Όταν στις 21 Ιουλίου του 2017 ο καταστροφικός σεισμός έπληξε τη ζωή και τις υποδομές του νησιού της Κω, σύσσωμη η τότε η Κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα να επαναφέρει τις βασικές λειτουργίες του νησιού (αερολιμένας, λιμάνι. κτλ) και άμεσα, φρόντισε να λάβει μέτρα στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, μερίμνησε ώστε οι υποδομές της Κω να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά πλαίσια στήριξης με το σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας τους και τη γρήγορη επαναφορά του νησιού στην κανονικότητα.
Το λιμάνι Μανδρακίου δεν αποτελεί μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα του νησιού αλλά είναι ουσιαστικά το κέντρο της πόλης της Κω, γύρω από το οποίο εκτείνεται όλη η κοινωνική και τουριστική δραστηριότητά της. Για το σκοπό μάλιστα της επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής του νησιού, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδοτήσει τις εργασίες αποκατάστασης του Λιμένα Κω με 27 περίπου εκ. ευρώ.
Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες και ενώ μαίνεται η πανδημία που έχει επιφέρει σημαντικές ζημίες στον τουριστικό τομέα, όπως σημειώνεται σε επιστολή του Δημάρχου Κω, κ. Θεοδόση Νικηταρά, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης στο Μανδράκι, φαίνεται να έχει σταματήσει το έργο της, με συνέπεια το μέρος αυτού του Λιμανιού να μοιάζει με εργοτάξιο χωρίς μέλλον.
Τις έντονες αυτές ανησυχίες μετέφερε στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών, ο Νεκτάριος Σαντορινιός διά μέσου αναφοράς που κατέθεσε για το ζήτημα, ζητώντας την εξέταση των λόγων παύσης των εργασιών και την μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων ώστε σύντομα το Λιμάνι να επιστραφεί στην πόλη και στην τοπική κοινωνία, σε πλήρη λειτουργία.
Η Κως, η οποία όπως όλη η χώρα ζει αυτό το διάστημα τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας στην τοπική της οικονομία, μετράει ήδη πληγές από τον προ τριών ετών σεισμό. Χαρακτηριστικά, όπως ο Δήμαρχος του νησιού αναφέρει, λόγω των ζημιών στο Λιμάνι, η Κως στερείται της δυνατότητας να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια- όταν το 2014 είχε περίπου 80 αφίξεις-, ενώ επηρεασμένη κατά πολύ είναι
και η εμπορευματική κίνηση. Η διακοπή των εργασιών στο Μανδράκι συνεπάγεται τη καθυστέρηση της αποκατάστασης αυτής της κομβικής υποδομής και άρα δυσμενέστερες συνθήκες για το νησί της Κω στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η παρούσα Κρίση.
Η επόμενη μέρα της κατάστασης που αυτή τη στιγμή βιώνουμε θα πρέπει να βρει την κοινωνία και την Οικονομία της χώρας όσο το δυνατό λιγότερο προσβεβλημένη και εξοπλισμένη με κατάλληλα εργαλεία για την ταχεία ανάκαμψη όλων των δραστηριοτήτων. Σε αυτό πλαίσιο, τα νησιά μας χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη και πρόνοια ώστε, η μετά τον κορονοϊό, εποχή, να μην τα βυθίσει σε συνθήκες εγκατάλειψης και παρακμής.