Της Δήμητρας Καδδά
Από πολλές μικρής “απόδοσης” παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από τον ΕΟΠΥΥκαι τις εκπτώσεις φόρου έως τις αμυντικές δαπάνες και τις μισθώσεις κατοικιών, αλλά και από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2016 επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων η κυβέρνηση να “κλείσει” το δημοσιονομικό “κενό” των του 2018.
Τα μέτρα υπολογίζονται από την ελληνική πλευρά ότι θα έχουν απόδοση 550 εκατ. ευρώ (μειώνοντας στα 150-200 εκατ. ευρώ το “κενό” των 700 εκατ. ευρώ περίπου του 2018 που βλέπουν οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι πλέον το υπόλοιπο ποσό υπερκαλύπτεται από την υπέρβαση στόχου του 2016 που προέρχεται από μέτρα μόνιμης απόδοσης).
Αναλυτικά, οι προτάσεις για τα νέα μέτρα έχουν στο “κέντρο” τους σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δύο πηγές:
· Τις προτάσεις παρεμβάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον “εξορθολογισμό” των προνοιακών επιδομάτων (με στόχο την χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η οποία ουσιαστικά είναι και η βασική “πηγή” του κενού του 2018 αφού αμφισβητείται από τους δανειστές ότι έχει καλυφθεί η δαπάνη). Συζητείται, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση (κατ ελάχιστο αν όχι κατάργηση) της έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών (σ.σ. δίνεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολική ιατρική δαπάνη η οποία ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του). Σε ένα σενάριο πλέον προτείνεται να συνδέεται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
· Τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για να περικοπούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Επιχειρείται η μείωση των δαπανών στο φάρμακο, ενώ έχει το τελευταίο διάστημα επιβληθεί μεταξύ άλλων επέκταση του clawback σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης, από την ειδική αγωγή (στην οποία μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ και το διαθέσιμο κονδύλι γι το 2017) και την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων έως τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής. Επίσης επιβλήθηκε μείωση της δαπάνης για τη χορήγηση φαρμάκων από το ΕΣΥ.
Οι παρεμβάσεις του “πακέτου” των 550 εκατ ευρώ σχεδιάζεται να περιλαμβάνουν όμως σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων και δύο άλλα πεδία: το μέτρο που έχει προαναγγελθεί και από τον προηγούμενο υφυπουργό Οικονομικών για φόρο 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας (π.χ., AirBNB), αλλά και την περικοπή αμυντικών δαπανών (σ.σ. εκκρεμεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 400 εκατ ευρώ όπως και 300 εκατ ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια).
Στον “κόφτη” ΦΠΑ- αφορολόγητο – συντάξεις
Η ελληνική πρόταση έχει ουσιαστικά στόχο να “μεταφέρει” τις παρεμβάσεις που ζητούνται (κυρίως από το ΔΝΤ) στις συντάξεις στον ΦΠΑ και στο αφορολόγητο για… μετά: για τον διευρυμένο “κόφτη” που θα ισχύσει μετά το 2018. Το σχέδιο για τα μέτρα του 2018 αποτελεί μέρος της συνολικής ελληνικής πρότασης για να κλείσει η αξιολόγηση.
Ωστόσο, η ελληνική θέση τελεί ακόμη υπό επεξεργασία στα κέντρα των θεσμών, οι οποίοι αποτιμούν την επάρκειά του και με βάση του υπολογισμούς για το “κλείσιμο” του 2016 αλλά και με βάση τις “απαιτήσεις” του ΔΝΤ…
Και επιπλέον έχουν κάνει σαφές δημοσίως ότι επανεξετάζουν το “βάθος” των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό πέρα από την αγορά εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων τώρα για να “κλείσει” η δεύτερη αξιολόγηση.
Πρόταση δανειστών
Οι δανειστές ουσιαστικά επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο/αντιπρόταση που θα επιτρέψει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και θα περιλαμβάνει την κοινή θέση των “4” για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τον “κόφτη”.
Η θέση αυτή επιχειρείται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας για να μην αποβούν άκαρπες οι δύο μεγάλες συναντήσεις της 6ης Φεβρουαρίου στο ΔΝΤ και της 9ης Φεβρουαρίου στο EWG που επιχειρείται να “ξεκλειδώσουν” την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα για μία συμφωνία έως τις 20/2.
Μεγάλος άγνωστος “Χ” παραμένει το ΔΝΤ που “απαιτείται” και από τον ESM να μετέχει με δάνειο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το επόμενο πακέτο δόσεων, αφήνοντας ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας, κάτι που προκαλεί και την αντίδραση των αγορών.
capital.gr