Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Άγκυρας ότι εξαναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους, δηλαδή πίσω σε εμπόλεμη ζώνη, εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία, λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και ενώ σήμερα η ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, με το οποίο μεταξύ άλλων η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία.
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύεται σήμερα, σημειώνεται ότι «Η ΕΕ, απεγνωσμένη για λύση, αγνοεί πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους».
Η οργάνωση υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία που συνέλεξε από την νοτιοανατολική Τουρκία, πως από τα μέσα Ιανουαρίου οι τουρκικές Αρχές στέλνουν παρά τη θέλησή τους περίπου 100 Σύρους την ημέρα πίσω σε εμπόλεμες ζώνες και ότι οι παράνομες μαζικές επαναπροωθήσεις γίνονται τουλάχιστον τις επτά τελευταίες εβδομάδες.
Ακόμη υποστηρίζει ότι η Τουρκία επαναπροωθεί πίσω στις εμπόλεμες περιοχές ακόμη και ασυνόδευτα ανήλικα. «Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», επισημαίνει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία».
Αρκετοί από αυτούς που απελαύνονται στη Συρία φαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση αναφέρει ότι έχει υπόψιν της κάποιες υποθέσεις καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων, που έχουν επιστρέψει.
Για την Διεθνή Αμνηστία η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα». Απαιτείται από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων και να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από την πλευρά της η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες ότι στέλνει πίσω Σύριους, παρά τη θέλησή τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το έθνος διατηρεί την πολιτική “ανοιχτών πυλών” για τους σύρους πρόσφυγες εδώ και πέντε χρόνια και έχει δεσμευθεί με την αρχή να μην απελαύνεται κανείς σε μια χώρα όπου πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει δίωξη. «Κανένας από τους Σύρους που ζήτησαν προστασία από τη χώρα μας δεν έχει σταλεί πίσω με τη βία, σε σχέση πάντα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο» ανέφερε τούρκος αξιωματούχος.