• Παρουσιάστηκε ψεύτικος πωλητής με πλαστά στοιχεία • Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση
Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ένας 58χρονος Ροδίτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε μέσω ψευδούς αγγελίας στο Facebook Marketplace, καταβάλλοντας πάνω από 10.000 ευρώ για την αγορά ανύπαρκτης τροχοβίλας. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών, που διεξάγουν προανάκριση για τον εντοπισμό του δράστη.
Σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος στις αστυνομικές αρχές, την 24η Ιανουαρίου 2025 εντόπισε στην πλατφόρμα «Facebook Marketplace» αγγελία πώλησης τροχοβίλας από χρήστη με προφίλ που είχε γυναικείο όνομα.
Ο πωλητής ισχυριζόταν ότι η τροχοβίλα ανήκε σε κατασκευαστική εταιρεία αποστέλλοντας μάλιστα στο θύμα φωτογραφία αστυνομικής ταυτότητας με στοιχεία ημεδαπού.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του θύματος και του φερόμενου ως πωλητή, μέσω του κινητού τηλεφώνου. Τελικά, ο ανυποψίαστος αγοραστής συμφώνησε στην αγορά της τροχοβίλας έναντι 5.500 ευρώ.
Ο παθών, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά, πραγματοποίησε τις ακόλουθες πληρωμές:
• 27 Ιανουαρίου 2025: Μέσω WESTERN UNION, κατέβαλε 2.993 ευρώ σε άτομο με στοιχεία ημεδαπής.
• 27 Ιανουαρίου 2025: Μέσω MoneyGram, κατέθεσε 3.000 ευρώ σε άτομο με στοιχεία ημεδαπού.
Ακολούθως, ο απατεώνας έπεισε το θύμα να κάνει επιπλέον καταθέσεις για «φορολογικούς λόγους», υποσχόμενος ότι τα χρήματα θα επιστρέφονταν.
• 28 Ιανουαρίου 2025: Μέσω MoneyGram, κατατέθηκαν 2.200 ευρώ σε μία ημεδαπή.
• 28 Ιανουαρίου 2025: Νέα καταβολή 2.220 ευρώ στην ίδια παραλήπτρια
Συνολικά, κατέβαλε το ποσό των 10.413 ευρώ.
Όταν το θύμα αντιλήφθηκε πως η τροχοβίλα δεν επρόκειτο να του παραδοθεί, επιχείρησε να επικοινωνήσει ξανά με τον υποτιθέμενο πωλητή, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Ο δράστης είχε προφασιστεί αρχικά τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και δικαιούχο έναν ημεδαπό, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την υπόθεση.
Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, υπέβαλε καταγγελία στις αρχές στις 31 Ιανουαρίου 2025, ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των δραστών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα διαδικτυακής απάτης, που χρησιμοποιεί ψευδή προφίλ και πλαστά έγγραφα για να εξαπατά ανυποψίαστους αγοραστές.
Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις διαδικτυακές αγορές, να μην καταθέτουν χρήματα χωρίς να έχουν ελέγξει την αξιοπιστία του πωλητή και να αποφεύγουν συναλλαγές μέσω ανεπίσημων ή ανεξέλεγκτων μεθόδων μεταφοράς χρημάτων.
Η υπόθεση βρίσκεται υπό πλήρη διερεύνηση, ενώ οι αρχές ζητούν από οποιονδήποτε έχει πέσει θύμα παρόμοιας απάτης να επικοινωνήσει άμεσα με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.