Ειδήσεις

Επιστροφή στα έσοδα βλέπουν φέτος οι επιχειρηματίες του Τουρισμού

Το αρνητικό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς στις τουριστικές εισπράξεις είναι εφικτό να αντιστραφεί φέτος, όπως εκτιμούν επιχειρηματίες από το χώρο, σε μια πρώτη πρόβλεψη για την πορεία της νέας σεζόν.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν άνοδο πάνω από ένα δισ. ευρώ στα έσοδα, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, όπως ανέφερε εξάλλου σε συνέντευξη του στο Reuters, να θέτει το στόχο των εισπράξεων στα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. που ήταν ο περσινός απολογισμός της σεζόν (πτώση 6,4% σε σύγκριση με τις εισπράξεις του 2015).

Φορείς της αγοράς αυτή τη φορά ποντάρουν όχι μόνο στη διαφαινόμενη αύξηση του αριθμού των τουριστών (αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27 εκατ.), αλλά κυρίως στην απόφαση της Ισπανίας να ανεβάσει τις τιμές των τουριστικών πακέτων, γεγονός που την καθιστά πιο ακριβό προορισμό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι τα προβλήματα για την Τουρκία και την Αίγυπτο όσον αφορά το αίσθημα ασφάλειας που παρέχουν στους τουρίστες συνεχίζονται, εκτιμάται πως φέρνουν λίγο πιο κοντά το φετινό στόχο των εσόδων.

Η επιστροφή σε θετικό πρόσημο εντούτοις δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Πέρσι φορείς του Τουρισμού προέβλεπαν πως οι εισπράξεις θα αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, όμως η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις. Οι αιτίες της πτώσης εστιάζονται σε δύο σημεία: πρώτον στο ότι μειώθηκε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, όπως και η διάρκεια παραμονής σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και στο ότι πολλά ξενοδοχεία προχώρησαν σε μειώσεις τιμών προκειμένου να τονώσουν την ζήτηση.

Το εάν τα φαινόμενα αυτά θα επαναληφθούν και τη φετινή τουριστική ζήτηση είναι κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις επιχειρήσεις του χώρου, δεδομένου πως η πτώση της κατανάλωσης είναι μια τάση που παρατηρείται και σε άλλους προορισμούς τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,3%, τη στιγμή που η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 5,1%. Φορείς της αγοράς προβλέπουν πως τα επόμενα χρόνια το χάσμα αυτό θα μεγαλώνει.

Πάντως το 2017 ξεκίνησε θετικά για τα στατιστικά των αφίξεων. Αύξηση 6,9% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων παρατηρείται συνολικά τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 18.000 επιπλέον αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Το 43%, οφείλεται στην αύξηση που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και το 57% στην αύξηση που καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Ιανουάριος για τους προορισμούς εκτός Αθήνας (+1,9%). Ειδικότερα αύξηση παρουσίασαν τα ακόλουθα αεροδρόμια: Μύκονος +90,4%, Άκτιο+58,8%, Ζάκυνθος +87,6%, Σκιάθος+43,7%, Ηράκλειο +13,4% Σάμος +11,3%, Ρόδος +5,4% και Κέρκυρα 4,9%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου