Στο δημοτικό συμβούλιο Κω παραβρέθηκε χθες ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός και αφού ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τις εξελίξεις όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, άκουσε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα ο βουλευτής τόνισε:
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες αφού ο σεισμός ήταν μεγάλος.
Όπως με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, έτσι και τώρα θα αποκαταστήσουμε έγκαιρα τις ζημιές αν πάλι συνεργαστούμε όλοι μαζί.
Τώρα έχουμε τις μελέτες και μπορούμε να δούμε και να σχεδιάσουμε την υλοποίηση τους.
Τις επόμενες μέρες, προγραμματίζεται σύσκεψη με Υπουργικά Κλιμάκια στην Κω γι’ αυτό το ζήτημα μετά από πρόταση που είχαμε καταθέσει προ μηνός.
Και δεν χρειάζεται η γκρίνια. Όσοι δεν έχουν μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, μπορούν και πρέπει να καταλάβουν ότι παρόμοιες μελέτες που απαιτούν εξειδίκευση, σοβαρότητα και προπάντων ασφάλεια, χρειάζονται χρόνο, είτε πρόκειται για λιμάνια είτε για σχολεία ή μνημεία.
Και αν λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία από άλλες περιπτώσεις παρόμοιων έργων, πάλι μπορούμε να πούμε ότι οι έξι μήνες είναι χρόνος ρεκόρ.
Ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ήταν δυνατόν τα έργα αυτά να είναι έτοιμα φέτος το καλοκαίρι. Πρέπει λοιπόν να δούμε τι αναγκαίες λύσεις πρέπει να δώσουμε, ώστε στο μεταβατικό στάδιο, και έργα να γίνονται και οι λειτουργίες της πόλεως και του λιμανιού να μην ανασταλούν.
Εκτίμησε ότι ιδιαίτερα για το εσωτερικό λιμάνι, δεν πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες τώρα, αλλά μετά την τουριστική περίοδο, αφού ο εκτιμώμενος χρόνος είναι πέντε μήνες, άρα μπορούν να γίνουν το χειμώνα. Πρότεινε μάλιστα σαν λύση τη στρώση με χαλίκια, που μπαίνουν και απομακρύνονται γρήγορα που μπορεί να συμπληρωθεί με λύσεις καλλωπισμού. Πρέπει βέβαια ν΄ ακουστούν προτάσεις και να παρθούν σύντομα αποφάσεις.
Οι εργασίες στο εξωτερικό λιμάνι μπορούν να γίνονται σε τρεις φάσεις χωρίς να διαταράξουν τη λειτουργία του.
Επανέλαβε ότι υπογράφηκε η απόφαση για την χρηματοδότηση του έργου του λιμανιού που ανέρχεται στο ποσό των 29 εκατομμυρίων ευρώ.
Έγινε αναφορά από τον Δωδεκανήσιο βουλευτή και στο πρόβλημα της παραχώρησης των παραλιών.
Το πρόβλημα της μη παραχώρησης κάποιων τμημάτων σε παραλιούχους προκύπτει από την απαίτηση του νόμου για την τήρηση 100 μέτρων απόστασης ανάμεσα στις παραχωρήσεις, που προβλέπει όμως νόμος που ψηφίστηκε το 2011 και όχι από την δική μας κυβέρνηση. Γίνεται επεξεργασία και σύντομα θα έρθει στη Βουλή νόμος, που θα αντικαθιστά τα 100 μέτρα με ένα ποσοστό της παραλίας (ίσως 40%) που θα πρέπει να μείνει ελεύθερο.
Ειδικά για το Τιγκάκι, ξεκαθαρίστηκε ότι μπορεί να παραχωρηθεί παραλία για ομπρέλες, οπότε όσοι έχουν δικαίωμα μπορούν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για παραχώρηση από 01/04/2018 απευθείας στην κτηματική υπηρεσία.
Γραφείο Τύπου