«Η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση είναι η πολιτική διαπραγμάτευση και η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έφερε το μνημόνιο αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν πριν από αυτό».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και προσθέτει πως χρειάζεται μια λύση που θα περιγράφει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη φορολογική νομοθεσία, που θα διασφαλίζει τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και θα εγγυάται στη χώρα την επαναφορά της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.
«Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών είναι ένα βήμα προς την οριστική απομάκρυνση από την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση των όρων μιας σύμβασης με τους εταίρους και όχι το πειθήνιο όργανό τους», δηλώνει ο κ. Σαντορινιός.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Σαντορινιός δηλώνει:
«Κανένα θέμα δεν υπάρχει για το ΦΠΑ στα νησιά μας. Αυτοί που σήμερα έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο, είναι αυτοί που είχαν προσυπογράψει το email Χαρδούβελη, που προέβλεπε αυτές τις επικίνδυνες ρυθμίσεις. Τέτοιου είδους μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά και μόνο σκληρά μνημονικά μυαλά μπορούν να τα διανοηθούν και να τα εφαρμόσουν».
Η συνέντευξη του κ. Σαντορινιού, αναλυτικά:
• Είναι στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών;
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών είναι ένα βήμα προς την οριστική απομάκρυνση από την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση των όρων μιας σύμβασης με τους εταίρους και όχι το πειθήνιο όργανό τους. Είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με σθένος με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και έτσι θα συνεχίσει στις επόμενες δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας. Τα καταφέραμε, όχι γιατί μπλοφάραμε ή γιατί έχουμε κρυφή ατζέντα. Τα καταφέραμε σε αυτή τη μάχη και θα νικήσουμε σ’ αυτόν τον «πόλεμο» γιατί έχουμε σεβασμό και γνώση της εντολής του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που στο 1ο Eurogroup δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για καταστροφή. Όμως με επιμονή και συνέπεια λόγων φτάσαμε να επιτύχουμε το στόχο: ένα πρόγραμμα- γέφυρα που μας δίνει δημοσιονομικές ανάσες και τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του προγράμματος μας.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως δεν θα υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί από το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές;
Η απάντηση δόθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 27/2/2015. Η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των προγραμματικών της θέσεων. Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος μας, δηλαδή η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ήδη έρχεται με νόμο στη Βουλή. Ενώ θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η μεταρρύθμιση του κράτους και του φορολογικού συστήματος θα δημιουργήσουν ένα πραγματικό αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες που θα νιώσουν ότι η Ελλάδα γίνεται μια χώρα με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Λυπάμαι που θα απογοητεύσουμε, για ακόμα μια φορά, τους κήρυκες της καταστροφής, αλλά όπως είπαμε από τις πρώτες μέρες τις διακυβέρνησης μας, εμείς θα πρωτοτυπήσουμε, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας όπως ακριβώς το καταθέσαμε στον Ελληνικό λαό προεκλογικά!
• Ποιά τα συμπεράσματά σας από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποιά σημεία εστιάσατε την ομιλία σας;
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία ενέκρινε το κείμενο συμφωνίας με τους εταίρους. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συμφωνία έρχεται να επικυρωθεί με τόσο δημοκρατικές διαδικασίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κυβερνώντος κόμματος. Στη συνεδρίαση που διεξήχθη υπήρξε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων που συνέτειναν σε ένα κοινό πλαίσιο, ότι δηλαδή αυτή η συμφωνία εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για τη χώρα μας, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Στη δική μου τοποθέτηση επικεντρώθηκα κυρίως στο γεγονός ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα οριστικό τέλος στον κατήφορο που μας οδήγησαν οι πολιτικές των μνημονίων. Η απερχόμενη κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της είχαν συμφωνήσει σε μία νέα δέσμη επώδυνων μέτρων για την κοινωνία όπως οι περικοπές συντάξεων και μισθών, οι αυξήσεις ΦΠΑ κλπ. Με τη συμφωνία αυτή τίθεται ένα τέρμα στα μέτρα αυτά και οικοδομείται μια νέα σχέση αλληλεγγύης με τους εταίρους μας. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον ΦΠΑ των νησιών και των ξενοδοχείων, αν και ήδη είχε υπάρξει δέσμευση από τον Υπουργό Οικονομίας, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο. Τέλος, επεσήμανα ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο, προκειμένου οι συμπολίτες μας να αισθανθούν τις ουσιαστικές αλλαγές της διακυβέρνησής μας.
