Συνεντεύξεις

«Μια κοινωνία προχωράει και ανεβαίνει όταν όλοι μπορούν να ζήσουν»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Χωρίς περιστροφές» μιλάει σήμερα σε συνέντευξή του, προς την «δ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, για την οικονομική πολιτική του Δήμου Ρόδου, για τις ρυθμίσεις και τα έσοδα μέχρι τώρα, για τους διαγωνισμούς και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας καθώς και για τις δημοπρασίες των παραλιών.
«Από φέτος, το έργο αυτό θα αρχίσει να φαίνεται» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έλλειψη ‘αυτό-διοικητικής’ πολιτικής στην Ελλάδα, με πραγματικά δεδομένα. Ξεκαθάρισε πάντως πως όσον αφορά το ζήτημα με τις παραλίες: «Δεν υπήρχε περίπτωση, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, να επιτρέψω, οικογένειες απλών ανθρώπων, να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο» και τόνισε πως: «Το μυστικό της ευημερίας και της προόδου μιας περιοχής είναι όταν όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζήσουν…»
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Διακοσταματίου, είστε ικανοποιημένος, όπως έκλεισε το 2017 για τον Δήμο Ρόδου;
Κοιτάξτε, εμείς αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο, διαδεχόμενοι έναν ικανότατο συνεργάτη τον κ. Γιάννη Περδίκη και καταφέραμε στην ουσία να έχουμε ένα ταμείο αρκετά ισχυρό –το οποίο ανακοινώθηκε και επίσημα στον απολογισμό του δημάρχου Ρόδου με ένα ποσό που ανέρχεται στα 40εκ. ευρώ. Αυτή η εργασία έγινε για να μπορέσει ο Δήμος από φέτος, να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους, αρκετά έργα, αφού, βέβαια, εξασφαλιστεί ένα «μαξιλαράκι», ένα πλαφόν που έχει να κάνει με τις μισθοδοσίες και την περιρρέουσα κατάσταση γενικότερα, της χώρας.
• Είναι γεγονός πάντως, πως η θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, συνέπεσε με πολύ δύσκολες συνθήκες –κυρίως οικονομικές.
Βεβαίως. Και κυρίως, είχαμε πολλές απώλειες, όπως ο ΔΗΦΟΔΩ, δημότες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν (και έχουμε ακόμη), μια αγορά η οποία ταλανίζεται, αλλά έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα δεδομένα. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, μας βοήθησε και μία ρύθμιση που υπήρχε, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο οπότε καλέσαμε τους πολίτες –οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό- να έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και προς τον Δήμο. Επιπλέον, καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, με δράσεις εξωστρέφειας, με μειώσεις των λειτουργικών αλλά και με νέες καινοτόμες δράσεις για να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου, ώστε να μπορούμε σήμερα να χρηματοδοτήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου με ίδιους πόρους. Σε πρώτη φάση, όπως ξέρετε, έχουμε διαθέσει 10εκ. ευρώ. επιπλέον.
• Θυμάμαι, ότι όταν αναλάβατε είχατε δηλώσει ότι θέλετε να ξεφύγετε από την διαχειριστική λογική, να ακολουθήσετε μια άλλη πολιτική για τα οικονομικά του Δήμου. Τελικά, τα καταφέρατε;
Τηρουμένων των αναλογιών, ναι. Θα μπορούσαν ίσως να γίνουν και περισσότερα αλλά δυστυχώς δεν έχουμε «αυτο-διοίκηση» στην Ελλάδα. Έχουμε «ετερο-διοίκηση». Δηλαδή, αν πάρουμε τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών χωρών, θα δούμε πώς λειτουργεί εκεί η αυτοδιοίκηση, ποιες αρμοδιότητες έχει –όχι από ζήτημα προσώπων, αλλά από ζήτημα θεσμικό. Οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν μόνες τους για συγκεκριμένα πράγματα που τις αφορούν (και όχι αφηρημένα), η πορεία των εσόδων ενός κράτους είναι αντίστροφη: πρώτα εισπράττει ο Δήμος κι εκείνος δίνει στο κράτος, διότι ο πυρήνας της ζωής των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες, είναι ο Δήμος. Π.χ. στην Ελβετία, όπου κι αν έχετε το κατάστημά σας, τον φόρο σας τον πληρώνετε στην πόλη που μένετε. Διότι το κράτος είναι επιτελικό καθώς ασχολείται με άλλα πράγματα (άμυνα, εξωτερική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική κ.λπ.) και όλα τα υπόλοιπα είναι στην αυτοδιοίκηση. Όταν έχεις τέτοια εργαλεία στα χέρια σου, μπορείς να είσαι και εξωστρεφής.
