Ρεπορτάζ

Ροδίτης κι Αθηναίος κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα, με συνολικό όφελος που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, θα καθίσουν την 9η Φεβρουαρίου 2017 ένας κάτοικος της Παστίδας Ρόδου και ένας κάτοικος των Αθηνών, ως εμπλεκόμενοι σε σπείρα «ριχτάδικου».
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, η υπόθεση κινήθηκε μετά από μήνυση εμπόρου που δραστηριοποιείται στη Μεσαιωνική Πόλη, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Αθηναίο κατηγορούμενο, ως τον «πρύτανη των εν Ελλάδι απατεώνων»…
«Εδώ και δεκαετίες επιβιώνει στήνοντας διαρκώς “ριχτάδικα”, δηλαδή βραχύβιες επιχειρήσεις, µιας χρήσης, µέσω των οποίων αποσπά εµπορεύµατα από ανυποψίαστους εµπόρους, µε ακάλυπτες επιταγές, όχι επ’ ονόµατί του, αλλά επ’ ονόµατι διαφόρων τρίτων, άσχετων µε το εµπόριο, αλλά µε καθαρό όνοµα στην αγορά από απόψεως δυσµενών στοιχείων σε τράπεζες και Τειρεσία», αναφέρει σχετικά.
Σύμφωνα με τη μήνυση, φέρεται να “αρπάζει” από την αγορά µεγάλες ποσότητες εµπορευµάτων παντός είδους και να τα εξοφλεί πάντοτε µε µεταχρονολογηµένες ακάλυπτες επιταγές, των εφήµερων «συνεργατών» του, οι οποίοι, φροντίζει, να εξαφανιστούν όταν πλησιάζει η πληρωµή της πρώτης µεταχρονολογηµένης επιταγής, που εκδίδουν.
Ο µηνυτής διατηρεί στη Μεσαιωνική Πόλη πολυκατάστηµα χρυσού, επώνυµων ειδών ένδυσης, δερµατίνων ειδών και γουναρικών. Τον χειµώνα του έτους 2008, µέσω συναδέλφου του, πληροφορήθηκε ότι ο δεύτερος µηνυόµενος κάτοικος Παστίδας, διαθέτει και χονδρικά διάφορα αντικείµενα, όπως διακοσµητικά µαρµάρινα αγάλµατα, αντίκες και διάφορα χρυσά αντικείµενα.
Αγόρασε πράγµατι απ’αυτόν, τοις µετρητοίς, διάφορα αντικείµενα, όπως φωτιστικά µαρµάρινα και µπρούτζινα, κολώνες µαρµάρινες και διάφορα άλλα, µε σκοπό να τα τοποθετήσει στον πρώτο όροφο του καταστήµατός του, τον οποίο προγραµµάτιζε να µετατρέψει σε εστιατόριο.
Στην πορεία και αφού ανέπτυξαν σχέσεις, ο µηνυτής φέρεται να του εκµυστηρεύτηκε ότι σκόπευε να πουλήσει χονδρικά τα επώνυµα εµπορεύµατα γνωστών οίκων του πρώτου ορόφου του καταστήµατός του, ακόµα και σε τιµές στοκ, κάτω του κόστους.
Φέρεται τότε να τον σύστησε στον πρώτο µηνυόµενο, ο οποίος του ζήτησε δείγµατα από τα εµπορεύµατα.
Ο µηνυτής έστειλε πράγματι δείγµατα από τα εµπορεύµατά του µε τον Παστιδενό και ακόµη έναν Αθηναίο. Στην πορεία ο πρώτος µηνυόµενος κατέφθασε αυτοπροσώπως στη Ρόδο και φιλοξενήθηκε από τον µηνυτή µε τιµές που αντιστοιχούσαν σε πρόσωπο των προσόντων της περιγραφής του Παστιδενού, ο οποίος και τον συνόδευε σε κάθε επαφή τους. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων και επιλογής των εµπορευµάτων, που θα αγόραζε ο πρώτος µηνυόµενος, πληροφορηθείς ότι ο µηνυτής διαθέτει ένα παραλιακό οικόπεδο στη Ρόδο άρπαξε την ευκαιρία και του συστήθηκε ως αρχιτέκτονας µηχανικός, µε τεράστιες γνωριµίες στον EOT.
Εν πάση περιπτώσει αγόρασε σε τιµές κόστους από τον µηνυτή 137 κοστούµια, 46 σακάκια, 14 µπλούζες, 280 µπλουζάκια, 16 ζεύγη υποδηµάτων, 50 πουκάµισα, 100 µπλούζες, 70 κοντά δερµάτινα, 157 ηµίπαλτα γυναικεία, 23 µακριά παλτά, 10 τεµάχια γυναικείες ζακέτες, δέρµα – γούνα και 18 ανδρικά σουέτ συνολικής αξίας 48.477 ευρώ.
Συσκεύασαν τα εµπορεύµατα σε 33 πακέτα και παράλληλα ο πρώτος μηνυόμενος αγόρασε για προσωπική του χρήση, σε τιµές στοκ διάφορα δερµάτινα και αρνοδέρµατα, για δώρα στο προσωπικό του, αξίας 3.000 ευρώ. Η όλη συµφωνία ήταν όλα αυτά να πληρωθούν τοις µετρητοίς.
Την στιγµή όµως της εκδόσεως του δελτίου αποστολής και τιµολογίου, παρουσία πάντοτε του Παστιδενού, ο πρώτος µηνυόµενος τον παρεκάλεσε για λογιστικούς και φορολογικούς δικούς του λόγους, να εκδώσουν τα παραστατικά επ’ονόµατι του εµπόρου συνεργάτη του και ήδη µηνυόµενου. Ο µηνυτής περίµενε να εισπράξει 51.477 ευρώ, για τα εµπορεύµατα και τις προσωπικές του αγορές και ο πρώτος µηνυόµενος προφασιζόµενος προσωρινή ταµειακή δυσχέρεια, τον έπεισε να του οπισθογραφήσει επιταγή εκδόσεως άλλου µηνυόµενου µε ηµεροµηνία πληρωµής την 20ή Ιουνίου 2009 ποσού 45.900 ευρώ, σε διαταγή «εµού του ιδίου».
Του είπε δε ότι είχε πωλήσει στον εκδότη της επιταγής ένα ακίνητο έναντι 400.000 ευρώ και ότι η επιταγή αποτελούσε µέρος του τιµήµατος. Περίµενε δε να του στείλει τη διαφορά και του έµβασε 1.500 ευρώ σε λογαριασµό.
Αρχές Φεβρουαρίου 2009, ο Παστιδενός του οµολόγησε την σε βάρος του απάτη, εµφανίζοντας και τον εαυτό του ως θύµα. Ο Παστιδενός φέρεται να οµολόγησε ότι ο πρώτος µηνυόµενος στήνει εταιρείες απλά και µόνο για να πουλάει εικονικά τιµολόγια και να εισπράττει από το κράτος παράνοµα επιστροφή ΦΠΑ.
Ο µηνυτής προσπάθησε να βρει και το πρόσωπο στο οποίο είχε εκδώσει το τιµολόγιο και είχε στείλει τα εµπορεύµατα και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε. Επικοινώνησε µε τον εκδότη της επιταγής και αρνήθηκε ότι είχε αγοράσει ακίνητο από τον πρώτο µηνυόµενο, ενώ η επιταγή ήταν ακάλυπτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου