Ρεπορτάζ

Στο μικροσκόπιο όλα τα δάση της Ρόδου

Στο μικροσκόπιο πανεπιστημιακών ερευνητών βρέθηκαν τα δάση της Ρόδου, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας που γίνεται σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να καταγραφούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οικοσυστήματος.

Στόχος της προσπάθειας είναι να αναδειχθεί ο δασικός πλούτος και να τύχει της κατάλληλης εκμετάλλευσης προς όφελος των κοινωνιών και των οικονομιών αυτών.
Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «INFORM – Indicators for Forest Management για την Οικοδόμηση ενός δομημένου γνωστικού συστήματος για αειφόρο δασική πολιτική και διαχείριση», που υλοποιεί το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Καβάλας – Παράρτημα Δράμας.

Η έρευνα έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα, καθώς και πρότυπα μοντέλα ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων.

Στην πράξη, ο γενικότερος στόχος του όλου έργου είναι να αποκτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία (δείκτες αειφορίας) που είναι απαραίτητα τόσο στη διαμόρφωση και εφαρμογή δασικής πολιτικής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όσο και στην ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των δεικτών αειφορίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη χάραξη αντίστοιχα εθνικής δασικής πολιτικής, περιφερειακής πολιτικής για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, εκσυγχρονισμό των δασικών διαχειριστικών σχεδίων και παρακολούθηση της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο.

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη μελέτη των δασών της Ρόδου έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο φάκελο που έχει δοθεί στο νεοσυσταθέν Εθνικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών, το οποίο στη συνέχεια θα καθορίσει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για κάθε περιοχή. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων και έμπειρων στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας.

Γενικότερα, το πρόγραμμα Inform ουσιαστικά συντονίζει τη συλλογή όλων εκείνων των πληροφοριών που δεν υπάρχουν σήμερα για τα δάση του τόπου και συνολικά της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό και η ανάπτυξη μέσα στα δάση θα αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα, όρους και προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν.

Μάλιστα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάσθηκε η συνεργασία σχεδών όλων τα δασικών υπηρεσιών της χώρας.
Από τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν φαίνεται ότι το 25,4% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας αποτελείται από δάση, καθιστώντας την τέταρτη σε δασικό πλούτο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Τα ελληνικά δάση στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και όχι τεχνητά. Χαρακτηρίζονται ως μεσογειακά. Πρόκειται για οικοσυστήματα που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και σε ψυχρούς χειμώνες. Η πανίδα του ελληνικού δάσους διακρίνεται από υψηλή βιοποικιλότητα. Πέρα από τα πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών και εντόμων, αξιόλογη είναι και η ποικιλία των θηλαστικών που ζουν σε αυτά.

Το σπουδαίο που θα προκύψει μέσα από την έρευνα που έχει γίνει είναι πως επιτέλους θα τεθούν οι βάσεις για να τύχει σοβαρής εκμετάλλευσης ο δασικός πλούτος που μας περιβάλλει. Η εκμετάλλευση θα έχει πολλές μορφές που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την ανάδειξη του δάσους μέσα από ήπιας μορφής δραστηριότητες.

Εξάλλου, τόσο οι εκπρόσωποι του δασικού χώρου όσο και φορέων έξω από αυτόν επισημαίνουν συχνά ότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε με τα δάση μας, πέραν της ελληνικής της διάστασης, έχει και ευρωπαϊκές επιπτώσεις, καθώς αυτή αντιτίθεται στις οδηγίες της ΕΕ για την προστασία του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας, αλλά και την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου