμε, με το όραμά μας, για ένα Πράσινο Νησί, που θα φέρνει στο προσκήνιο νέες ποιοτικές επιλογές ζωής, πολιτισμού και τουρισμού. Συμβατές με τη διαχρονική ταυτότητά της Ρόδου, και την ιστορική διαδρομή της μέσα στους αιώνες. Γιατί μόνον έτσι θα έχει μέλλον η τουριστική οικονομία του νησιού μας, που είναι η βάση της ευημερίας μας. Αυτό ακριβώς τον στόχο, υπηρετεί και η ένταξη του Δήμου Ρόδου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού – Global Sustainable Tourism Council (GSTC).
• Μιας και μιλάμε για τον τουρισμό, θέλω να μου πείτε ποιο είναι το μήνυμα της φετινής σεζόν; Τι βοήθησε και πήγαμε καλά;
Ο ροδίτικος τουρισμός έδειξε τον δυναμισμό του, την ελκυστικότητά του και κατάφερε, παρά τις δυσκολίες των συνθηκών, να έχουμε πάνω από 1,4 εκατ. επισκέπτες. Δηλαδή πάνω από το 60% των επισκεπτών, που είχαμε το 2019 προ πανδημίας. Κι αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα, για τη ροδίτικη οικονομία και κοινωνία.
Αυτή η σπουδαία νίκη, ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Ένας δρόμος υπάρχει, είναι ένας, και είναι αυτός της Συνεργασίας. Η τουριστική επιτυχία της Ρόδου, είναι «ομαδικό» άθλημα. Και ο καθένας μας, έχει τη δική του συνεισφορά. Ο ξενοδόχος, με το να παίρνει ρίσκα και να κάνει επενδύσεις. Ο εργαζόμενος, με το χαμόγελό του και την φιλότιμη προσφορά του. Ο Δήμος Ρόδου, με την αναγέννηση του νέου ΠΡΟΤΟΥΡ – RHODES WELCOME, και τις στοχευμένες δράσεις προβολής του νησιού μας, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Με παγκόσμιους στρατηγικούς συνεργάτες, που φέρνουν κόσμο στο νησί μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εργατικό Κέντρο, το ΕΒΕΔ, η ένωση Ξενοδόχων, οι τουριστικοί πράκτορες, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, οι διευθυντές ξενοδοχείων. Όλοι μαζί, με ΜΙΑ φωνή. Ακούγεται απλό, αλλά είναι πρωτόγνωρο: Όλοι είμαστε μαζί, με το μέρος της προσπάθειας, με το δικό μας μέρος, και αυτό είναι το μάθημα της νίκης: Να ποτίζουμε όλοι μαζί το «δέντρο», και να μην το ροκανίζουμε. Με ανούσιες αντιπαραθέσεις.
• Λίγους μήνες αφότου αναλάβατε τα ηνία του Δήμου Ρόδου, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσετε τις προτεραιότητές σας, με στόχο την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών; Εν ολίγοις, επιβράδυνε η πανδημία, τη διαδικασία παραγωγής έργου;
Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, γνωρίζαμε πως ξεκινάμε από πολύ χαμηλά, και θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Η πανδημία ωστόσο ήταν μια απρόβλεπτη κατάσταση, που μας υποχρέωσε να στρέψουμε δυνάμεις και πόρους για την αντιμετώπισή της. Κάποιες καθυστερήσεις προφανώς σημειώθηκαν, αλλά όχι, δεν υπαναχωρήσαμε από μεγάλους στόχους μας. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, είναι η επιτυχία της διασφάλισης των πόρων, για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Τρέξαμε ένα τεράστιο μελετητικό έργο, ώστε να έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση, που επιτρέπει πλέον μέσα στο 2022, να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ένα όνειρο χρόνων να πάρει σάρκα και οστά. Όμως, για να πετύχουμε και την αντιμετώπιση της πανδημίας και τους προγραμματικούς στόχους μας, χρειάστηκε διπλάσια δουλειά, και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω κι από αυτό το βήμα, όλους τους συνεργάτες μου, και τις υπηρεσίες του Δήμου, που έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
• Σε ποιες κατευθύνσεις κινήθηκαν οι δράσεις σας για την πανδημία;
Τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις: Πρώτον, συμβάλλουμε στην επιτυχία των μέτρων προστασίας. Από τη διευκόλυνση του προγράμματος εμβολιασμού, και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μέχρι τις απολυμάνσεις χώρων, που έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων. Δώσαμε ειδική έμφαση στα σχολεία μας, και ο Δήμος εξασφάλισε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, 189 θέσεις καθαριστριών, με 10μηνη σύμβαση. Συνολικά, μαζί με τις μόνιμες καθαρίστριες του Δήμου, στις σχολικές μονάδες υπηρετούν συνολικά 206 άτομα, προκειμένου να τηρούνται με ευλάβεια τα Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, για τις διαρκείς απολυμάνσεις επιφανειών. Με την ίδια λογική μέτρων προστασίας, ενισχύσαμε τον στόλο της δημοτικής συγκοινωνίας, και θέσαμε σε λειτουργία ψηφιακές εφαρμογές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, και την αποφυγή συνωστισμού. Και δεν σταματάει εδώ η ενίσχυση του στόλου, αφού είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 3 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Δεύτερον, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στην κοινωνία. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου που πετύχαμε, επέτρεψε να δοθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες επαγγελματίες από την πανδημία, όπως επίσης και να προχωρήσουμε οριζόντια, σε μεγάλες μειώσεις των δημοτικών τελών, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης αυξάνουμε διαρκώς τον προϋπολογισμό στον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, ενισχύουμε τα συσσίτια, παρεμβαίνουμε με τις υπηρεσίες μας σε φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, που είχαν έξαρση μέσα στην πανδημία, και είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων.
Τρίτη κατεύθυνση είναι, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη. Και σε αυτό το ζήτημα, τα καλά νέα είναι πως, μόλις πριν από μερικές ημέρες, δημοσιεύθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις». Ο Δήμος Ρόδου και πάλι, με διορατικότητα, και με πολύ καλή προετοιμασία, πέτυχε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, κ.λπ., που θα χρηματοδοτηθούν για να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Μέσα από την αύξηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, στις δημοτικές υπηρεσίες, τη διευκόλυνση της κινητικότητας, και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, απέναντι σε φυσικές και άλλες καταστροφές, αλλά και τη μείωση της ρύπανσης, και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
• Να αναμένουμε ανακοίνωση νέου σχήματος της Δημοτικής Αρχής, τις αμέσως επόμενες μέρες; Ποια θα είναι η φιλοσοφία του;
Κάθε τι στην ώρα του. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, πως το κλειδί της επιτυχίας, είναι η σωστή ισορροπία συνέχειας, συνέπειας και ανανέωσης.
• Κλείνοντας, ποια είναι η ευχή σας για το 2022;
Οι μεγάλες προκλήσεις είναι δεδομένες. Όμως οι Ροδίτες, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουμε πως ξέρουμε από δύσκολα. Που όχι μόνο δεν μας τρομάζουν, αλλά τα αντιμετωπίζουμε, τα ξεπερνάμε και βγαίνουμε ακόμη πιο δυνατοί.
Αρκεί βέβαια, να υπάρχει ενότητα και συνεργασία. Να είναι κοινή η προσπάθεια, με λιγότερο φθόνο, και περισσότερη ευγενική, παραγωγική άμιλλα. Όταν επιδεικνύουμε αυτές τις αρετές πάντα κερδίζουμε.
Έτσι θα κερδίσουμε και το 2022. Όλοι Μαζί. Τουλάχιστον, όλοι μαζί, αυτοί που θέλουμε το καλό της Ρόδου μας, και των συνανθρώπων μας.
Έτσι θα πάμε όλοι μαζί, μπροστά.