Ειδήσεις

Συμφωνία-κόλαση για ασφαλιστικό και φορολογικό

Αθήνα, 31

Με την – έκτακτη – τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, για την εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των διαπραγματεύσεων ουσιαστικά ξεκινούν εκ νέου οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών σε μία προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα του Απρίλη.
Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αναμένεται να συμμετέχουν οι επικεφαλής ελεγκτές του Κουαρτέτου, οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες το EWG θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των Θεσμών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το μείγμα των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.
Η πρόθεση των δανειστών, έχει γίνει σαφής τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτον, διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου όπως έκανε σαφές από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Δεύτερον, τόσο οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί όσο και το ΔΝΤ θέλουν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία χωρίς «ουρές», κάτι που σημαίνει πως εκτός από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, θα πρέπει να κλείσει έως τα μέσα του επόμενου μήνα και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν πρώτα ασφαλιστικό-φορολογικό εφόσον συμφωνηθούν διατηρώντας βέβαια τον στόχο για συνολική συμφωνία (με τα κόκκινα δάνεια) μέσα στον Απρίλιο.
Βέβαια, σύμφωνα με την περιγραφή που έκανε χθες ο κ. Costello, η συμφωνία θα αφορά κατ’ αρχήν τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει τη δική του συμμετοχή συνεκτιμώντας και τη ρύθμιση του χρέους που θα κάνει η Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, είναι πολύ περιορισμένος. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των δανειστών το Σάββατο και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων την Δευτέρα 4 Απριλίου, θα πρέπει μέσα σε 10 περίπου ημέρες να υπάρχει συμφωνία: Στις 7 Απριλίου συνεδριάζει εκ νέου το EWG και στις 13-15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, καθώς η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο των G20 (13-14 Απριλίου) και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Μετά, απομένει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ομοφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών στις διαπραγματεύσεις τους με τις ελληνικές Αρχές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Αλεξάντερ Βίντερστάιν απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση  δηλώνοντας πως «οι διεργασίες συνεχίζονται και η Επιτροπή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας τον Αύγουστο. Θέλουμε την πλήρη εφαρμογή της με μια δίκαιη αξιολόγηση και για αυτό το λόγο θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στις 2 Απριλίου».
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι το Eurogroup στις 22 Απριλίου για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με κύρια αγκάθια να παραμένουν τα ζητήματα των κόκκινων δανείων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και η δομή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Οι ευρωβουλευτές βλέπουν γεφύρωση των διαφορών Αθήνας-δανειστών
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ με δηλώσεις  του από την Αθήνα είπε όσον αφορά την αξιολόγηση ότι «η γενικότερη εντύπωση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι  απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα,  όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.
Όπως είπε, οι διάφορες με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. «Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα», τόνισε αν και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι λιγότερο καλή από  ότι περιμέναμε». «Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια».
Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν».
Πρώην διοικητής ΙΚΑ: «Χωρίς παρέμβαση, συντάξεις Βουλγαρίας σε 5 χρόνια»
«OK» Τσίπρα σε Κατρούγκαλο για τη μείωση στο εφάπαξ
Από αύριο, λήγει η «σιγή ασυρμάτου» που είχαν ζητήσει οι δανειστές για να γιορτάσουν χωρίς οχλήσεις το καθολικό Πάσχα και αρχίζει η επικοινωνία των τεχνικών κλιμακίων με το υπουργείο Eργασίας εν όψει του νέου ραντεβού για το ασφαλιστικό στις 4 Απριλίου.
Το υπουργείο επισπεύδει την υλοποίηση μέτρων και τροποποιεί σχέδια για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ ώστε να είναι έτοιμο το διοικητικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αλλαγών. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Ενιαίου επικουρικού ταμείου αναμένεται να πάρει ΦΕΚ ενώ τα ταμεία πρόνοιας θα προσαρτηθούν τελικά στο ενιαίο επικουρικού και όχι στο ΕΦΚΑ (φορέα των κύριων συντάξεων) κάτι που σημαίνει ότι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υπαχθούν στο νέο σύστημα που προβλέπει ρήτρα βιωσιμότητας, χρηματοδότηση μόνο από ίδιους πόρους και νοητή κεφαλαιοποίηση των εισφορών που καταβάλλονται από το 2014.
Και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση των εφάπαξ έως και 25%, ο γενικός διευθυντής του ταμείου πρόνοιας του δημοσίου Νίκος Καλάκος υποστηρίζει ότι το 2017 το ταμείο θα καταγράψει πλεόνασμα καθώς έχει μειωθεί εντυπωσιακά η ροή εξόδου των υπαλλήλων προς τη συνταξιοδότηση. Το 2016 εκτιμά ότι θα αποχωρήσουν 10.650 υπάλληλοι. Το πρώτο τρίμηνο αποχώρησαν 360 άτομα ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν υποβάλλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση 1650 άτομα.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών. Τα ποσοστά που έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά ξεκινούν  από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων 10% έως 20%.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την ελληνική πρόταση ενώ πρόβλημα παραμένει το ΔΝΤ που πιέζει για «βουτιά» των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να δεχθεί η εθνική σύνταξη να διατηρηθεί στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.
Τα χαμηλότερα ποσοστά (0,45%) που προτείνει το ΔΝΤ οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30% ενώ θα επηρεάσουν τόσο τις κατώτατες συντάξεις όσο και τις αναπηρικές. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε την ατυχία να μείνει ανάπηρος μετά από 5 έτη εργασίας ζήτημα είναι αν θα πάρει 30 ευρώ αναλογική σύνταξη και συνολικά μαζί με την εθνική θα εισπράττει 414 ευρώ .
Αντίστοιχα στα 380 ευρώ θα μειωθεί η κατώτατη σύνταξη με 15ετία αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο. Το ποσοστό μείωσης  της βασικής σύνταξης για τη 15ετία, με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να υποστηρίζει ότι έχει «κλειδώσει» στο ποσό των  345,6 ευρώ (384 ευρώ για την 20ετία) και τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω συμπίεσή της κάτω και από 300 ευρώ.
Προς το παρόν οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μειωθούν μόνο οι υψηλές καταβαλλόμενες συντάξεις. Ωστόσο θα επαναξιολογηθεί το 2017 αν καλύφθηκε ο στόχος για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ καθώς οι δανειστές έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα σε «μετρίσιμες» αποδόσεις που δεν είναι άλλες από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος ,ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, μιλώντας σε ημερίδα πρότεινε μειώσεις στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και λογικά το εγχώριο Ασφαλιστικό Σύστημα σε 5 χρόνια θα δίνει συντάξεις Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα πρότεινε την εξοικονόμηση κατά 1,8 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση να την εξασφαλίσει από τη μείωση των κύριων συντάξεων για 750.000 συνταξιούχους με μέση σύνταξη 1100 ευρώ κάτω των 65 ετών, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ,με 7,7 δισ. ευρώ ετησίως . « Είναι αναπόφευκτες οι περικοπές» τόνισε ο κ. Νεκτάριος  εκτιμώντας ότι «από το 2010 έως το 2050 οι συντάξεις θα μειωθούν συνολικά κατά 500 δισ. ευρώ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου