Το ζήτημα για την θωράκιση των δομών υγείας στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και η επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού για την επανεκκίνηση της οικονομίας, απασχόλησε επί μακρόν την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Στην συνεδρίαση τέθηκε η πρόταση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου να «περιέλθει η ΔΥΠΕ και οι αρμοδιότητές της στην ΠΝΑΙ», που βρήκε ως επί το πλείστον, θετικούς τους συμβούλους.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος, προέβη σε εκτενή ενημέρωση γύρω από τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής σχετικά με την χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού αυξάνοντας τον πρ/μό με την διαδικασία του κατεπείγοντος -300.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου συν 2εκ. ευρώ για να έχουμε στη διάθεσή μας πόρους, θέτοντας την πρόταση «να ζητήσουμε την επαναφορά των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ στις περιφέρειες».
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός, ευχόμενος να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, τόνισε πως «στην παρούσα φάση η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία να κατοχυρώσουμε το θετικό πρόσημο της χώρας μας κάνοντας μια μεγάλη αναβάθμιση στις δομές υγείας. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει η ΠΝΑι είναι θετικά. Η ερώτησή μου είναι εάν χρησιμοποιούνται χρήματα από το ΕΣΠΑ ώστε να μην σπαταληθούν πόροι από άλλα έργα. Είμαι ικανοποιημένος διότι εν μέρει υλοποιήθηκε ένα αίτημα της παράταξής μας και θέλω να παρακαλέσω τον περιφερειάρχη να βοηθήσει και τους οδοντιάτρους.
Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών, με κριτήρια διαφανή για όλες τις μονάδες υγείας στην περιφέρεια και στα νησιά για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για τους νησιώτες μας, στο μέλλον».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης εμφανίσθηκε θετικός ως προς τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της ΠΝΑι λέγοντας: «Θεωρούμε ότι η στελέχωση των μονάδων υγείας είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και ο Β’ βαθμός Τ.Α. έχει φορτωθεί πολλά».
Απαντώντας ο κ. Χατζημάρκος στον κ. Γλυνό σχετικά με για τους πόρους ανέφερε: «Δεν την καταλαβαίνω την τοποθέτηση.
Η δεξαμενή του ΕΣΠΑ δεν είναι ατελείωτη. Προφανώς και θα λείψουν πόροι από κάπου αλλού αλλά θα τα πάρουμε από υπερ-δέσμευση. Όσο για το αίτημα να δώσουμε υλικά στους ιατρικούς συλλόγους εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τίποτε. Έχει γίνει σπέκουλα με αυτό. Ο ΙΣΡ μας ζήτησε υλικά τα οποία δεν μπορούμε να τα βρούμε εύκολα».
ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να απαιτήσουμε την θεσμική αλλαγή και πρέπει και η ΕΝΠΕ να αναλάβει την ευθύνη της με συνολική πρόταση» εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για ποιο λόγο να διαθέσει η ΠΝΑι υλικό εξοπλισμό σε ιδιώτες, γιατρούς ή άλλες ομάδες. «Καλύτερα να δώσουμε στα σώματα ασφαλείας κ.λπ. αλλά όχι σε ιδιώτες» ανέφερε.
«Να μας προβληματίσει η επόμενη μέρα της κρίσης και να ζητήσουμε την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στα νησιά», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του από την Μύκονο, ο κ. Στέλιος Μπρίγγος, ενώ ο κ. Ιωάννης Καμπανής από την Κω ανέφερε ότι έχει διατεθεί υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός στο νησί. «Πιστεύω ότι πρέπει να την εκμεταλλευτούμε την κρίση και να μείνουν στις δομές υγείας των νησιών μας, με ιδιαίτερο βάρος στις ΜΕΘ που θα μείνουν μελλοντικά».
Η κα Νατάσα Βενετοκλή τόνισε πως «η παράταξή μας και οι σύμβουλοι, δεν είναι αρνητικοί στις πρωτοβουλίες της ΠΝΑι» ενώ σχετικά με την διάθεση των μασκών και του υγειονομικού υλικού στους ιδιώτες είπε ότι ‘είναι μέλη της δημόσιας υγείας’. Για το θέμα σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κα Αναστασία Δεληγιάννη.
Σε διευκρίνισή του ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Θωμάς Σωτρίλλης, υπογράμμισε πως «ήμουν ο πρώτος που το ζήτησα».
Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε τα εξής: «Είναι απρεπής η χρήση του ψεύδους. Είμαστε στην μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης πανδημίας χωρίς οδηγίες. Είναι ψευδές ότι εμείς αρνηθήκαμε να δώσουμε υλικό στις ιατρικές ομάδες. Αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες υλοποιούν οι υπηρεσίες. Είπαμε ναι στον ΙΣΡ και δώσαμε ό,τι μπορούσαμε να δώσουμε. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Είναι μαξιμαλιστικό να μας ζητάτε να δώσουμε χωρίς να αγγίξουμε πόρους από κάποιο έργο. Δεν γίνεται αυτό και αν υπάρχει τρόπος, να μας το πείτε. Ψεύτες και συκοφάντες που διακινούν –εν γνώσει τους- το ψέμα, ΔΕΝ είναι συνομιλητές μου».
