Ειδήσεις

500.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία

Οι δουλέμποροι καραδοκούν, οι συνοριοφύλακες μειώνονται. Περίπου 500.000 Σύροι μετανάστες περιμένουν στην Τουρκία το «σάλπισμα» των δουλεμπόρων για να περάσουν στην Ελλάδα, όπως καταγράφουν πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε την αφαίρεση του 30% της δύναμης των συνοριακών φυλάκων Ξάνθης, Ορεστιάδας και Δράμας.

Στη Ξάνθη υπηρετούσαν 125 συνοριοφύλακες από τους οποίους παρέμειναν οι 75 και στο Παρανέστι Δράμας υπηρετούσαν 120 από τους οποίους παρέμειναν οι 69. Σύμφωνα με τη λογική της απόφασης, επειδή από τα κέντρα απελευθερώνεται κόσμος θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που υπηρετούν σε αυτά, μέσω της μη ανανέωσης της τρίμηνης απόσπασής τους. Σε Ξάνθη, Ορεστιάδα και Παρανέστι Δράμας κρατούνται σήμερα 463 μετανάστες σε κτίρια με χωρητικότητα 1.880 ατόμων.

Οι συνοριοφύλακες, όμως, έχουν τελείως αντίθετη οπτική. Και αυτό γιατί «βλέπουν» ότι μόλις οι πλημμύρες στον Έβρο κοπάσουν τα κυκλώματα δουλεμπόρων θα αρχίσουν και πάλι να φέρνουν «στρατιές» ανθρώπων από τα σύνορα. Ότι δηλαδή γίνεται τώρα από το Αιγαίο από όπου καθημερινά περνούν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 400-500 άτομα.

Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η μέχρι στιγμής «θολή» μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκδηλώνεται ακόμα και στο θέμα του φράχτη στον Έβρο. Κομμάτι του φράχτη έπεσε το χειμώνα λόγω κακοκαιρίας και έγινε αφορμή για διχογνωμίες. Υπήρχαν φωνές στην κυβέρνηση που έλεγαν να μην επισκευαστεί και άλλες που υποστήριζαν το αντίθετο. Το αποτέλεσμα είναι το θέμα να είναι εκκρεμές μέχρι σήμερα και ο φράχτης να παραμένει ως έχει.

«Οι πλημμύρες κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν και λόγω καιρού αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Οι πιέσεις από τα χερσαία σύνορα θα είναι ισχυρές. Είναι απορίας άξιο πώς θα ανταποκριθούν τα κέντρα αύριο στις μεταναστευτικές ροές με μια μείωση κατά 30% τουλάχιστον του αναγκαίου αριθμού προσωπικού. Οι συνάδελφοι που φεύγουν έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας και είναι όλοι αποσπασμένοι με δικές τους δαπάνες, αφού κατάγονται από τη ευρύτερη περιοχή», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Χαραλάμπος Παντελίδης.

Και συνεχίζει: «Σήμερα για να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε στην άποψη που λέει ότι οι συνθήκες κράτησης των κέντρων κλειστού τύπου είναι απάνθρωπες θα πρέπει να υποδείξετε και να υποδείξουμε τα κέντρα Ξάνθης και Παρανεστίου. Εκεί όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικές, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρότυπα τεχνολογικά συστήματα για την φύλαξη και την διαχείριση των κρατουμένων που κάνουν τη διαφορετικότητα για τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου».

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στα παράλια και στην κεντρική Τουρκία είναι Σύροι, θέλουν να ξεφύγουν από λαίλαπα του πολέμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για έναν όγκο τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων, οι οποίοι άφησαν τις περιουσίες τους στη χώρα τους με προορισμό την Ευρώπη. Η Ελλάδα για εκείνους είναι χώρα-transit, δηλαδή μεταβατικός σταθμός. Αυτό, ωστόσο, δεν γίνεται στην πράξη, καθώς συνήθως εγκλωβίζονται στη χώρα μας λόγω των συνθηκών που έχουν υπογραφεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κυκλώματα τους υπόσχονται ότι θα τους χορηγήσουν έγγραφα με τα οποία θα τους εξασφαλίσουν τη μετάβαση από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η τιμή ενός πλαστού διαβατηρίου ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ. Στην Αθήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι της νύχτας έχουν επιχειρήσει «στροφή» στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες βλέποντας ότι υπάρχει τεράστιο κέρδος στο δουλεμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται έρευνες για να εξακριβωθεί η ύπαρξη νέων κυκλωμάτων με έδρα την Αττική και «πλοκάμια» σε όμορες χώρες.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου