Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλης Α. Υψηλάντης μιλώντας, στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε αρχικά στα γεγονότα στα Ίμια 28 χρόνια πριν και την μνήμη των ηρώων Χ. Καραθανάση, Π. Βλαχάκο, Ε. Γιαλοψό . Αναφορικά με το ΝΣ για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, εξήρε τα μέτρα που θα βοηθήσουν για να σταματήσουν οι εκδηλώσεις βίας στα Ελληνικά γήπεδα. Ιδιαίτερα ανέπτυξε τη φιλοσοφία αλλά και συγκεκριμένα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου. Στην ομιλία του τέλος αναφέρθηκε στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας με την οποία επισπεύδεται η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού για το 2024 κατά έναν μήνα νωρίτερα.
Το κυριότερα σημεία της ομιλίας είναι τα ακόλουθα
« Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Το υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο, έχει έναν ουσιαστικό στόχο. Την πάταξη της αθλητικής βίας. Υπό το πρίσμα δε αυτό πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους και αποφασισμένους να ανακόψουμε οριστικά μια επικίνδυνη και φθοροποιό πραγματικότητα της πιο ευγενούς και πολιτισμένης εκδήλωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Του αθλητισμού.
Η νομοθετική παρέμβαση περιγράφει με σαφήνεια διαδικασίες, κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και αμφισημίες, προκειμένου να θωρακιστεί επαρκώς το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Θα σταθώ ιδιαίτερα σε 2 κρίσιμα κατά τη γνώμη μου μέτρα που προβλέπει το κείμενο νομοσχέδιο:
Το πρώτο είναι η κεφαλαιώδους σημασίας διάταξη του άρθρου 7 με την οποία δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ταυτοποίησης των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Με τον τρόπο αυτό όποιος εισέρχεται σε αθλητική εγκατάσταση για να παρακολουθήσει αθλητική συνάντηση είναι προσωποποιημένος και αυθεντικοποιημένος δια της αγοράς του εισιτηρίου αποκλειστικά μέσω ταυτοποίησης από το gov.gr, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το
Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Είναι γνωστό ότι στον οργανωμένο επαγγελματικό αθλητισμό, στον οποίο υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων, λειτουργεί η ψυχολογία της “μάζας”, η οποία με όπλο την ανωνυμία ρέπει στην βία. Πλέον, ο ανώνυμος φανατισμένος οπαδός αποκτά ταυτότητα και γίνεται επώνυμος, κάτι που σίγουρα θα συντελέσει στον περιορισμό από πολλούς της παραβατικής τους συμπεριφοράς και της βίας γενικότερα.
Στην εξάλειψη της βίας στα γήπεδα συντείνει και το δεύτερο κορυφαίο μέτρο του νομοσχεδίου αυτού, το άρθρο 8 με το οποίο τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων με την τοποθέτηση υπερσύγχρονων καμερών παντού και με συνεχή έλεγχό τους από την Ελληνική Αστυνομία. Πλέον καμία Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (ΑΑΕ), που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
Στην περίπτωση δε που δεν λειτουργούν οι κάμερες στο γήπεδο και δεν συμμορφώνεται η ΑΑΕ με τα ανωτέρω μέτρα, τότε θα υπάρχει ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της στο εκάστοτε πρωτάθλημα.
Οι δύο αυτές διατάξεις μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν τομή στον χώρο του Αθλητισμού. Η εφαρμογή τους όμως και τα αποτελέσματα τους εξαρτώνται από την συντονισμένη δράση των συναρμόδιων φορέων, αλλά και από την προσωπική στάση του καθενός μας στην κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτή η μετάθεση της βίας εκτός των γηπέδων. Να λύσουμε δηλαδή το πρόβλημα εντός των γηπέδων, αλλά αυτό να μετατεθεί έξω από αυτά. Απαιτείται συνεπώς μαζί με τις προβλέψεις τις νομοθετικές που υιοθετούμε να καταστήσουμε συνεργούς στην προσπάθεια αυτή την οικογένεια, το σχολείο και το κράτος αποτελούν τα σταθερά θερμοκήπια καλλιέργειας των αξιών που προάγουν το σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα.
Με τις σκέψεις αυτές, καθώς το νομοσχέδιο υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό του Ευ Αγωνίζεσθε και την καλλιέργεια του φίλαθλου πνεύματος, μέσω του περιορισμού της αθλητικής βίας, δηλώνω ότι υπερψηφίζω το παρόν Νομοσχέδιο.
Πριν όμως κλείσω την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ και στην πολύ σημαντική τροπολογία που φέρνει η Υπουργός Εργασίας για την επίσπευση της διαδικασίας για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού για το 2024 κατά έναν μήνα νωρίτερα, με σκοπό οι επικείμενες αυξήσεις να χορηγηθούν από την 1η Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα, ώστε να συμπεριλάβουν και τους απασχολούμενους στον τουρισμό στη νέα τουριστική περίοδο που έρχεται. Η τροπολογία αυτή αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά που έχει αυτή η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τον παλμό της κοινωνίας και τις ανάγκες που έχει το εργατικό δυναμικό στον τουριστικό κλάδο. Κατά το προηγούμενο έτος (2023) στην κορυφή των ζητημάτων που απασχόλησαν την τουριστική βιομηχανία της χώρας ήταν η έλλειψη προσωπικού, καθώς η εποχικότητα και οι συχνά αντίξοες συνθήκες εργασίας αποτέλεσαν τα βασικά αντικίνητρα απασχόλησης. Καθότι, ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και οι εργαζόμενοι στον τομέα
αυτό αποτελούν την εγγύηση για την διατήρηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η Κυβέρνηση φέρνοντας την αύξηση νωρίτερα παρέχει τα κίνητρα που χρειάζεται ο εργαζόμενος για να απασχοληθεί στον κλάδο του τουρισμού.
Ευχαριστώ πολύ »