• Ποιά είναι τα θέματα που προτάσσετε ειδικά για τα νησιά;
Νομίζω ότι τα προβλήματα της Δωδεκανήσου είναι πολλά και πιεστικά, ενώ η ίδια η καθημερινότητα σηματοδοτεί τις προτεραιότητες. Το ζήτημα της στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης των νησιών μας είναι κυρίαρχο και, γι’ αυτό το λόγο, ήδη έχω έρθει σε επαφή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Παράλληλα, είναι πιεστικό το ζήτημα της ακώλυτης υδροδότησης των άνυδρων νησιών, είτε μέσω της εγκατάστασης των μονάδων αφαλάτωσης, είτε μέσω της μεταφοράς νερού σε αυτά με υδροφόρες -για τελευταία, ελπίζω, χρονιά. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το χρονίζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Για τα δύο αυτά θέματα έχουν ήδη γίνει επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Καίριας σημασίας είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως επίσης και τα προβλήματα έλλειψης βασικών υποδομών στα νησιά.
• Θα διατηρηθούν τελικά οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ; Θα υπάρξουν επώδυνες αλλαγές για το ΦΠΑ στη διαμονή;
Όλα αυτά τα σενάρια είναι ανεδαφικά και διαρρέουν με σκοπιμότητα. Κανένα θέμα δεν υπάρχει για το ΦΠΑ στα νησιά μας. Αυτοί που σήμερα έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο, είναι αυτοί που είχαν προσυπογράψει το email Χαρδούβελη που προέβλεπε αυτές τις επικίνδυνες ρυθμίσεις. Τέτοιου είδους μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά και μόνο σκληρά μνημονιακά μυαλά μπορούν να τα διανοηθούν και να τα εφαρμόσουν! Οφείλουν πρώτα, λοιπόν, να απολογηθούν για τα ψέματα που είπαν στους συμπατριώτες μας και μετά να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας θα δώσει μάχες για την ανάπτυξη στον τόπο μας και στη χώρα. Κατανοώ πλήρως, βέβαια, ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν αυτοί που υπηρέτησαν τις πιο ακραίες αντιαναπτυξιακές πολιτικές, πως εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς παγίδες και πισωγυρίσματα.
• Ανησυχίες εκφράζονται ήδη καθώς φαίνεται να υπάρχει κενό στα έσοδα και η χώρα χρειάζεται 20 με 22 δις για το τρέχον έτος. Πως θα βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών στη στιγμή που δεν θα εκταμιευθεί ούτε ευρώ στο επόμενο τετράμηνο από την ΕΕ;
Το χρηματοδοτικό κενό δεν αποκαλύφθηκε τώρα – υπήρχε προ των εκλογών, υπήρχε στις μετεκλογικές εβδομάδες των σκληρών Eurogroup και της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη και θα υπάρχει, μετά πάσης βεβαιότητας, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή, τρεις απολύτως συγκεκριμένες επιλογές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού: Η πρώτη επιλογή είναι η υπέρβαση στο όριο του εσωτερικού δανεισμού. Δηλαδή, του δανεισμού του κράτους από τις ελληνικές τράπεζες με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Προϋπόθεση, όμως, για αυτό είναι να αυξηθεί το πλαφόν των 15 δις ευρώ στην πώληση εντόκων, από την ΕΚΤ. Η δεύτερη δυνατότητα είναι η διεκδίκηση της επιστροφής των κερδών που είχαν οι κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, ύψους 1,9 δις. Η τρίτη επιλογή, όμως, δεν έχει να κάνει με απόλυτους αριθμούς αλλά με απόλυτη πολιτική δράση, και συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν οι πολιτικές εκείνες αποφάσεις που θα επέτρεπαν την ενεργοποίηση κάποιας ή κάποιων από τις τρεις πρώτες λύσεις: Είναι η άμεση, εδώ και τώρα, ανασύνταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η τόνωση των φορολογικών εσόδων με κάθε τρόπο – από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως την «σκούπα» κατά της φοροδιαφυγής και την κινητοποίηση της συλλογικής και ατομικής ευθύνης μπροστά στα άδεια ταμεία.
• Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ποιά είναι η άποψη σας;
Θα προσυπέγραφα κι εγώ αυτή την πρωτοβουλία αρκεί μέσα σε αυτή την πρόταση να υπήρχε το εναλλακτικό σενάριο για την επιβίωση των πολιτών και την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ. Γιατί η εντολή των πολιτών ήταν σαφής: Διαπραγματευτείτε σκληρά, αλλά μη μας βγάλετε από το Ευρώ!
Η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση είναι η πολιτική διαπραγμάτευση και η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έφερε το μνημόνιο αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν πριν από αυτό. Μια λύση που θα περιγράφει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη φορολογική νομοθεσία, που θα διασφαλίζει τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και θα εγγυάται στη χώρα την επαναφορά της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.