Είναι γεγονός πως η Ελλάδα, κατέχει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 53 χώρες για τις εξαιρετικής ποιότητας παραλίες και τα νερά κολύμβησης.
Οι Γαλάζιες Σημαίες, είναι ένα ακόμη «όπλο» προκειμένου και η φετινή τουριστική χρονιά να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Πέρσι, 581 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν Γαλάζιες Σημαίες, κατατάσσοντας την Ελλάδα γι’ ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες.
Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων, αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες και ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.
Σχετικά με τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες.
Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 το 2022 έναντι 49 του 2021), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41), Χανίων (36), Ηρακλείου (31) και Ρεθύμνου (20). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17) και Λέσβου (17).
Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.
Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε για τρίτη χρονιά το 2022 η Ρόδος με 55 σημαίες.
Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΡΟΔΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ!
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας.
Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Παραλιών κ. Κωνσταντίνος Καρίκης, ο Δήμος Ρόδου κατέθεσε ήδη πρόταση για τις ‘Γαλάζιες Σημαίες’ και φέτος:
«Εμείς, καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας στην ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) και για το 2023. Μην ξεχνάτε ότι η Ρόδος είναι ‘πρωταθλήτρια’ εδώ και τρία χρόνια σε επίπεδο δήμου.
Μάλιστα, ζητήσαμε να γίνει η εκδήλωση για τις ανακοινώσεις αλλά και για την βράβευση της Ρόδου, στο νησί μας! Θα περιμένουμε να μας απαντήσουν. Εκτιμούμε ότι θα ξέρουμε μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι το Πάσχα».