Ειδήσεις

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ο φράχτης στον Έβρο

Χαρακτηρίζοντας εθνική αναγκαιότητα την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο για την ασφάλεια των συνόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισφράγισε σήμερα την επέκτασή του, βάζοντας ταυτόχρονα το θέμα στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο Πρωθυπουργός, στη σκιά της εισήγησης Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο για τερματισμό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο έργο, δεσμεύθηκε ότι ο φράκτης θα ολοκληρωθεί έστω και με εθνικούς πόρους και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

Εθνική αναγκαιότητα χαρακτήρισε την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Η σύμβαση για την επέκτασή του κατά 35 χιλιόμετρα υπεγράφη στις Φερες του Έβρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

“Αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο… να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος. Συνεπώς κι από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μπαίνει η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο. Στον απόηχο της εισήγησης Παπαδημούλη τροπολογίας στο ευρωκοινοβούλιο για την διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: “Μπορεί να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους τις πλατείες των Βρυξελλών αλλά ας έρθουν εδώ στον Έβρο για να δούνε τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης“.

Το θέμα του φράχτη πυροδοτεί την αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Από τον ακριτικό Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να «εργαλειοποιούν» το μεταναστευτικό. “Τα συνορά μας είναι απαραβίαστα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μπαίνει με παράνομο τρόπο στην πατρίδα μας” τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Η ιδέα του φράχτη είναι μια ιδέα που αφορά την Ελλάδα εσωτερικά όχι εξωτερικά. Ο φράχτης λοιπόν δε σώζει το θέμα” σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

“Η θάλασσα έχει σύνορα ή δεν έχει; Αν έχει σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται και για να φυλάσσονται θέλουν αποτελεσματικό Λιμενικό. Υπάρχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Μια θεώρηση πιο θολή, πιο διεθνιστική, που σου λέει ότι η χώρα πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει να έρχεται” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Σκληρή γλώσσα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Ανδρουλάκη με αιχμή το θέμα του φράχτη: “Τον φράχτη τον ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα και στον Έβρο και στη θάλασσα“.

“Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπούν την αιτία του προβλήματος και προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική τους σε βάρος των χιλιάδων ξεριζωμένων” σχολιάζει το ΚΚΕ.

“Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά“, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν.

Πηγή ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου