Στο επίκεντρο βρίσκονται στην Τουρκία οι όροι με τους οποίους οι ΗΠΑ παραχώρησε τα F-16 στη γείτονα χώρα.
Αυτό που είχε γίνει γνωστό είναι πως η Ουάσινγκτον θα έδινε τελικά τα F-16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα πέτυχε να πάρει αυτό που ήθελε μέσω της… συγκατάθεσης για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να αναγράφει η απόρρητη επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, τα F16 που θα λάβει η Τουρκία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Και δεν μένει εκεί. Αναφέρει ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά δεν είναι συμβατές με αυτή την υποχρέωση.
Σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, αναφέρει επίσης η επιστολή, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράδοση των αεροσκαφών διακόπτεται όπως έγινε και με τα F35.
Ωστόσο, στην Τουρκία έχουν άλλη άποψη… Σύμφωνα με το Open και τη δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν για τους όρους της συμφωνίας για τα F-16, με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε όρος σχετικά με τη χρήση των F-16.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι και ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι “αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας”.
Τζον Σαρμπάνης: “Εάν δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής δεν θα τα ενέκριναν”
Για τα F-16 που πήραν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ και τις γραπτές διαβεβαιώσεις που έχει το Κογκρέσο, αναφορικά με τη χρήση τους, μίλησε ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τζον Σαρμπάνης, στο Open.
“Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι υπάρχει ένα σύνολο επικοινωνιών και διαβεβαιώσεων που έχουν έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στους βασικούς προέδρους των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία” ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει: “Νομίζω ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής δεν θα ενέκριναν και δεν θα υποδείκνυαν την άνεσή τους με αυτήν”.
Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς θα λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός είπε πως “προφανώς εάν δεν υπήρχε κάποια πρόκληση, εάν τα F-16 χρησιμοποιούνταν με τρόπο που θα ήταν αντίθετος με τις προσδοκίες όλων των πλευρών, τότε θα υπήρχε κάποια επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης και ούτω καθεξής”.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε από την Άγκυρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ ο κ. Σαρμπάνης τόνισε ότι τον εξέπληξε η τοποθέτηση της: “Με εξέπληξε λίγο. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πως προχωρούν τα πράγματα με αυτές τις νέες εξελίξεις και μετά ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Αλλά και πάλι, θα είχα έναν πραγματικό δισταγμό και ανησυχία. Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διεξοδική αξιολόγηση και πολύ έλεγχο”.
Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να έχει προβλήματα με την πώληση F-35 στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης την Παρασκευή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Πηγή thetoc.gr