Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακρική και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ένας 23χρονος Τούρκος κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στην χώρα και παράνομη μεταφορά και διακίνηση στην χώρα παράτυπων μεταναστών, πράξεις που έλαβαν χώρα την 28η Ιανουαρίου 2024 και περί ώρα 00:10 στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας Τολί της Σύμης.
Την 27η Ιανουαρίου 2024 και περί ώρα 23:40 κλιμάκιο του λιμεναρχείου Σύμης, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία από ξηράς στο πλαίσιο επιτήρησης θαλασσίων συνόρων εντόπισε ύποπτο στόχο με κατεύθυνση από τις ακτές Τουρκίας πλησίον της πόλης Ντάτσα προς βόρειες ακτές της Σύμης.
Άμεσα ενημέρωσε πλήρωμα λιμενικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία το οποίο την 23:50 εντόπισε ταχύπλοο πνευστό σκάφος με μία εξωλέμβια μηχανή άνευ φανών ναυσιπλοΐας.
Κατά την διάρκεια προσέγγισης του εν λόγω ταχυπλόου σκάφος πραγματοποιήθηκαν ηχητικά και οπτικά σήματα από πλήρωμα περιπολικού σκάφους, ώστε να ακινητοποιηθεί για νομότυπο έλεγχο με αρνητικά αποτελέσματα.
Ο διακινητής -κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας σε κίνδυνο επιβαίνοντες καθώς επίσης επιχείρησε εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.
Την 28η Ιανουαρίου 2024 και περί ώρα 00.10 οι λιμενικοί ακινητοποίησαν το σκάφος και συνέλαβαν τον διακινητή και 9 άτομα.
Κατά την διάρκεια της περισυλλογής των μεταναστών από τους λιμενικούς διαπιστώθηκε ο τραυματισμός δύο ανδρών ενώ μία γυναίκα είχε χάσει τις αισθήσεις της.
Περί ώρα 00:30 αφίχθη ασθενοφόρο όχημα μετά των ιατρών Κ.Υ. νήσου Σύμης, οι οποίοι κατόπιν ιατρικού ελέγχου έκριναν άμεση και αναγκαία την διακομιδή των τριών ατόμων στο νοσοκομείο Ρόδου.
Κατά την προανάκριση οι μετανάστες δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικά ποσό των 5.000 € έκαστος για να μεταφερθούν από την Ντάτσα στην Ελλάδα και αναγνώρισαν τον διακινητή – κυβερνήτη, τουρκικής υπηκοότητας.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δήλωσε ότι γνώρισε δύο άτομα στην Σμύρνη και μετέβη μαζί τους στο Μαρμαρίς. Του ανέθεσαν την μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα και για κάθε δρομολόγιο θα ελάμβανε 5.000 €.
Δέχτηκε όπως είπε γιατί έχει ανάγκη από χρήματα.
Σημειώνεται ότι πάνω του βρέθηκε ένα φουλάρι με το έμβλημα της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» για το οποίο δήλωσε ότι του ανήκει και είναι υποστηρικτής τους.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Πάππου.
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές που άσκησαν δύο αλλοδαποί διακινητές μεταναστών
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκαν οι προσφυγές που άσκησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 42 και 47 ετών (Παλαιστίνιος και Σύρος) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά -διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών και οπλοκατοχή για την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους.
Συνελήφθησαν στην Ρόδο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) καθώς παρέλαβαν την 1η Δεκεμβρίου 2023 δύο φορές από την Κάμειρο Σκάλα συνολικά δεκατρείς παράτυπα εισερχόμενους μετανάστες τους οποίους μετέφεραν και αποβίβασαν σε πλατεία χωριού.
Ειδικότερα, ο 42χρονος ενεργούσε ως μεταφορέας χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, ενώ ο 47χρονος τους συνόδευε με δεύτερο όχημα επιτηρώντας τη διαδρομή που ακολουθούσαν προς αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή πολίτες.
Οι παράτυποι μετανάστες αμέσως μετά την αποβίβασή τους ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς και προσήχθησαν.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Δύο αυτοκίνητα ως μέσα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών
• Τα χρηματικά ποσά των 1.750 ευρώ και 690 δολαρίων Η.Π.Α.
• Τρία κινητά τηλέφωνα
• Μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος
Ως συνήγορός τους παρέστη η Μαρία-Θηρεσία Βερβέρη.
Aπορρίφθηκε η αίτηση Ιρακινού κατηγορούμενου για διακίνηση μεταναστών για να κηρυχθεί άκυρη η δίωξη εις βάρος του
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε η αίτηση ενός 29χρονου Ιρακινού με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του και διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του ίδιου και των δύο συγκατηγορούμενών του ηλικίας 25 και 30 ετών, οι οποίοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή, απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου, οργάνωση με άλλους για την διάπραξη κακουργήματος και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα ο πρώτος κατηγορούμενος προέβαλε με το απολογητικό του υπόμνημα ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας ισχυριζόμενος ότι δεν απολογήθηκε κατά την προδικασία ενώπιον των ανακριτικών υπαλλήλων και ότι ουδέποτε του εξηγήθηκαν τα δικαιώματά του. Ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα έλαβε χώρα ως μορφή της προδικασίας η διενέργεια αυτεπάγγελτης προανάκρισης καθόσον προέκυπταν ενδείξεις ότι τελέστηκε αδίκημα και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως έγραψε η «δ», απολογούμενοι ισχυρίστηκαν ότι είναι και οι ίδιοι μετανάστες.
Επιπλέον, ποινική δίωξη στην ίδια δικογραφία έχει ασκηθεί κατά αγνώστου δράστη για μεταφορά από κυβερνήτη πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας, από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.
Ειδικότερα, την 21η Ιουλίου 2023 και περί ώραν 02.45 το Λιμενικό ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σε δυσχερή θέση στο Καρπάθιο Πέλαγος.
Περί ώραν 06:20 εντοπίστηκε το σκάφος από το Λιμενικό που περισυνέλεξε 71 άτομα.
Από τη λήψη καταθέσεων των διακινούμενων προέκυψε ότι το ιστιοφόρο σκάφος απέπλευσε από περιοχή πλησίον της Μαρμαρίδας με προορισμό την Ιταλία.
Καθένας εκ των μεταναστών κατέβαλε ποσό από 6.000 έως 8.000 δολάρια μέσω γραφείου.
Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν από την Κωνσταντινούπολη οδικώς προς την Μαρμαρίδα όπου διέμειναν σε ξενοδοχείο μέχρι την έναρξη της διακίνησής τους την 20ή Ιουλίου 2023 όταν τους παρέλαβε λεωφορείο από το ξενοδοχείο και τους οδήγησε σε δασώδη περιοχή. Από εκεί οδηγήθηκαν σε παρακείμενη παραλία, όπου μέλη του κυκλώματος διακίνησης, τους επιβίβασαν στο ιστιοφόρο σκάφος με μικρή λέμβο.
Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας απέπλευσε και η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν πλησίον ελληνικών νησιών.
Περί την 21:00 ώρα το σκάφος σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης ενώ μετά από λίγη ώρα υπήρξε εισροή υδάτων.
Περί την 00:00 ώρα της επομένης ημέρας ο καπετάνιος του σκάφους το εγκατέλειψε με λέμβο προφασιζόμενος ότι έφευγε για να αναζητήσει βοήθεια για την αποκατάσταση της βλάβης.
Οι ίδιοι οι επιβαίνοντες κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και κατόπιν αυτής της κλήσης επιλήφθηκε της διάσωσής του το Λιμενικό Σώμα με πλωτά μέσα.
Από τις ένορκες καταθέσεις των διακινούμενων προκύπτει η εμπλοκή των τριών συλληφθέντων.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Ματούλα Παπαβεργή, Αικατερίνη Γιαννιού, Μαρία Μανώλαγκα και Κάντια Πολυχρόνη.
Εντοπισμός και διάσωση 23 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Σύμη
Τις βραδινές ώρες προχθές, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, μετά από ενημέρωση από Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Χόνδρου στη Σύμη.
• Για την περιοχή απέπλευσε ακόμα ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής.
• Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως οι χειριστές του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκαν, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών χειριστών του.
• Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλεξε είκοσι τρείς (23) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης.
• Κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από Ντάτσα Τουρκίας καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ενώ αναγνώρισαν τους διακινητές.
• Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.