Τοπικές Ειδήσεις

Νέα παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για διεκδίκηση της επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

• Το Επιμελητήριο χθες απέστειλε επιστολή προς τους πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου, ζητώντας τη συμβολή τους για την εξασφάλιση οικονομικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ

Δυναμικά και με αποφασιστικότητα επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου, μέσα από μία νέα συντονισμένη παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Ο θεσμός που εκπροσωπεί με συνέπεια τους νησιώτες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ανέλαβε ακόμα μία φορά πρωτοβουλία, επιχειρώντας να μετατρέψει το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σε πολιτική πράξη.
Μιλώντας στη “δημοκρατική”, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, ξεκαθαρίζει το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία:
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν είναι θεσμός που λειτουργεί με κομματικές γραμμές ή με πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε λογαριάζουμε το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”. Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική ή θεσμική προβολή. Εκείνο που μας νοιάζει, είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα, για να έχει αξία, πρέπει να είναι μετρήσιμο και να επιστρέφει στην κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία σύσκεψη και δεν συζητήσαμε για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αυτό είναι αυτονόητο. Αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία για να ζητήσουμε από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπρόσωπους, να μας υποδείξουν τα εργαλεία και τους μηχανισμούς τα οποία χρειάζονται εκείνοι προκειμένου να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση. Δηλαδή, να πάρουν και οικονομικά στοιχεία, τεχνικά στοιχεία, τα οποία θα αξιοποιήσουν για να μπορέσουν να αποδείξουν τεκμηριωμένα στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να επιστρέψουν αμέσως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, διότι υπάρχουν σοβαρές απώλειες εσόδων».

Όπως εξηγεί, η επιχειρηματικότητα στα νησιά δεν αφορά μία περιορισμένη μερίδα πολιτών. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής δομής:
«Η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας είναι πανταχού παρούσα. Δεν είναι υπόθεση “λίγων” – σχεδόν κάθε νοικοκυριό στα Δωδεκάνησα έχει έναν επαγγελματία, έναν μικρό ή μεγαλύτερο επιχειρηματία. Άρα, όταν ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, στην πραγματικότητα στηρίζουμε την κοινωνία στο σύνολό της. Ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά, η σύνδεση αυτή είναι απόλυτη. Οποιαδήποτε αρνητική ή θετική μεταβολή αγγίζει άμεσα τις ζωές των ανθρώπων».


Αφορμή για τη νέα κινητοποίηση αποτελεί η ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης των συνεπειών που είχε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Το Επιμελητήριο χθες απέστειλε επιστολή προς τους πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου, ζητώντας τη συμβολή τους για την εξασφάλιση οικονομικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί πλήρως, με στοιχεία και αριθμούς, η εικόνα της αγοράς και της τοπικής οικονομίας πριν και μετά την αλλαγή καθεστώτος. Όπως εξήγησε ο κ. Γ. Πάππου, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης ανάλυση της επίδρασης της πολιτικής αυτής επιλογής και να παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία ένας τεκμηριωμένος φάκελος.
«Δεν πάμε στα υπουργεία ή στους βουλευτές για να πούμε απλώς ότι κάτι είναι “άδικο”. Αυτό είναι αυτονόητο. Πάμε με δεδομένα. Πάμε με αριθμούς. Πάμε με μελέτες, με ποσοστά, με επίσημα στατιστικά. Θέλουμε να τους δώσουμε εργαλεία για να ασκήσουν πολιτική πίεση, όχι να ποντάρουν σε ευχολόγια. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μόνο με στέρεες βάσεις μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα», σημειώνει ο κ. Πάππου.
Ειδική μνεία κάνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο –αν και προβλήθηκε ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών– δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα:
«Τα στοιχεία αυτά της ΑΑΔΕ είναι απαραίτητα προκειμένου να παρέχουμε ένα εργαλείο – μία αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης – όπως αυτή ήταν πριν την απώλεια του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, και όπως είναι σήμερα, μετά την απώλεια, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Ο σκοπός είναι να δείξουμε συγκριτικά τα αποτελέσματα: πώς ήταν μόνο με τη λειτουργία των μειωμένων συντελεστών και πώς είναι τώρα, με την κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από το μεταφορικό ισοδύναμο – ένα εργαλείο που στην πράξη αποδεικνύεται δυσλειτουργικό και προβληματικό. Για παράδειγμα, να πούμε το εξής: την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκαν οι λίστες για την καταβολή των ποσών που αφορούν το μεταφορικό ισοδύναμο για το 2ο εξάμηνο του 2022 και αφορούν τους επιχειρηματίες! Προσέξτε, δεν έγινε η καταβολή, απλώς εγκρίθηκε η καταβολή των ποσών – εγκρίθηκαν οι λίστες. Το πότε ακριβώς θα καταβληθούν τα ποσά, κανείς δεν ξέρει. Άρα μιλάμε για το 2ο εξάμηνο του 2022, και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί – είναι πολύ πιθανό να καταβληθούν στο 1ο εξάμηνο του 2025! Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν πως πρόκειται για μία τεράστια δυσλειτουργία. Σε καμία περίπτωση το μέτρο αυτό δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρητικά, σχεδιάστηκε ώστε ο επαγγελματίας ή επιχειρηματίας στη νησιωτική Ελλάδα (όπως στα Δωδεκάνησα) να έχει το ίδιο κόστος μεταφοράς με αυτόν στη στερεά Ελλάδα. Όμως στην πράξη, ο νησιώτης καλείται να προκαταβάλει τα ποσά και να περιμένει 2-3 χρόνια για να του επιστραφεί η διαφορά, ενώ ο επαγγελματίας στη στερεά Ελλάδα πληρώνει άμεσα το χαμηλό κόστος χωρίς καθυστερήσεις και αποζημιώσεις. Επομένως, όχι μόνο δεν πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά ούτε ως εργαλείο στήριξης μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρηματιών των νησιών. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα εργαλείο με δομικά προβλήματα. Γραφειοκρατικό, δύσχρηστο, με καθυστερήσεις και περιορισμένο αντίκτυπο. Δεν αντικαθιστά, ούτε στο ελάχιστο, τη δημοσιονομική και αναπτυξιακή επίδραση που είχαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Είναι ένας βραχνάς για τις μικρές επιχειρήσεις – αυτό πρέπει να ακουστεί ξεκάθαρα».
«Η αισιοδοξία δεν έλειψε ποτέ από τη φαρέτρα μας. Δεν λέμε πως είναι εύκολο, αλλά έχουμε χρέος να διεκδικούμε. Όχι με στείρες καταγγελίες, αλλά με συγκροτημένη επιχειρηματολογία. Πιστεύουμε στο δίκαιο του αιτήματος και εργαζόμαστε για να γίνει πολιτικά αναγκαίο και οικονομικά αυτονόητο. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν παρουσιάζουμε ξεκάθαρα τι σημαίνει για την κοινωνία και την οικονομία μας η απώλεια αυτών των συντελεστών», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Η τοποθέτηση του κ. Πάππου έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η πολιτεία δείχνει διατεθειμένη να επανεξετάσει δημοσιονομικά εργαλεία ειδικής νησιωτικής πολιτικής, αλλά και σε μία περίοδο που η πίεση από τις τοπικές κοινωνίες επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο.
«Δεν παλεύουμε μόνο για τον ΦΠΑ. Παλεύουμε για το δικαίωμα των νησιωτών μας να ζουν, να εργάζονται και να επιχειρούν ισότιμα με την υπόλοιπη χώρα. Αν δεν προστατευτεί η νησιωτικότητα στην πράξη, τότε θα μιλάμε για ένα πολυτελές αφήγημα χωρίς περιεχόμενο. Εμείς λοιπόν ζητάμε πολιτική με περιεχόμενο. Και θα το διεκδικούμε όσο χρειαστεί», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Στη σύσκεψη πέραν από τους πέντε βουλευτές του νομού κ.κ. Γιάννη Παπά, Μάνο Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλη Υψηλάντη από τη ΝΔ και Γιώργο Νικητιάδη από το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστής Ζωγραφίδης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. κ. Μαίρη Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, καθώς και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΞΡ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ κ. Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης και γενικός γραμματέας της ΕΞΡ κ. Κώστας Καλιουδάκης.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πέραν από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Πάππου, παραβρέθηκαν επίσης οι αντιπρόεδροι κ.κ. Φαίδρα Σπανού και Γιώργος Αντώνογλου, ο γενικός γραμματέας κ. Χρήστος Μιχαλάκης και η υπεύθυνη συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων κ. Μαριτάνα Αλακιώτου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου