Βαθύτατα προβληματισμένοι για τις συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά μας οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ακρίβεια εμφανίζονται οι Ελληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Βαθύτατα προβληματισμένοι για τις συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά μας οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ακρίβεια, ειδικά στην ενέργεια, εμφανίζονται οι Ελληνες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ. Εν μέσω αυτού του κλίματος, σχεδόν άπαντες ζητούν επιπρόσθετα ή και νέα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ένας στους δύο φαίνεται ουσιαστικά να αναζητεί πολιτική σταθερότητα, υποστηρίζοντας ότι εκλογές είναι καλύτερο να γίνουν στο τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Ενας στους τρεις, πάντως, υποστηρίζει πως κάλπες θα πρέπει να στηθούν «μέχρι το φετινό καλοκαίρι».
Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα 8,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό. Η έρευνα ήταν πανελλαδική και διεξήχθη το τριήμερο 27-29 Μαρτίου με δείγμα 1.207 ατόμων.
Με το συνολικά 67% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες, σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (77%) οι πολίτες δηλώνουν πολύ και αρκετά προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτές έχουν στην καθημερινότητά μας. Ειδικά ως προς τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες, πολύ και αρκετά προβληματισμένοι δηλώνουν γενικώς σε ποσοστό 85%, με τους περισσότερους (45%) να προβληματίζονται ειδικά για την επιβάρυνση που έχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Το 20% προβληματίζεται για την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, το 13% για τα τρόφιμα και το 12% για τα καύσιμα.
Τούτων δοθέντων, αναμενόμενο αλλά και εντυπωσιακό είναι το συντριπτικά υψηλό ποσοστό των πολιτών που ζητούν πρόσθετη στήριξη του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος έναντι του κύματος ακρίβειας: το 83% δηλώνει πως θέλει και άλλα ή επιπλέον μέτρα συγκριτικά με εκείνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση «για τη στήριξη των καταναλωτών στις πρόσφατες ανατιμήσεις». Αναλυτικότερα, το 38% θεωρεί πως τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά «χρειάζονται κι άλλα», ενώ το 45% υποστηρίζει πως τα κυβερνητικά μέτρα «είναι προς λάθος κατεύθυνση». Αξιοπρόσεκτο είναι ότι περισσότερα μέτρα ζητούν σε ποσοστό 64% εκείνοι που δηλώνουν πως προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ., ενώ ένα επιπλέον 10% εξ αυτών θεωρεί τα μέτρα «σε λάθος κατεύθυνση».
Στην ερώτηση «πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές» το 45% απαντά «το 2023, έως και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης», το 30% υποστηρίζει πως πρέπει να γίνουν «μέχρι το φετινό καλοκαίρι», ενώ το 16% απαντά «μέχρι το τέλος της χρονιάς». Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 38% εμφανίζεται ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να ακολουθεί με ποσοστό 25%. Οπως προαναφέρθηκε, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 32 μονάδες και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, ΚΙΝΑΛ 14%, ΚΚΕ 6%, Ελλ. Λύση 4,5% και ΜέΡΑ25 με τρεις μονάδες.
Στα ενδιαφέροντα της έρευνας είναι και οι απαντήσεις των Ελλήνων «όσον αφορά τους ισχυρισμούς των Ρώσων και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία». Η μεγάλη πλειοψηφία (78%) θεωρεί ότι «οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι απαράδεκτες». Πάντως, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει πως οι ισχυρισμοί των Ρώσων «έχουν κάποια βάση».