Ειδήσεις

«Καμπανάκι» κινδύνου από Δραγασάκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση

στις δυσκολίες του εγχειρήματος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κρούοντας κώδωνα κινδύνου «αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια».

Εκτίμησε πάντως ότι το αργότερο αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Κατά τη συνεδρίασης της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στο κόστος δανεισμου της Ελλάδας με αφορμή την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου, αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α΄130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του ν. 4551/2018».

Λανθασμένοι χειρισμοί θα οδηγήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση

Ειδικότερα ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας απόψε στην συνεδρίασης της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την ενημέρωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α’ κατοικίας βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας με στόχο να συζητηθεί εντός του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

Υπάρχουν πλευρές που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

» Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα κληθούν και πάλι να τα βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση. Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Το νέο πλαίσιο πάντως ετοιμάζεται».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν μέλλον οι τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις και ότι η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών.

«Η μείωση των (κόκκινων) δανείων όχι μόνο πρέπει να επιδιώκεται, αλλά να θεωρείται κοινωνικός στόχος και να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται η βασική κατοικία των πολιτών», σημείωσε προαναγγέλλοντας κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Μαρτίου.

Από έξω ήθελαν ‘να τελειώσουμε με το νόμο Κατσέλη και το οποιοδήποτε καθεστώς’

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, πέρα από τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Αλλωστε στην άρνηση των θεσμών για οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας απέδωσε και την αποφυγή νομοθέτησης για το ζήτημα μέχρι να τελειώσουν τα μνημόνια.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης. Εφόσον όμως είναι θέματα που άπτονται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, και ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, να ενημερώνουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά την ΕΚΤ», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Όχι μόνο αδράνεια δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, αντιθέτως υπήρξε ένας οργασμός πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Από έξω υπήρχε η άποψη ‘να τελειώσουμε με το νόμο Κατσέλη και το οποιοδήποτε καθεστώς’. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε πιο έγκαιρα. Τώρα υπάρχουν τα δεδομένα να νομοθετήσουμε».

Η μείωση των ανισοτήτων ενισχύει και την ανάπτυξη

«Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσονται στην αντίληψή της για την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού κράτους και στην πεποίθησή της ότι η μείωση των ανισοτήτων ενισχύει και την ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ειδικά για το ρόλο που διαδραματίζει ο μισθός στην ανταγωνιστικότητα, ο Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να επισημάνει πως, όπου δοκιμάστηκε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση των μισθών, οδήγησε σε αποτυχία αυτόν τον στόχο.

«Η λογική μας είναι ότι θα διεκδικήσουμε θέση στην παγκόσμια οικονομία και στον παγκόσμιο καταμερισμό, θα διεκδικήσουμε ανταγωνιστικότητα, επενδύοντας στη γνώση, στην οργάνωση, στην ποιότητα, σε καινοτόμα προϊόντα και όχι επενδύοντας στη μείωση των μισθών», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το επιτόκιο του νέου 5ετούς καλύτερο από αυτό πριν την κρίση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο επιτόκιο δανεισμού και σχολίασε την κριτική που επιφύλασσε η αντιπολίτευση.

«Δεν είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Εμείς όμως ξεχνάμε ότι χρεοκοπήσαμε; Το επιτόκιο είναι καλύτερο από το επιτόκιο που είχε η χώρα το 2007 και το 2008, δηλαδή από το επιτόκιο πριν την κρίση. Μπορούσαμε να πάμε και χαμηλότερα το επιτόκιο, αλλά ίσως θα ήταν μετά αρνητικό αν ανέβαινε.»

» Με το επιτόκιο, το 3,6 που πήγαμε, αμέσως μετά τα επιτόκια υποχωρούν περαιτέρω. Αυτοί που δεν αγόρασαν, αγοράζουν τώρα, γι΄αυτό πέφτει το επιτόκιο, και πέφτει και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κάτω από 4%».

Οι βαλκανικοί πόλεμοι τέλειωσαν

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί από συγκεκριμένες πλευρές.

«Οι βαλκανικοί πόλεμοι τέλειωσαν. Εάν κάποιοι σκέφτονται στα Βαλκάνια να ξαναγίνουν πόλεμοι, τάχατες για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας Μακεδονία, ο ελληνικός λαός αυτά τα καταλαβαίνει. Ο ελληνικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει συνεργασία, θέλει προκοπή, θέλει τη χώρα να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια.»

» Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινά σχέδια και υποδομές που θα βοηθήσουν κυρίως τη Β. Ελλάδα. Σταματήστε λοιπόν τη σπέκουλα, διότι είναι εκτός εποχής δυστυχώς κάποιες απόψεις που θέτουν θέμα επαναχάραξης των συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι εκτός εποχής όσοι ανακαλύπτουν τώρα πως η Μακεδονία είναι μία μόνο και μόνο ελληνική. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία και το πολιτισμό της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου