Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στην Εσπερίδα για τα έργα στη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά και για «συμβολικά» έργα εκτός των τειχών που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του Δήμου Ρόδου κι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο κατάλυμα της Ισπανίας (Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019). Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Λ. Κρεμαστινού, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γ. Φλεβάρης, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Λ. Φτακλάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-περιφερειακή σύμβουλος, Αν. Χατζηιωάννου, περιφερειακός σύμβουλος, Κ. Σφυρίου, πρώην υπουργός, Π. Τριανταφύλλας, Δ/ντης ΚΕΔ, Α. Ξάνθης, Δ/ντης ΕΟΤ, Μ. Καβουκλής, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης, Φ. Καραμπέλα, τοπική σύμβουλος, Τ. Μελετίου, Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, Μ. Μπόνη Αντιπρόεδρος του ΜΝΤΔΡ, κάτοικοι κι επιχειρηματίες της ΜΠ.
«Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποδεικνύει κι αναδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος και βάθος της ιστορικής αναφοράς αυτού του τόπου, κάθε σπιθαμή της μαρτυρεί πολιτισμό, που τροφοδοτείται από την παρουσία των μνημείων στην καθημερινότητα μας. Η προώθηση καινοτόμων ιδεών για την εφαρμογή πολιτιστικής πολιτικής αποτελεί πρόκληση. H ανάπτυξη της, προϋποθέτει τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με τη ζωή του τόπου, την αλληλεπίδραση και την οργανική διασύνδεση με την κοινωνία, μέσα από το πρίσμα δικτύων και συνεργειών και την προσαρμογή στην πραγματικότητα με κατάλληλους θεσμούς, με τεχνικά έργα, με τη βίωση της κληρονομιάς μέσα από δράσεις κι εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έργου αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης εκπονήθηκε σε συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο Ρόδου, ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας. Είτε αυτή ήταν θεσμοθετημένη, για είκοσι χρόνια με την υπογραφή της αείμνηστης Μ. Μερκούρη, είτε στο καθημερινό πλαίσιο που ορίζει η θέληση όλων για το κοινό καλό. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας θέσαμε ως στόχο την υπογραφή μιας νέας ΠΣ που θα διασφαλίσει το παρόν, αλλά και το μέλλον του ζωντανού αυτού κυττάρου. Και το πετύχαμε, είναι θέμα ημερών η υπογραφή της. Η παρουσία σας σήμερα μας δίδει την ευκαιρία να εκθέσουμε το έργο που υλοποιούμε εντός κι εκτός των τειχών στο τρίπτυχο Υποδομές, Διαχείριση και Ανάδειξη που δίνει νέα πνοή στην πόλη κι απαντά αποτελεσματικά στις προκλήσεις που εκθέτουν σε πιθανούς κινδύνους το πολιτισμικό μας απόθεμα. Ο Δήμος Ρόδου, πιστός στις αρχές στηρίζει σθεναρά κάθε υγιή πρωτοβουλία με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και προστασία της Μεσαιωνικής μας Πόλης» τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Δήμου Ρόδου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Μάνια Μηχαϊλίδου, Συνοπτική παρουσίαση έργων & στόχων Εφ.Α.Δ. Άννα Παρασκευόπουλου, Συνοπτική παρουσίαση έργων & στόχων Δ.Μ.Π.&Μ. Γιώτα Ψαρρή – Η αθέατη πλευρά του αρχαιολογικού έργου στη Μεσαιωνική Πόλη. Ρεγγίνα Οικονομίδου – Αποκατάσταση κτιρίου και Ανάπλαση κήπου Ροδιακής Έπαυλης. Κυριάκος Μάγος- Αποκατάσταση Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από εκπροσώπους φορέων, πολιτών κι επιχειρηματιών ακόμη και σε θέματα καθημερινότητας της Μεσαιωνικής Πόλης.
«Το 2018, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογήθηκε έπειτα από προσπάθειες τεσσάρων ετών. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, χρειάστηκε πολύς κόπος και πίεση. Όμως, στην παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης βρήκαμε και ευήκοα ωτα. 14 χρόνια μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας «Πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης. Τεχνικά και νομικά ζητήματα που προέκυψαν, δεν μας επιτρέπουν να υπογράψουμε τη νέα Π.Σ. στις 7 Μαρτίου. Τρέχουμε όμως για να προλάβουμε τις προθεσμίες, εντός του μηνός Μαρτίου. Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που η Μεσαιωνική Πόλη εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συμφωνούμε όλοι ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μας ικανοποιεί. Βεβαίως χρειάζεται ακόμη δουλειά, όμως ερήμην των πολιτών καμία πόλη δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Πέρα από τη συλλογική υπάρχει κι η ατομική ευθύνη. Μέσω της νέας προγραμματικής σύμβασης η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, ως διεθνές κέντρο πολιτισμού. Έχουμε ηθικό χρέος να τη σεβαστούμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ως ένα κομμάτι της ταυτότητας του τόπου, μα συνάμα και της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Σημειώνεται ότι στα έργα που προτείνονται να ενταχθούν στη νέα Π.Σ. ενδεικτικά περιλαμβάνονται έργα όπως: Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Κήποι Παλατιού Μ. Μαγίστρου και Ρωμαϊκό Τετράπυλο, Αρχοντικό Χασάν Μπέη, Οικία Giovanni Operti, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Ιπποτικό «Ναυαρχείο», Ακίνητα ΤΑΠΑ (Οικία Giovanni Manelli), Καταλανική Οικία, Ακίνητα ΤΑΠΑ (οδού Γαβαλά-συγκρότημα όμορων κτηρίων οδού Πυθαγόρα), Αποκατάσταση συγκροτήματος μουσουλμανικού νεκροταφείου Μουράτ Ρεΐς, Υπόγεια Δίκτυα, Δίκτυο ΑμεΑ, Ετοιμόρροπα κτίρια, Επέκταση Δημοτικής Πινακοθήκης, Πλατεία Αργυροκάστρου κλπ όπως βεβαίως και η Β΄ Φάση της Πολεοδομικής Μελέτης που αφορά την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και ειδικών χρήσεων γης στη Μεσαιωνική Πόλη (ΜΠ)της Ρόδου.
ΦΩΤΟ: Γιάννης Μαρκαντώνης