• Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής δεν παρήλθε • Ποιοι θα επιδιώξουν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης
To TEE Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, 9 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου, ένας πολιτικός μηχανικός και πολύ πιθανότατα ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου θα προσφύγουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με κοινό δικόγραφο για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου και ειδικότερα της περιοχής η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τα παλιά σφαγεία έως τον Ζέφυρο.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης (βλέπε άλλες στήλες) προανήγγειλε προχθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την άσκηση της προσφυγής από το ΤΕΕ και το ΕΒΕΔ σήμερα καθώς μάλιστα έληγε η προθεσμία για την άσκηση του ένδικου μέσου.
Πλην όμως διαπιστώθηκε ότι το ΦΕΚ που εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2023 αναρτήθηκε την 8η Ιανουαρίου 2024 και ως εκ τούτου η προθεσμία δεν έληγε χθες και περαιτέρω προέκυψε εμπλοκή για την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην προσφυγή.
Πιο συγκεκριμένα, ο επιμελητηριακός νόμος 4497 (ΦΕΚ Α’ 171/13.11.2017) στο άρθρο 62 προβλέπει τα εξής:
«Σκοπός Επιμελητηρίων
β. η παροχή προς την Πολιτεία τεκμηριωμένων εισηγήσεων για κάθε οικονομικό θέμα, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας».
Στο άρθρο 65 προβλέπονται τα ακόλουθα:
Αρμοδιότητες και δραστηριότητες Επιμελητηρίων
2. Τα Επιμελητήρια έχουν ιδίως τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α. Υποβάλλουν προς την Πολιτεία εισηγήσεις συμβουλευτικού ή γνωμοδοτικού χαρακτήρα για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ή γενικά για την εθνική οικονομία. Τα Επιμελητήρια διατυπώνουν τη γνώμη τους μέσα σε προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των εξήντα (60) ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτά του θέματος.
β. Μετά από πρόταση του ενός τρίτου (1/3) των ταμειακώς ενήμερων μελών του Επιμελητηρίου, διεξάγουν δημοψήφισμα μεταξύ των ταμειακώς ενήμερων μελών του, για κάθε θέμα της τοπικής ή εθνικής οικονομίας που εμπίπτει στις γνωμοδοτικές ή συμβουλευτικές αρμοδιότητές του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, εφόσον συμμετέχει το 60% των ταμειακώς ενήμερων μελών, και κοινοποιούνται ως γνωμοδότηση ή εισήγηση συμβουλευτικού χαρακτήρα στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών ορίζεται η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η οποία μπορεί να είναι ηλεκτρονική».