Ειδήσεις

” Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της”

Την Τρίτη 1 Μαρτίου η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το προσφυγικό, τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της, η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα είναι καθοριστική για το μέλλον της, σημείωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την Τουρκία, λέγοντας ότι σε όλα τα επίπεδα κωλυσιεργεί, όπως και στο επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ υπάρχει σχέδιο με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «η περιφέρεια της Αττικής, η πλουσιότερη περιφέρεια της Ελλάδας, λάμπει διά της απουσίας της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Σημείωσε ακόμη τι δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως είπε, υπάρχουν οργανώσεις που θέλουν να βοηθήσουν και δεν μπορούν.

Για το προσφυγικό και τη διαχείρισή του από την κυβέρνηση

«(Υπάρχουν δύο θέματα) Το ένα είναι η διαχείριση του προσφυγικού με ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Frontex κτλ. και το δεύτερο είναι η διαχείριση του προσφυγικού στο εσωτερικό της χώρας. Θα ξεκινήσω από το εσωτερικό της χώρας και θα σας πω ότι αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζει η Ελλάδα, είναι απαράδεκτη εικόνα. Αυτό το οποίο σήμερα γίνεται, είναι κατώτερο των δυνατοτήτων της χώρας. Δεν νοείται στην πλατεία Βικτωρίας να υπάρχει αυτή η εικόνα και να μην έχουν πάει πέντε λεωφορεία να πάρουν τους ανθρώπους αυτούς, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν – δεν υπάρχει «δεν θέλω» στην συγκεκριμένη περίπτωση – διότι το «δεν θέλω» σημαίνει «θέλω να έρθω σε επαφή με διακινητές», με οτιδήποτε είναι παράνομο. Άρα παίρνουμε αυτές τις οικογένειες από την πλατεία Βικτωρίας και τις πάμε σε έναν χώρο, στον οποίο να έχουν στοιχειωδώς κανόνες υγιεινής. Αυτό που σήμερα υπάρχει στην Πλατεία Βικτωρίας είναι πυρηνική βόμβα και γιατί το λέω; Διότι, ο μη γένοιτο, εάν συμβεί το οποιοδήποτε ατύχημα, ηθελημένο ή αθέλητο, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μία θέση, στην οποία δεν μπορείτε ούτε καν να διανοηθείτε… Ατύχημα, δηλαδή να φάνε κάτι το οποίο να μην έπρεπε να φαγωθεί. Θεωρώ λοιπόν ότι και ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μέχρι τώρα λάμπει δια της απουσίας της – μου κάνει φοβερή εντύπωση η πλουσιότερη Περιφέρεια της Ελλάδος, με τα περισσότερα λεφτά, να είναι μία Περιφέρεια, η οποία συσκέπτεται για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των προσφύγων, δεν γίνεται αυτό. Πέραν της κεντρικής κυβέρνησης βεβαίως, η οποία δεν έχει απολύτως δυστυχώς κανέναν σχεδιασμό και κανέναν συντονισμό. Έχω συγκεκριμένη περίπτωση ιδρύματος, το οποίο έχει στέγη, έχει πόρους, έχει δυνατότητες, απευθύνεται στην κυβέρνηση να πάρει τα παιδιά, τα ασυνόδευτα, να τα στεγάσει, να έχουν μπάσκετ να παίζουν, διότι υπάρχουν όλα αυτά και δεν υπάρχει συνομιλητής!»

Για το ΝΑΤΟ και τη συνεργασία με την Τουρκία

«Ορθώς δεχθήκαμε την παρουσία του ΝΑΤΟ, κατά τη γνώμη μου. Τώρα από εκεί και πέρα, παρουσιάζονται πάρα πολλά προβλήματα, διότι το πρώτο πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται, είναι η ουσία του θέματος, ότι η Τουρκία δεν θέλει τη συνεργασία και κωλυσιεργεί αυτή τη στιγμή σε όλα τα επίπεδα. Κωλυσιεργεί στο επιχειρησιακό, δεν της αρέσει το Α, δεν της αρέσει το Β, δεν της αρέσει το Γ, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που είναι προ πολλού λυμένα, δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν κάνει άσκηση στην περιοχή για πρώτη φορά. Τα θέματα αυτά των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχουν λυθεί προ πολλού, σε επιχειρησιακό επίπεδο ΝΑΤΟ, όχι μεταξύ των δύο χωρών. Λοιπόν τώρα, το ερώτημα είναι ανοιχτό (αν θα αναπτυχθεί στα Δωδεκάνησα). Για να γίνει αυτό, δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή τα πέντε πλοία του ΝΑΤΟ να είναι δυτικά των νησιών, διότι δυτικά των νησιών δεν προσφέρουν τίποτα, άρα μοιραία πρέπει να πάνε ανατολικά. Για να πάνε ανατολικά, ακόμα η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει και υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ανοιχτό, το οποίο εξαρτάται και καταλήγει πάντα στον ίδιο παρονομαστή: θα θελήσει η Τουρκία να τηρήσει κατ’ αρχήν την υπογραφή της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ότι θα παίρνει πίσω τους πρόσφυγες και επίσης σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό είναι το ερώτημα».

Για το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών

«Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει. Είναι άλλη συζήτηση, αλλά είναι κάτι το απίστευτο ότι την ώρα που η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση, δεν διαθέτει το βασικό της όπλο που είναι το ΥΠΕΞ. Δεν υπάρχει! Πώς να το κάνουμε τώρα;»

Για το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στη Σύνοδο Κορυφής

«Είναι άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει υπουργείο (Εξωτερικών), διότι χρησιμοποιείς ένα όπλο κατά του αντιπάλου σου, με ένα στόχο. Αν είναι να χρησιμοποιήσω ένα όπλο για να αυτοκτονήσω – γιατί αυτό θα σημαίνει να χρησιμοποιήσω ένα όπλο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σήμερα – δηλαδή να βρεθεί η Ελλάδα με 1 εκατ. πρόσφυγες μόνη, σαν την καλαμιά στον κάμπο, επειδή υπερηφάνως θα έχουν βγει κάποιοι άνθρωποι για να πουν ότι διαφωνούν, καταλαβαίνετε τότε τον κίνδυνο που διατρέχουμε. Δεν θεωρώ σοβαρό… Είναι ακριβώς η απόδειξη ότι δεν διαθέτουμε εξωτερική πολιτική».

Για το τι πρέπει να γίνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

«Πέραν του ΝΑΤΟ, (να γίνει) η ενίσχυση της Frontex με καινούργια εντολή και καινούργιους πόρους και καινούργιες δυνατότητες. Εάν θέλουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πλέον επί άλλης βάσης και εκεί η Ευρώπη πρέπει να πάρει μία απόφαση και το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί από τις ευθύνες της. Η Σύνοδος αυτή θα είναι καθοριστική όχι μόνο για εμάς, αλλά θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου