• Στο τραπέζι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπεράσπιση των ΚΥΑ που αφορούν την τροποποίηση και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου
Σε κρίσιμη συνεδρίαση εισέρχεται αύριο, 2 Απριλίου 2025, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Ρόδου, καθώς αναμένεται να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει ή όχι την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου για την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του κύρους των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη μαρίνα της Ρόδου.
Η υπόθεση αφορά τις ΚΥΑ 24245/28.12.2023 και 24100/22.12.2022 των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισμού, με τις οποίες τροποποιήθηκε η χωροθέτηση και εγκρίθηκαν νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τον τουριστικό λιμένα της Ρόδου.
Οι αποφάσεις αυτές προσβλήθηκαν με αίτηση ακύρωσης από τον «Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου» και ακόμη 11 πολίτες, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει προγραμματιστεί – μετά από αλλεπάλληλες αναβολές – για τις 9 Απριλίου 2025 στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται να αναβληθεί εκ νέου.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου εισηγείται την παρέμβαση υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων, εκτιμώντας ότι ο Δήμος έχει έννομο συμφέρον και ότι μπορεί να συμβάλει νομικά στην υπεράσπισή τους. Παράλληλα, προτείνεται να οριστεί και εξωτερικός νομικός παραστάτης, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και της αδυναμίας μετάβασης των δημοτικών νομικών στην Αθήνα την ημέρα της δίκης.
Η προοπτική αυτής της παρέμβασης έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Η αυριανή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς θα κριθεί όχι μόνο η νομική στρατηγική του Δήμου απέναντι στην υπόθεση της μαρίνας, αλλά και το πολιτικό του στίγμα.
Παρέμβαση υπέρ των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει και η εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ».
Θυμίζουμε ότι με το δικόγραφο που έχει υποβληθεί ζητήθηκε η ακύρωση των κοινών αποφάσεων 24245/2023 και 24100/2022 των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού με τις οποίες χωροθετήθηκαν νέες εγκαταστάσεις, καθορίσθηκαν νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης και τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στη χερσαία και στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ρόδου, με αποτέλεσμα όπως διατείνονται, ένα πρωτίστως λιμενικό έργο να μετατραπεί σε έργο εντατικής τουριστικής-οικιστικής ανάπτυξης.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζεται ειδικότερα ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες επειδή:
-Εκδόθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/2006 (ΦΕΚ Β, 1225) για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση.
-Παραβιάζουν τις κατευθύνσεις του ισχύοντος υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού.
-Παραβιάζουν τις διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 2 και 43 παρ. 2 Συντ. αφού έπρεπε να είχαν περιβληθεί τον τύπο του προεδρικού διατάγματος.
-Αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του τουριστικού λιμένα, όπως κατοχυρώνεται στις διατάξεις των άρθρων 1 περ. 7, 18, 19 και 22 παρ. 1 του ν. 2971/2001, σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ. 1 και 2 του ν. 2160/1993.
-Παραβιάζουν τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 5 εδάφια 9-10 του ν. 2160/1993 (υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους και της επιτρεπόμενης δόμησης) και
-στερούνται επαρκούς και νόμιμης αιτιολογίας (δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, δεν τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο).
Ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης ανήρτησε το ακόλουθο σχόλιο:
ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ….
Υπάρχουν δημοτικές αρχές που επιλέγουν να δίνουν πολιτικές και νομικές μάχες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών τους σε θέματα ποιότητας ζωής και πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Για παράδειγμα ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Γλυφάδας, τον Φεβρουάριο του 2025 άσκησαν προσφυγή στο ΣΤΕ προκειμένου να ακυρώσουν ΚΥΑ που αφορά τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, για λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Αντίθετα, ο Δήμος Ρόδου στο θέμα της νέας μαρίνας Ρόδου, δυστυχώς, όχι απλά δεν τηρεί έστω μία προσχηματική ουδετερότητα στην εξέταση από το ΣΤΕ της προσφυγής που έχει κατατεθεί από πολίτες του νησιού, αλλά πλέον συντάσσεται με την εταιρεία που διαχειρίζεται σήμερα τη νέα μαρίνα.
Συγκεκριμένα, στην προσεχή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 02.04.25 έρχεται ως θέμα η λήψη απόφασης για «9. Έγκριση άσκησης παρέμβασης στο ΣΤΕ (τμήμα Ε) υπέρ του κύρους των ΚΥΑ 24245/28.12.2023 και 24100/22.12.2022 Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού».
Εξηγώ με απλά λόγια, πρακτικά τι σημαίνει ενδεχόμενη λήψη της απόφασης αυτής. Τον Μάρτιο του 2024 κατατέθηκε από πολίτες του νησιού μας προσφυγή στο ΣΤΕ (συμμετείχα ατομικά σε αυτή) για την ακύρωση της ανωτέρω ΚΥΑ που αφορά την Τροποποίηση Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Όρων του Τουριστικού Λιμένα Μαρίνα Ρόδου.
Οι λόγοι της προσφυγής, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων, την υπέρμετρη αύξηση της δόμησης, την έλλειψη ουσιαστικών αντισταθμιστικών μέτρων για τους κατοίκους της περιοχής, την μείωση των κοινόχρηστων χώρων, την επιδείνωση του προβλήματος των χώρων στάθμευσης κτλ.
Ο Δήμος Ρόδου λοιπόν, αντί να τηρήσει τουλάχιστον μία ουδέτερη στάση μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής αυτής, επιχειρεί να παρέμβει επίσημα εναντίον της, υπερασπίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας που διαχειρίζεται τη νέα μαρίνα Ρόδου.
Να θυμίσω επίσης, ότι ο Δήμος Ρόδου τον Οκτώβριο του 2024 συμφώνησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα της ανωτέρω εταιρείας και προχώρησε στην τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για τη χρήση και εκμετάλλευση με επιπλέον 30 έτη, ΧΩΡΙΣ να διεκδικήσει το παραμικρό όφελος για τον Δήμο και τους πολίτες πχ αύξησης του μισθώματος, επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη.
Τέλος, να αναφερθώ και στην αγωγή ύψους 700.000 ευρώ που έχει κατατεθεί εναντίον μου από την εταιρεία Μαρίνες Ρόδου ΑΕ.
Προφασίζονται ότι λόγω «συκοφαντικής δυσφήμισης» εκ μέρους μου, μέσω δηλώσεών μου σε τοπικά ΜΜΕ, ακυρώθηκαν μεγάλες συμφωνίες με δύο (2) επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 65.000.000 ευρώ. Ο πραγματικός λόγος της κατάθεσης της αγωγής είναι η απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσής μου. Θα διαπιστώσουν σύντομα, ότι «πλανώνται πλάνην οικτρά».
Η ατομική μου αξιοπρέπεια και το αναφαίρετο δικαίωμά μου να εκφράζω δημόσια και ελεύθερα τις απόψεις μου, ως ενεργός πολίτης, για την πορεία του τόπου μας, δεν διαπραγματεύονται».