Κερδίζει έδαφος στη μάχη των… άκρων ο ελληνικός τουρισμός, με το 2024 να αποτελεί μια χρονιά όπου το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου κάνει τη διαφορά και προσδίδει επιπλέον έσοδα στον κλάδο.
Του λόγου το αληθές προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, αφού τόσο τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μέχρι και τον Οκτώβριο, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όσο και οι επιδόσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα στον Νοέμβριο παραπέμπουν σε άνοδο κατά τους λεγόμενους «shoulder months», τους μήνες δηλαδή εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί ένα θετικό σημάδι για το διαχρονικό ζητούμενο της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας και φυσικά την αύξηση των εσόδων για τον κλάδο που συνεισφέρει άμεσα στο 13% του ΑΕΠ της χώρας (σ.σ.: η έμμεση συνεισφορά φτάνει το 30%) και ήδη έχει φέρει στο 10μηνο του 2024 ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω των 20,93 δισ. ευρώ, με άνοδο κατά 5,5% και πάνω από 1 δισ. ευρώ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023.
Η βραχυχρόνια μίσθωση
Τις θετικές επιδόσεις του κλάδου εκτός των μηνών αιχμής έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία από τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως αυτά συλλέγονται μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες.
Από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, την AirDNA (με στοιχεία από την Αirbnb και VRBO), προκύπτει ότι η χώρα μας, όπως και άλλοι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί στη Νότια Ευρώπη, καταγράφει υψηλές επιδόσεις το 2024, εκτός της θερινής σεζόν, με αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο σε υψηλό, διψήφιο ποσοστό κατά 20,1%, παρά την αύξηση της προσφοράς. «H τάση με περισσότερα ταξίδια στην περίοδο εκτός αιχμής έπαιξε καθοριστικό ρόλο φέτος στην αύξηση της ζήτησης και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό στις 20 μεγαλύτερες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο», αναφέρει η AirDNA, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης στο σύνολο των 20 δημοφιλέστερων χωρών ως προς τις αγορές με το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σε σύγκριση με πέρυσι (άνω του 20%).
Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα
Πηγή: protothema.gr