«Μέσα από έναν αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Περιφερειών μπορούμε να στηρίξουμε σημαντικά τις Ελληνικές Περιφέρειες στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, στην εισήγησή του για τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής στη νέα κοινοβουλευτική Σύνοδο, την Τρίτη 31.01.2017, παρουσίασε ένα πλαίσιο δράσης που στοχεύει, μέσα από ένα αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών Περιφερειών και να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες στη αναπτυξιακή διαδικασία.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της Επιτροπής Περιφερειών για τα στρατηγικά αναπτυξιακά σχέδια των 13 Ελληνικών Περιφερειών που συζητήθηκαν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική Σύνοδο, επεσήμανε τη σημασία της ενσωμάτωσης των τεκμηριωμένων προτάσεων της Επιτροπής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ειδικότερα για τα αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα των λιγότερο ευνοημένων και απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.
Περιγράφοντας τους στόχους της πρότασής του, ο Δημήτρης Γάκης έδωσε έμφαση σε τρία σημεία-κλειδιά: Τη θεσμική αναβάθμιση της Επιτροπής Περιφερειών στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το θεματικό – ανά Περιφέρεια και γεωγραφική περιοχή – χαρακτήρα του σχεδιασμού των συνεδριάσεων και τη διαλειτουργικότητα. «Είναι σημαντικό, να παρέχουμε θεσμική στήριξη στις Ελληνικές Περιφέρειες, ώστε ν’ αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις τοπικές παραγωγικές τους δυνατότητες, να δώσουμε νέα επιχειρήματα και στηρίγματα στις περιφερειακές αρχές για τον δικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο. Με έργα που στοχεύουν στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων που δημιουργούνται από τις γεωγραφικές τους ιδιαιτερότητες και συνεισφέρουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δ. Γάκης, αναφέρθηκε στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Α) Εκπαιδευτική πολιτική σε σχέση με τις ειδικές ανάγκες των Περιφερειών και ειδικότερα, για το σύγχρονο ρόλο των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Β) Δίκτυα πολιτισμού, ψηφιακή πολιτική και συνέργεια με τουριστικές και αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις στις Περιφέρειες (η συμβολή του πολιτισμού στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος). Γ) Δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης – στήριξη των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού στην Περιφέρεια. Δ) Αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των Περιφερειών και την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικό θέμα που αφορά τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου (στόχος 2). Ε) Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που αφορούν το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο (δύο αναπτυξιακά προγράμματα, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αφορούν περιοχές που βιώνουν πιο έντονα το προσφυγικό πρόβλημα). ΣΤ) Ειδικά Προγράμματα σύμφωνα με τις έξυπνες εξειδικεύσεις ανά Περιφέρεια, δηλαδή συνέργεια Περιφέρειας με Α.Ε.Ι. και Ερευνητικά Κέντρα πάνω στο κρίσιμο θέμα: «Ανάπτυξη, Απασχόληση, Κοινωνική Συνοχή», χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τα ευφυή συστήματα. «Οι «έξυπνες» ειδικεύσεις αποτελούν Ευρωπαϊκή προτεραιότητα και θα πρότεινα να δοθεί έμφαση στις νέες επιχειρήσεις, στην νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον τουρισμό. Μια τέτοια θεματική έχουμε προγραμματίσει να συζητήσουμε για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είμαστε ανοιχτοί βέβαια σε παρόμοιου περιεχομένου προτάσεις και για άλλες Περιφέρειες. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Μένει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας προς όφελος των Ελληνικών Περιφερειών», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης έκανε ειδική αναφορά στη θεσμική διασύνδεση με την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης και συνηγόρησε στην πρόταση για την οργάνωση των συνεδριάσεων /ενημερώσεων από τους αρμόδιους Υπουργούς με συγκεκριμένη ατζέντα και μέσα από ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, που θα βελτιώσει τη διαδικασία προς όφελος των Ελληνικών Περιφερειών.