Γράφει ο
Βουλευτής Δωδεκανήσου
κ. Ιωάννης Παππάς
Στην φάση που η χώρα αναζητεί τους δρόμους για μια νέα, φιλόδοξη πορεία Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση κάνει ήδη σημαντικά βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση, η Αυτοδιοίκηση καλείται να συμπρωταγωνιστήσει. Οι Δήμοι καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν ένα νέο διευρυμένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της Αναπτυξιακής προσπάθειας και το νέο αυτοδιοικητικό δυναμικό της χώρας όπως αναδείχτηκε στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές Εκλογές φαίνεται να αποδέχεται αυτή την πρόκληση. Σε προσπάθειες σαν αυτή βέβαια, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται και η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου που θα τονώνει δυνατότητες και θα απελευθερώνει τοπικές και περιφερειακές δυνάμεις.
Αυτό ακριβώς πράττει και η Κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή. Αρχικά προώθησε μέτρα διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των Δήμων λόγω των δυσκολιών που έφερε η Απλή Αναλογική. Στην συνέχεια προώθησε ρύθμιση για την δυνατότητα να υπάρχουν συμβάσεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η συντήρηση πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού , ώστε να διασφαλίζονται καλύτερες δυνατότητες προς τους δημότες.
Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αγκαλιάστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων όπως φάνηκε και από έρευνα ανάμεσα στους Δημάρχους από την OPINION POLL για λογαριασμό του Δικτύου Δήμων « ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ».
Το 95.6% των Δημάρχων τασσόταν υπέρ της πρώτης και το 75% υπέρ της δεύτερης.
Τώρα ήρθε η ώρα μιας συνολικής παρέμβασης που να ανοίγει τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτό ακριβώς γίνεται με το Σχέδιο Νόμου που κατάθεσε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για Σχέδιο Νόμου τομή αφού προβλέπει τρόπους υπέρβασης προβλημάτων που αποτελούσαν εμπόδια.
Μιλάμε για παράδειγμα για την επιτάχυνση των Αναπτυξιακών ρυθμών και η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων δεν υπερβαίνει το 30% από την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς βέβαια.
Περίπου 150 Δήμοι, οι μισοί περίπου από τους υπάρχοντες, έχουν πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους.
Πολλοί από αυτούς είναι μικροί νησιώτικοι Δήμοι. Όποιος έχει την γνώση των προβλημάτων την νησιωτικών Δήμων κατανοούν τα αδιέξοδά τους. Αναφέρομαι σε μια απελπιστική κατάσταση που γνωρίζω καλά και έχω κατ΄επανάληψη συζητήσει με Δημάρχους. Δεν διαθέτουν καν Πολεοδομίες.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες τους είναι εντελώς ανεπαρκείς. Σε αρκετούς από αυτούς δεν υπάρχουν πάνω από ένα δύο στις Τεχνικές Υπηρεσίες.
Ποιοι άραγε θα έκαναν Μελέτες; Ποιοι θα φρόντιζαν τις δημοπρατήσεις, θα επέβλεπαν τα έργα; Ποιοι θα μπορούσαν να επεξεργαστούν τα Στρατηγικά Επιχειρησιακά Σχέδιά τους; Μέχρι στιγμής υπήρχε η πλήρης αδυναμία.
Τώρα καθιερώνεται η δυνατότητα λειτουργίας αναπτυξιακών οργανισμών μέσα από την μετεξέλιξη των αναπτυξιακών εταιρειών τους. Προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων Δήμων με ΕΕΤΑΑ, Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις, Δίκτυα Δήμων ώστε να αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση των Δήμων , η διοικητική στήριξη των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Οι Δήμοι βρίσκουν επιτέλους διέξοδο, λύση στο πρόβλημα αντί για μια αερολογία.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ώστε η Αυτοδιοίκηση να ανοίξει τα φτερά της. Ταυτόχρονα θεσμοθετείται η διαδικτυακή εφαρμογή « Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης» για την χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών.
Δημιουργείται ένα καινοτόμο σύστημα στον τομέα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης με την δημιουργία του πρωτοποριακού Προγράμματος « Πρόληψη στο σπίτι» για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών.
Ουσιαστικά ανοίγει δρόμος ώστε να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Καθιερώνεται η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Διευκολύνεται η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης.
Λαμβάνονται μια σειρά μέτρων για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση στο δυναμικό των ΟΤΑ.
Με αυτό το Σχέδιο Νόμου γίνεται ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός. Ανοίγουν νέοι δρόμοι για την Αυτοδιοίκηση.
Αν σε όσα θεσπίστηκαν από την πρώτη στιγμή της νέας Κυβέρνησης προστεθεί αυτό το Σχέδιο Νόμου, αλλά και το επόμενο βήμα που θα είναι ένας Νόμος που θα αποσαφηνίζει επιτέλους πλήρως τις αρμοδιότητες Κεντρικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, τότε μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, την Ανάπτυξη της χώρας και την βελτίωση των προβλημάτων των περιοχών, την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.