Ειδήσεις

«Η Κοινοβουλευτική στήριξη των Μικρών Νησιών»

Η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Δημήτρη Γάκη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Μικρά Νησιά, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ: Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, επικεντρώθηκε στη συμβολή του Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της νησιωτικής πολιτικής και στη στήριξη των μόνιμων κατοίκων. Υπογράμμισε τη σημασία και η δύναμη της συνεργασίας μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίλυση ζητημάτων που ελαττώνουν τις περιφερειακές ανισότητες και στηρίζουν τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες. «Είτε πρόκειται για τη στελέχωση και την τεχνική βοήθεια με εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που θα συζητήσουμε, σήμερα, εκτενέστερα, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του νησιωτικού αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, τουριστικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου. Με τη συνεργασία αυτή και την ενημέρωση στην Επιτροπή στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στήριξης και προοπτικής στις νησιωτικές κοινωνίες και απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου., υποδεχόμενος τους Δημάρχους των Μικρών Νησιών, αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης μηχανισμών ουσιαστικής άσκησης νησιωτικής πολιτικής, «που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της ενίσχυσης της συνοχής των νησιών». Μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, αλλά και στην Ελλάδα, τόνισε, πρέπει να στηρίξουμε με συγκεκριμένα έργα και προγράμματα την αλιεία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, κλάδοι, που αποτελούν τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης στη νησιωτική Χώρα.

Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών για τη δημιουργία ενός Χάρτη Ανάπτυξης για την Νησιωτική Χώρα και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας παρόμοιου προγράμματος με αντίστοιχα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ορεινών όγκων.

«Είναι αναγκαίο, ν’ αναγνωρισθεί η σπουδαιότητα της παροχής τεχνικής βοήθειας, ώστε ν’ αντιμετωπισθούν τα ειδικά κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα των νησιωτικών αλλά και των ορεινών περιοχών για την επίτευξη μίας πραγματικής οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Με έμφαση τις δράσεις καινοτομίας και την συμμετοχή των μικρών Δήμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

«Ήρθε η ώρα για την θεσμοθέτηση ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για την ανάπτυξη των μικρών νησιών και των ορεινών όγκων. Είναι μια πρόταση που ακούγεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο για τις νησιωτικές, όσο και για τις ορεινές περιοχές της χώρας μας», πρότεινε με έμφαση κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Γάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου