Τοπικές Ειδήσεις

Τι είναι ακριβώς η κεταμίνη που οδήγησε στο θάνατο την Τζωρτζίνα

Το αποτροπιαστικό «έγκλημα του αιώνα» όπως έχει χαρακτηριστεί η υπόθεση της Πάτρας με το θάνατο των τριών παιδιών, έπειτα και από την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο της μεγαλύτερης της κόρης Τζωρτζίνας, έχει όχι μόνο επισκιάσει κάθε πτυχή της επικαιρότητας, αλλά προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Στις πρώτες ειδήσεις, αν όχι ως πρώτο θέμα, βρίσκεται η υπόθεση της Πάτρας, το σοκαριστικό αυτό έγκλημα για το οποίο δεν υπάρχουν λόγια και για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενο στα χρονικά της Ελλάδας.
Η είδηση για άσκηση ποινικής δίωξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου έχει προκαλέσει οργή στο πανελλήνιο έπειτα από την ανίχνευση της τοξικής ουσίας κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, η οποία οδήγησε στον βασανιστικό θάνατό της.
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρος Δρ Χρήστος Λιάπης μίλησε στη «δημοκρατική» για την τοξική αυτή ουσία, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση και τις επιπτώσεις από αυτή.
«Με θλίψη και αποτροπιασμό για τα όσα αποκαλύπτει, τις τελευταίες ώρες, η αστυνομική και ιατροδικαστική έρευνα, παραθέτω ορισμένα επιστημονικά στοιχεία για την κεταμίνη. Η κεταμίνη είναι μία ουσία που χρησιμοποιείται για εισαγωγή στην αναισθησία, καθώς και για ήπια αναισθησία ασθενών, στα Επείγοντα και στα Χειρουργεία πολλών νοσοκομείων (Warner LL et al 2018). Η κλινική χρήση της κεταμίνης ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘70, με την ιατρική κοινότητα να επωφελείται από την ιδιότητά της να επιφέρει, με ασφάλεια, μικρής διάρκειας αναισθησία και αναλγησία. Παρότι οι ψυχοδυσληπτικές της παρενέργειες (κυρίως ψευδαισθητικής και αποσυνδετικής φύσεως) αμφισβήτησαν την περαιτέρω κλινική χρήση της, η κεταμίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική, στην επείγουσα ιατρική πεδίου και στην αναισθησιολογία. Πρόσφατες έρευνες φέρνουν στο φως νέες πιθανές ενδείξεις αυτού του φαρμάκου, το οποίο έχει ξεκινήσει να χορηγείται στην αντιμετώπιση τόσο του οξέως όσο και του χρόνιου πόνου (Barrett W eat al 2020), καθώς και του καρκινικού πόνου. Άλλες αναφορές υπογραμμίζουν την πιθανή χρήση της κεταμίνης στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, του άσθματος και στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων όγκων. Εκτός της κλινικής της χρήσης, η κεταμίνη χρησιμοποιείται πειραματικώς και σε ζωικά μοντέλα μελέτης της σχιζοφρένειας (Nowacka A et al 2019)».
Τι προκαλεί
Σύμφωνα με τον Δρ Χρήστο Λιάπη, η χρήση της προκαλεί πλήρη αναλγησία, επιφανειακή αναισθησία και αμνησία, η οποία καλείται “αποσυνδετική αναισθησία”. Χαμηλότερες δόσεις αυτού του αναισθητικού επιφέρουν αλλαγές στις συναισθηματικές και νοητικές λειτουργίες, καθώς και στη σωματοεικόνα και για αυτό αποτελεί μια ουσία που τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται συχνά και ως “ναρκωτική” ουσία κατάχρησης. (Breitmeier D et al 2002). Παρά την παρατηρούμενη αύξηση της χρήσεως της κεταμίνης, ως “ψυχαγωγικού ναρκωτικού”, έχουν καταγραφεί περιορισμένες περιπτώσεις θανάτων αποδιδόμενες σε δηλητηρίαση από κεταμίνη (Lalonde 2004).
Επίσης, σε αντιδιαστολή με την ευρεία κλινική της χρήση, υπάρχουν λιγοστές περιπτώσεις θνητότητας και θνησιμότητας, αποδιδόμενες σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Ακόμη και σε περίπτωση χορήγησης, εξ ιατρικού λάθους, 10/πλάσιας δόσης, σε ασθενή ο οποίος έλαβε 950 mg κεταμίνης, ενδοφλεβίως, (δηλαδή συγκέντρωση 100 mg/ml) αντί για τα 95 mg που έπρεπε να λάβει, δεν παρατηρήθηκε θανατηφόρος έκβαση (Warner LL et al 2018).
Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως επίσης δηλώνει στη «δ», πως δεν αναφέρθηκαν απειλητικά για τη ζωή τους ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε 9 υγιή παιδιά τα οποία έλαβαν, εκ λάθους, 5 έως 100 φορές περισσότερη από την κατάλληλη δόση κεταμίνης. (Green SM et al 1999). Αυτό σημαίνει ότι δικαιούμαστε να συμπεράνουμε πως για να έχει η χορήγησή της θανατηφόρα αποτελέσματα θα πρέπει η δόση να είναι υπερβολικά αυξημένη ή να συνδυάζεται και από άλλες συνθήκες υποξίας ή ασφυξίας. Έχει, μάλιστα, αναφερθεί στη βιβλιογραφία, μια σπάνια περίπτωση θανάτου στο πλαίσιο “αυτοερωτικού” ατυχήματος προκληθέντος από τον συνδυασμό ασφυξίας εξ αυτοπνιγμού και τοξίκωσης από ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης. Το θύμα, μάλιστα, αυτής της περίπτωσης ετύγχανε τεχνικός μηχανημάτων επείγουσας ιατρικής (Breitmeier et al 2002). Κατά την τελευταία εικοσαετία η κεταμίνη έχει περιγραφεί ως έχουσα και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν αυξήσει την κλινική της χρήση.
Η διαρρινική χορήγηση της (S)- Κεταμίνης (ενός, δηλαδή, ισομερούς της), καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, έχει πρόσφατα πάρει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης, αποτελώντας μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση, κυρίως για ασθενείς με κατάθλιψη και συνοδό αυτοκτονικό ιδεασμό. (Corriger A et al 2019).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου