Έρευνα της Eurostat δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες που ζει στα όρια της φτώχειας αδυνατούσε το 2020 να εξασφαλίσει κανονικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, το 45,6% των Ελλήνων που ζει στα όρια της φτώχειας δεν μπορεί να απολαύσει κάθε δεύτερη μέρα ένα γεύμα που να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι ή κάποιο χορτοφαγικό ισοδύναμο.
Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, με μόνο τη Βουλγαρία να είναι σε πιο δεινή θέση, με ποσοστό 54,6%. Τρίτη είναι η Σλοβακία (36%).
Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφει η Κύπρος (3,8%) και ακολουθούν Ιρλανδία (3,9%), Λουξεμβούργο και Ολλανδία (και οι δύο με 6,6%).
Γενικότερα, το 2020, το 8,6% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περισσότερα από ένα στα πέντε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (21,7%) δεν ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους κάθε δεύτερη μέρα. Και στο σύνολο του πληθυσμού, η θέση της Ελλάδας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Σχεδόν το 13% των Ελλήνων δεν μπορούσε να πληρώσει σύνδεση στο ίντερνετ
Επιπλέον, το 3,3% του πληθυσμού της ΕΕ και ένα στα δέκα άτομα που κινδυνεύουν από τη φτώχεια (9,7%) δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια σύνδεση στο ίντερνετ.
Στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό ήταν γύρω στο 13%, με τη χώρα μας να είναι στην 5η θέση της σχετικής λίστας.
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια σύνδεση στο ίντερνετ καταγράφηκε στη Ρουμανία (40,9%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (26,6%).
Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στη Σουηδία (1,1%) και ακολουθούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (αμφότερες από 1,3%).
Αυτά είναι δύο από τα δεκατρία στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης.
Πηγή: Reporter.gr