• Πώς διαμορφώνονται τα πράγματα ως προς τις υποχρεώσεις των δημοτών; Υπάρχει ανταπόκριση; Έχουν έρθει για ρυθμίσεις; Έχετε εισπράξει από αυτά που σας οφείλουν;
Μπορώ να πω ότι έχουν έρθει πάρα πολλοί δημότες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, σχεδόν το 80-85% των χρεών που υπήρχαν. Κι εμείς όμως έχουμε κάνει τις δικές μας ρυθμίσεις και δεν έχουμε ζητήματα με οφειλές. Είμαστε σε μια «καλή γραμμή».
• Θα υπάρξει και νέα ρύθμιση;
Αυτό είναι ένα θέμα που δεν άπτεται του Δήμου. Αυτό είναι θέμα του κράτους. Περιμένουμε από το κράτος να μας δώσει την εντολή να κάνουμε ρύθμιση. Έχουμε την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ζητήσαμε την παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων, αλλά απάντησαν αρνητικά. Δηλαδή, εμείς, ως κεντρικός Δήμος δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε δικές μας ρυθμίσεις. Για τις επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΡ π.χ. είναι άλλο το θέμα –είναι διαφορετικό το νομικό πρόσωπο.
• Σχετικά με τις εξελίξεις με τις παραλίες. Είστε ικανοποιημένος από αυτά που έγιναν φέτος; Κι από την άλλη, όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις παραλίες, και έλαβαν μέρος στις δημοπρασίες, πρόλαβαν να πληρώσουν τις οφειλές τους;
Ναι, πρόλαβαν. Θέλω να δηλώσω ικανοποιημένος και ευχαριστημένος. Οι διαδικασίες για τις παραλίες έχουν ολοκληρωθεί. Ο κόσμος προσήλθε και πλήρωσε, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και φήμες που διέρρεαν όλο αυτό τον καιρό. Κι εδώ θέλω να πω κάτι (μιας και τελείωσαν όλα): δεν υπήρχε περίπτωση, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, να επιτρέψω, οικογένειες απλών ανθρώπων, να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο. Το να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να αλλάξει, να συμβαδίζει με την εποχή, ότι πρέπει βελτιώσει την παροχή υπηρεσίας που έχει, την εικόνα του, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να είσαι μέσα στην κρίση που υπάρχει σήμερα και να πρέπει να πεις σε ανθρώπους που είναι βιοπαλαιστές –που κάθονται από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα μέσα στον ήλιο για να βγάλουν το ψωμί τους. Νομίζω ότι αυτή η δημοτική αρχή, στάθηκε στο ύψος της και μπορέσαμε τουλάχιστον για δύο χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να έχουν τις δραστηριότητές τους στις παραλίες. Κατάφεραν να πληρώσουν, υπέγραψαν τα συμβόλαια. Και από εδώ και πέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι μια κοινωνία προχωράει και ανεβαίνει, όταν όλοι μπορούν να ζήσουν. Εάν όχι, έχεις πρόβλημα. Κι αν δεν το έχεις σήμερα, θα το έχεις αύριο. Επαναλαμβάνω: ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν στις παραλίες. Το να βελτιωθούν δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου. Είναι κι άλλων φορέων. Όμως είναι διαφορετικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε σε κάτι καλύτερο, και διαφορετικό να λέμε στους ανθρώπους, ξέρετε, δεν θα έχετε εργασία φέτος.

• Είναι ακόμη διάχυτος ο προβληματισμός εάν ο Δήμος προχωρήσει στην επιβολή ενός νέου φόρου -εναλλακτικά για την κάλυψη των απωλειών του ΔΗΦΟΔΩ- ή όχι, αν και το έχετε αποκλείσει ευθαρσώς.
Δεν έχουμε επιβάλει κανένα φόρο, ούτε πρόκειται να επιβληθεί κανένα νέο τέλος. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώνουμε την λειτουργία του Δήμου, να εξορθολογίζουμε τις δαπάνες του, να εξασφαλίζουμε τα έσοδά του.
• Από τους διαγωνισμούς που γίνονται για αναδόχους και ιδιώτες που διαχειρίζονται την δημοτική περιουσία, έχετε ικανά έσοδα, τελικά;
Φροντίζουμε να παράγουμε ένα έργο που από φέτος θα αρχίσει να φαίνεται και θα είναι προς επωφελία των δημοτών. Όταν ένα ακίνητο το έχει ο Δήμος, φωνάζουμε «τι κατάσταση είναι αυτή» και όταν το δίνουμε σε ιδιώτη για να το αξιοποιήσουμε, λέμε άλλα! Νομίζω ότι η μέση οδός, είναι η καλύτερη οδός και υπάρχει μια προσπάθεια εξωστρέφειας. Βέβαια, ξαναλέω ότι –για μένα- το μυστικό της ευημερίας και της προόδου μιας περιοχής είναι όταν όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στο να ζήσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου