Συνεντεύξεις

Κύριλλος, Μητροπολίτης Ρόδου: «Δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί από τον κορωνοϊό»

Την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει στην πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ. Κύριλλος.
«Η Επιστήμη δεν είναι σε αντίθεση με την Θεολογία. Δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ πίστης και επιστήμης», τονίζει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την ρήση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ότι «Δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί από τον κορωνοϊό».
Όπως αναφέρει, η Εκκλησία στήριξε εξ αρχής τις πρωτοβουλίες για την λήψη και τήρηση των υγειονομικών μέτρων, δίνοντας σημασία στην ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι και στην Ρόδο σημειώθηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις κληρικών που δεν θέλησαν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Πολιτείας για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία από την πανδημία και τον εμβολιασμό, αλλά αντιμετωπίστηκαν χωρίς να υπάρξουν ακρότητες.
Εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι κάτι καινούργιο θα βγει μέσα από αυτή την παγκόσμια κρίση ενώ στο μήνυμά του επισημαίνει ότι απαιτείται ενότητα, αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και κυρίως ‘ να ειρηνεύσουμε και να μην εντείνουμε την κρίση που υπάρχει στις ανθρώπινες και στις κοινωνικές σχέσεις’.
• Σεβασμιότατε, έφυγε το 2021. Αυτή η διετία με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, πώς βρίσκει την Εκκλησία;
Η πανδημία του κορωνοϊού κατήργησε τα δεδομένα και τα αυτονόητα και δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες, η κοινωνία κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Η Εκκλησία είναι μέρος της κοινωνίας. Βρέθηκε και η Εκκλησία, να χρειαστεί να διαχειριστεί μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρωτίστως, όσον αφορά στην συνοχή του πληρώματος των πιστών και κατόπιν, σχετικά με την διαχείριση των προβλημάτων όσων προέκυψαν, λόγω των υγειονομικών μέτρων που επέβαλε η Πολιτεία κ.λπ. Παρατηρούμε λοιπόν το φαινόμενο ότι, ο διχασμός ο οποίος σημειώνεται εν γένει στο κοινωνικό σύνολο, υπάρχει σε μικρότερο βαθμό στην Εκκλησία.
Η Εκκλησία όλο αυτό το διάστημα, στήριξε τα υγειονομικά μέτρα, τα τήρησε, τόνισε την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόνισε το αίσθημα της ευθύνης του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο και το σημαντικότερο –κατά την άποψή μου- τόνισε ότι η Επιστήμη ΔΕΝ είναι σε αντίθεση με την Θεολογία. Δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ πίστης και επιστήμης.
Όπως το είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: «Δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί».
Το ζητούμενο μέσα στην Εκκλησία είναι πάντα η ενότητα του πληρώματός της.
• Πέραν της διαχείρισης της κατάστασης με τον ιό, προκύπτουν και άλλα προβλήματα;
Βεβαίως, όπως τα θέματα οικονομικής φύσεως. Πώς π.χ. οι κλειστοί ναοί με τους περιορισμούς κλήθηκαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, πώς η Εκκλησία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν την βοήθειά της κ.ο.κ. Ωστόσο, πρωταρχικό πρόβλημα παραμένει η διατήρηση της ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.
• Πάντως εξ αρχής η Εκκλησία (τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος) εξέφρασαν επισήμως, την θετική τους στάση απέναντι στις ανακοινώσεις της Πολιτείας για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων προστασίας. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη κάποιες εξαιρέσεις, μεμονωμένες περιπτώσεις κληρικών οι οποίοι δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν θέματα, έξω από την επίσημη στάση της Εκκλησίας.
Ναι, είναι αλήθεια. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται στον εκκλησιαστικό χώρο, παρατηρείται σε όλους τους χώρους διότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις. Κάποιοι άνθρωποι για τους δικούς τους λόγους, βλέπουν τα πράγματα υπό άλλο πρίσμα. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, δεν μπορούμε να τις καταδικάσουμε. Γι’ αυτό πρέπει με την πειθώ και με επιχειρήματα να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και κυρίως την ενότητα.
