Ειδήσεις

Politico: Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το Grexit

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην οικονομική ανάκαμψη και μία εξελισσόμενη προσφυγική κρίση και αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο χρόνο, γράφει στο Politico η Megan Green, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθύντρια της Manulife.

Δεν είναι η πρώτη φορά, γράφει η Green, που οι δανειστές φθάνουν στην Αθήνα για μία αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και να είχαν εκταμιευθεί τα χρήματα προς την Ελλάδα. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό καθώς οι δανειστές ζητούν περικοπές ίσες με το 1% του ΑΕΠ για το 2016. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα που αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα από ότι τους έχει ζητηθεί και υπάρχει ένα κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί το κενό η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα που θα καλυφθούν από τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, μία πρόταση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι συνεχίζει η Green, που αναμένεται σκληρή στάση από τους δανειστές. Όπως υποστηρίζει, το ρίσκο να σπρώξουν την κυβέρνηση στα άκρα ακόμη και στην κατάρρευση είναι μικρότερο, μετά από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση, ο οποίος χρακτηρίζεται ως βιώσιμη εναλλακτική.

Το ΔΝΤ, δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους ή ακόμη πιο σκληρά μέτρα και οι υπόλοιποι δανειστές δεν φαίνεται να συμφωνούν με την ελάφρυνση χρέους. Ο Ντάισελμπλουμ πρόσφατα δήλωσε ότι η ελάφρυνση χρέους μπορεί να συζητηθεί σε 10 με 15 χρόνια. Ως αποτέλεσμα το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις και παζάρια για το οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Η Ελληνική κρίση είναι μόνο μία από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με σημαντικότερη την προσφυγική, τις σχέσεις με την Βρετανία και την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι σε αυτό το κλίμα η Γερμανία θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς πολλά προβλήματα, αλλά το αντίθετο μοιάζει πιο πιθανό. Στο αρνητικό κλίμα προστίθενται και οι επικρίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα. Η πιθανή καταστρατήγηση της συνθήκης Σένγκεν και ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα είναι μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να περιορίσει τη διακίνηση προσφύγων τότε είναι πολύ πιθανό να μην βρει συμμάχους στις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας θα έχει πολύ δύσκολο έργο συμπληρώνει η αρθρογράφος και θυμίζει το διάλογο που είχε με τον Σόιμπλε στο Νταβός και τις πιέσεις που δέχθηκε για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση τον Ιούλιο και ταυτόχρονα κινδυνεύει με μεγάλη αύξηση της ροής των προσφύγων στο έδαφός της. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως η χώρα θα αποφύγει τον αποκλεισμό από τη Σένγκεν και η Ελλάδα θα βρεθεί ένα βήμα μακρυά από την έξοδο από το ευρωπαϊκό σχέδιο. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Σόιμπλε πρότεινε προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ, είναι πιθανό καταλήγει η Green, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επαναφέρει την πρότασή του πάνω στο τραπέζι αυτό το καλοκαίρι. Η μοίρα της Ελλάδας θα καθοριστεί από το πόσο διάθεση για αλληλεγγύη υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα μέλλον φαντάζει ζοφερό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου