Επικαλούμενη τα στοιχεία μιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας» MireilleD’Ornano, είχε επισημάνει, από τις 19 Ιανουαρίου 2019, στην Κομισιόν ότι, 2,3 εκατομμύρια νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών καταναλώνουν κοκαΐνη στην ΕΕ ενώ 17 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ 15 και 64 λένε ότι την έχουν δοκιμάσει.
…και ρωτούσε, βέβαια, την Κομισιόν, ποια είναι η θέση της, σχετικά με την αυξανόμενη κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νέων.
Απογοήτευση, ωστόσο, προκάλεσε η γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου, που δήλωσε πως «η Κομισιόν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της κατανάλωσης κοκαΐνης στην ΕΕ» και στόχος της είναι «να διαταράξει τις δραστηριότητες των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εμπορία κοκαΐνης στην ΕΕ και στην εμπορία και διανομή πολλαπλών τύπων ναρκωτικών στις αγορές της ΕΕ» (sic!).
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή και το κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου.
MireilleD’Ornano, 19 Ιανουαρίου 2019, Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας
«Εκχυλισμένο από το φύλλο του εργοστασίου κακάο της Νότιας Αμερικής, η κοκαΐνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία με διεγερτικές και εθιστικές ιδιότητες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αύξηση στην Ευρώπη. Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας περιέχει ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία.
Το 2017, 2,3 εκατομμύρια νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών καταναλώνουν κοκαΐνη. Ταυτόχρονα, 17 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ 15 και 64 λένε ότι το έχουν δοκιμάσει. 40 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο Βέλγιο το 2017 και οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) σήμανε συναγερμό για την αύξηση της δηλητηρίασης από κοκαΐνη. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε μεταξύ 2015 και 2016 και συνέχισε να αυξάνεται το 2017.
Το ANSM προειδοποίησε επίσης για το βαθμό σοβαρότητας των περιπτώσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν καρδιαγγειακές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές.
- Ποια είναι η θέση της Επιτροπής σχετικά με την αυξανόμενη κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νέων;
- Μπορεί η Επιτροπή να βοηθήσει τα κράτη μέλη που καταπολεμούν την εμπορία κοκαΐνης, και ιδίως τη Γαλλία, από όπου εισέρχεται το φάρμακο από τη Γουιάνα;»
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27.3.2019)
«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της κατανάλωσης κοκαΐνης στην ΕΕ, όπως διατυπώνεται στο έγγραφο Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 20181. Τα ευρήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την τιμή, την καθαρότητα και τον τρόπο λειτουργίας της παράνομης διακίνησης κοκαΐνης επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που αναφέρθηκε νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής και της ΕΕ Εκτίμηση της απειλής του οργανωμένου εγκλήματος (SOCTA) 20172.
Οι πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών μελών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της χρήσης κοκαΐνης στην ΕΕ είναι συντονισμένη στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικής της ΕΕ για οργανωμένο και σοβαρό διεθνές έγκλημα για την περίοδο 2018 – 2021 που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο.
Ένας από τους στόχους του κύκλου πολιτικής της ΕΕ είναι να διαταράξει τις δραστηριότητες των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εμπορία χονδρικής κοκαΐνης στην ΕΕ και στην αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στην ΕΕ της εμπορίας και της διανομής πολλαπλών τύπων ναρκωτικών στις αγορές της ΕΕ.
Επιχειρησιακές ενέργειες που περιλαμβάνουν
Η γαλλική επιβολή του νόμου στοχεύει στη διακίνηση μέσω της γενικής αεροπορίας, των αερομεταφορών, των εμπορευματοκιβωτίων, τα σκάφη αναψυχής και τις οργανώσεις πίσω από αυτές τις δραστηριότητες.
Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του Κέντρου θαλάσσιων αναλύσεων και επιχειρήσεων – Ναρκωτικά (MAOC (N)), ένα διακυβερνητικό φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή της Γαλλίας για την καταστολή της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών μέσω της θάλασσας και του αέρα. Η Ευρωπόλ έχει επίσης εντείνει τις δραστηριότητές της σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Πηγή: reporter.gr