• Οι πιστοί σεβάστηκαν τα μέτρα αλλά σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται να τα τηρήσουν ενώ κατηγόρησαν εύκολα την Εκκλησία και τους κληρικούς. Τέτοιες περιπτώσεις εμφανίσθηκαν και στη Ρόδο;
Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι σε καταστάσεις κρίσης, αυτό που πρέπει να προέχει είναι να σεβόμαστε τις επίσημες αποφάσεις της Εκκλησίας. Οι προσωπικές απόψεις είναι σεβαστές, αλλά δεν μπορούν να επιβάλλονται. Η Εκκλησία αποφασίζει συνοδικώς και εκφράζεται επίσημα.
Οι δυσκολίες και μερικές τέτοιες περιπτώσεις, εμφανίσθηκαν κι εδώ στη Ρόδο. Υπήρξαν κάποιοι κληρικοί που διαφώνησαν με τα μέτρα –χωρίς όμως να σημειωθούν ακραίες περιπτώσεις. Προσπαθήσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και γι’ αυτό δεν προέκυψαν μεγάλα προβλήματα όπως σε άλλες περιοχές.
• Σεβασμιότατε, περάσαμε και αυτές τις γιορτές με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με άλλες χρονιές. Χριστούγεννα, Πάσχα, άλλες θρησκευτικές γιορτές της Ορθοδοξίας μας, έθιμα, συμμετοχή στις λειτουργίες κ.λπ., αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και τον τρόπο συμμετοχής του ποιμνίου. Είναι πιεστική όλη αυτή η κατάσταση;
Σίγουρα είναι πιεστική αυτή η κατάσταση και για εμάς τους κληρικούς, και για τους πιστούς. Είναι δύσκολη η διαχείριση αυτής της κατάστασης. Βέβαια, η Εκκλησία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις αποφάσεις και τα μέτρα. Ο διχασμός της κοινωνίας είναι αυτό που μας απασχολεί. Η Εκκλησία πάντα, προχωρά μέσα από τις υφιστάμενες συνθήκες και προσπαθεί να διατηρεί πάντα συνοχή.
• Αυτή η κρίση, τελικά τι μας διδάσκει; Θα βγει κάτι καλό μέσα από όλο αυτό;
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ‘ουδέν κακόν, αμιγές καλού’. Πάντοτε μέσα από τις κρίσεις, βγαίνει κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμη τι θα είναι, αλλά σίγουρα θα είναι ένας καινούργιος κόσμος. Το ζήτημα είναι, το πώς εμείς όλοι και κυρίως η κοινωνία, διαχειρίζεται το πρόβλημα που είναι η πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα. Μην ξεχνάμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις, κάποιοι βρίσκουν πάτημα να εκμεταλλευτούν τον άνθρωπο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και να προχωρούμε συντεταγμένα. Εάν είμαστε ενωμένοι (και σαν χριστιανοί) μέσα από αυτή την κρίση θα δώσουμε την δική μας προσωπική μαρτυρία. Τα συνθήματα δεν λύνουν προβλήματα, ούτε αντιμετωπίζουν καταστάσεις.
• Για να κλείσουμε την συζήτησή μας, να μας δώσετε το μήνυμά σας για το επόμενο έτος;
Το μήνυμά μου όπως προανέφερα, είναι η ανάγκη ύπαρξης ενότητας. Κυρίως να ειρηνεύσουμε και να μην εντείνουμε την κρίση που υπάρχει στις ανθρώπινες και στις κοινωνικές σχέσεις. Παρατηρούμε την κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δεν υπάρχει σεβασμός της διαφορετικής άποψης.
Επιμένω ότι πρέπει να ειρηνεύσουμε.
Να θυμηθούμε ότι ο Χριστός, ήρθε στον κόσμο για να φέρει την Ειρήνη. Κι Εκείνος όταν ήρθε, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα ούτε γι’ αυτόν ούτε για τους γύρω του! Γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο, ήταν κυνηγημένος από την τότε κρατική εξουσία μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι καταστάσεις δεν ήταν καθόλου καλές. Δεν τις άλλαξε. Θα μπορούσε να τις αλλάξει και να έρθει μέσα σε ειδυλλιακές καταστάσεις! Όμως, τις ξεπέρασε και έδειξε πως θα πρέπει να φέρνουμε πάντα την Ειρήνη.
Κι εμείς, καλούμεθα σήμερα να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. Κι αντί να υβρίζουμε, είναι καλύτερο να προσευχόμαστε και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον!
Να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο και να σκεφτούμε ποιοι θα είμαστε και πού θα είμαστε την επόμενη μέρα.
Εύχομαι να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν και να επικαλεστούμε την Χάρη και την Ευλογία του Θεού για όλο τον κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου