Η δράση ACUA που αφορά την Εκπαίδευση – Επίδειξη διαδικασίας Διαλογής στην Πηγή και χρήσης Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (ΑΜΚ) στους συμμετέχοντες στην πράξη αυτή, πραγματοποιήθηκε στο Συσσίτιο της Πρόνοιας του Δήμου που βρίσκεται στο Παλιό Νοσοκομείο.
Στην δράση ήταν παρόντες ο καθηγητής κύριος Θρασύβουλος Μανιός, συντονιστής της πράξης ACUA, ο εντεταλμένος στο Πράσινο, κ. Παναγιώτης Σταμάτης καθώς και η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Καθαριότητας κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη εγκαταστήσει σε πέντε σημεία της πόλης, Αυτόνομους Μηχανικούς Κομποστοποιητές (ΑΜΚ) και έχει προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό για την Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων (ωμά και μαγειρεμένα υπολείμματα τροφής) και την πρόσβαση και απόρριψή τους στους ΑΜΚ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μανιάς, τόνισε τα εξής: «Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μονάδας και φυσικά θα διευκολύνει το έργο του Δήμου Ρόδου, εφόσον θα έχει απομακρυνθεί το πιο δύσκολο κομμάτι από τα υπολείμματα που πρέπει να διαχειριστεί, που είναι αυτά των τροφίμων. Συνεπώς τόσο το κόστος της αποκομιδής θα είναι μικρότερο, όσο και το κόστος διαχείρισης ενώ θα αυξηθεί το περιβαλλοντικό όφελος. Βρισκόμαστε στην αρχή της προσπάθειας και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την δημοτική αρχή, διότι έχει πραγματικά αγκαλιάσει το έργο. Η Ρόδος είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις για την εφαρμογή αυτής της πράξης. Ο στόχος όλων των μονάδων αυτών είναι να μην δημιουργούνε οχλήσεις σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι το Νοσοκομείο και το Συσσίτιο και φυσικά, στις οικίες.
Τα υπολείμματα τροφίμων είναι το πιο όξινο υλικό και διαβρώνει τα… πάντα! Γι αυτό και είναι ειδική η κατασκευή για να προφυλάσσει από αυτή την διάβρωση».
O κ. Σταμάτης υπογράμμισε: «Η πράξη αυτή αφορά τόσο τα οικιακά όσο και τα ξενοδοχειακά απόβλητα (ή μεγάλων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια). Συνεπώς, το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το νησί βοηθώντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ρόδου».
H κα Κιαχαγιά τόνισε πως «στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον και μείωση, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό των αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ αλλά θα είναι χρησιμοποιήσιμο μέσω ανακύκλωσης. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας από την ανακύκλωση στο νησί της Ρόδου, δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντικά, οπότε είναι μεγάλος στόχος να τα βλετιώσουμε. Μιλάμε ότι μόνον 12.000 τόνοι από τους 97.000 τόνους που είχαμε συνολικά στο νησί, κατέληξαν στη μονάδα ανακύκλωσης. Που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη περιθώρια βελτίωσης». Έκανε πάντως έκκληση στους πολίτες, να βοηθήσουν στην ανακύκλωση και στην διαλογή των αποβλήτων.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ACUA
Στόχος της πράξης ACUA, η οποία παρακολουθείται, εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης, είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό και με επίκεντρο μικρό αριθμό πολυκατοικιών, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας τους και παραγωγής κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό).
Επομένως στo πλαίσιo της πράξης, από τον Δήμο: α) έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό σύστημα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), β) έχει γίνει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την υλοποίηση του συστήματος ΔσΠ (καφέ κάδοι για εσωτερικό χώρο, κομποστοποιήσιμες σακούλες) και γ) έχει τοποθετηθεί μονάδα Αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή (AMK) στις εγκαταστάσεις του Φυτωρίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δήμου Ρόδου, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Πόλεως Ρόδου, οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Οι ΑΜΚ είναι μικρές κλειστές ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με μηδενισμό των εκλυόμενων οσμών και των διασταλαζόντων υγρών. Συνολικά στο πλαίσιο της Πράξης ACUA έχουν εγκατασταθεί 5 ΑΜΚ.
Οι ΑΜΚ έχουν εγκατασταθεί στις παρακάτω περιοχές: 1) Διαμερίσματα του Στρατού, οδός Γεωργ. Μαύρου, 2) Φυτώριο δήμου, οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, 3) Κεντρική Λαχαναγορά Ρόδου, οδός Κλαυδίου Πέππερ, 4) Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ και 5) Συσσίτιο Δήμου Ρόδου.
Οι κάτοικοι της περιοχής Αγ. Δημητρίου, ουσιαστικά, θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους (υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού ή ωμών τροφίμων) σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους, στο εσωτερικό των κατοικιών τους και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στον ΑΜΚ αποκλειστικά του Φυτωρίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δήμου Ρόδου, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου πόλεως Ρόδου, οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, όπου θα έχουν πρόσβαση με τη χρήση προσωποποιημένης κάρτας. Στους συμμετέχοντες θα παρασχεθούν δωρεάν από τον Δήμο οι κομποστοποιήσιμες σακούλες και οι ειδικοί κάδοι καθώς και η απαιτούμενη προσωποποιημένη κάρτα για πρόσβαση στον ΑΜΚ.