O Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού, αναφέρουν οι Financial Times, σε άρθρο τους για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «παρτίδα πόκερ» του Ελληνα πρωθυπουργού, με άγνωστο αποτέλεσμα.
Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, η βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Αναφέρει δε πως χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ετοιμάζεται και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή.
Πολλαπλά μέτωπα, λεπτές ισορροπίες
Οι FT αναφέρονται και στις πολύπλευρες εσωτερικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και, ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», όπως τους περιγράφει, κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;»
«Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι όμως ενδεχόμενη επιβράβευση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι δελεαστική», υποστηρίζει το άρθρο και εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός:
«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων».
Από την άλλη πλευρά, καταλήγει, «για τους βαθιά θιγμένους Ελληνες, οι οποίοι τελούν υπό την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».
Επιμέλεια κειμένου: Μάριος Δανηλόπουλος-Καθημερινή