Ο περιφερειάρχης είπε ότι πρέπει να δεσμευτούν όλες οι πλευρές, οι ΔΥΠΕ, το υπουργείο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κ.λπ. ώστε να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΓΛΥΝΟΥ
Ο κ. Γλυνός, απευθυνόμενος στον κ. Χατζημάρκο και προς την κα Δεληγιάννη, κατήγγειλε την δυσμενή αντιμετώπιση της παράταξής του, προειδοποιώντας με αποχωρήσεις: «Είμαστε συνεπείς όλοι μας και μας διακόπτετε συνεχώς. Η παράταξή μας, όλο αυτό το διάστημα χειρίστηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης το ζήτημα. Ο τρόπος που συμπεριφέρεστε πρέπει να λήξει!» ανέφερε. Ειδικά για το θέμα της ΔΥΠΕ ο κ. Γλυνός, ζήτησε να έρθει σαν ξεχωριστό θέμα σε άλλη συνεδρίαση.
Και τα δύο πρώτα θέματα εγκρίθηκαν (κατά πλειοψηφία) από το περιφερειακό συμβούλιο.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύς λόγος έγινε και στο θέμα σχετικά με την ‘Κατάθεση προτάσεων περιφερειακών συμβούλων για την επανεκκίνηση της οικονομίας των νησιών’ την εισήγηση του οποίου έκανε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο προβληματισμός είναι μεγάλος σχετικά με το πώς θα μεταβαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα:
«Η απόφαση για το αν θα διεκδικήσουμε μία τουριστική σεζόν –στο μέτρο του δυνατού- θα είναι πολιτική την οποία πρέπει να την λάβουν ώριμοι άνθρωποι. Και θα έχει τίμημα αφού δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Δεν υπάρχουν πτήσεις και βεβαίως τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούλιο. Έχουμε μπροστά μας 60 μέρες. Θα την ξανακάνουμε αυτή την κουβέντα» είπε, επικαλούμενος και την θέση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών που καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν.
«Οι σύμμαχοί μας, είναι οι αεροπορικές εταιρείες. Αν συνεχίσει αυτό το πράγμα, θα πτωχεύσουν όλες. Όσον αφορά την κρουαζιέρα, δεν το συζητάμε καν –δεν θα βγάλουν τα πλοία τους καθόλου» ανέφερε ζητώντας τις προτάσεις, γραπτώς, των περιφερειακών συμβούλων επί του θέματος.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Κώστα Χρυσοχοΐδη ο οποίος έκανε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις κινήσεις και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για το άνοιγμα της σεζόν: «Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι σε ποια κλίμακα πρέπει να ανοίξουν όλα στα νησιά. Επίσης, ζητήσαμε την καθολική βοήθεια σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις εξελίξεις. Δυστυχώς, ΔΕΝ είμαστε σίγουροι για ΤΙΠΟΤΑ. Όλα είναι στο τραπέζι των επιδημιολόγων και της πολιτικής ηγεσίας».
Μίλησε ακόμη για τους εργαζόμενους που φέτος θα βρεθούν αντιμέτωποι με ζητήματα επιβίωσης: «Είναι κοινωνικό και οικονομικό το ζήτημα. Πρέπει να τα δούμε όλα με προσοχή» ανέφερε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Γλυνός λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Έχουν παρθεί κεντρικά πολλά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους αλλά θα χρειαστούν κι άλλα». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις προτάσεις της παράταξής του.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και κατέθεσαν προτάσεις.
Ο κ. Κώστας Μπιζάς, πρότεινε να υπάρχει ανά νησί –εί δυνατόν- ένα ξενοδοχείο που θα λειτουργεί για λόγους ‘καραντίνας’ εάν εμφανιστεί κρούσμα.
Ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης αναφέρθηκε σε θέματα του Πρωτογενή Τομέα λέγοντας πως ‘βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με εμπόρους ώστε να μην μένουν αδιάθετα τα προϊόντα τους’ και τόνισε πως έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης για ενίσχυση των αγροτών έως 30 Ιουνίου 2020.
Κλείνοντας ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην συνεδρίαση με τους δημάρχους όλων των νησιών της περιφέρειας, τονίζοντας την άρνηση συνεργασίας. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων αλλά πρέπει να ακούσουμε και την κοινωνία. Το μόνο νησί που είπε ‘ανοίγω χθες’ ήταν η Ρόδος…
Αυτό που θέλω από την σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτό: Θέλουμε να διεκδικήσουμε μία σεζόν και θα το προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε να εκπέμψουμε το σήμα ‘κλείνουμε’. Πρέπει να αναστήσουμε τον Λάζαρο που λέγεται: Τουρισμός».
Το πρόβλημα είναι το γόητρο του Τσιόδρα. Ο Τσιόδρας έκλεισε όλο το κράτος στα σπίτια και επέτυχε ένα χαμηλό νεκρών, για το οποίον περηφανεύεται. Το αποτέλεσμα αυτό όμως είναι πολύ ευάλωτον εάν ανοίξει τον τουρισμόν. Τουρίστες με κορωνοϊόν θα περάσουν αναπόφευκτα, ο ιδός θα μεταδοθεί, οι νεκροί θα αυξηθούν και το γόητρόν του θα χαλάσει.
Έτσι προτιμά να παίζει με τις ημερομηνίες ροκανίζοντας την σαιζόν. Η προσδοκώμενη σανίδα σωτηρίας γι αυτόν είναι ένα εμβόλιον ή έστω ένα αποτελεσματικόν φάρμακον, τα οποία θα επιτρέψουν στο γόητρόν του να μεσουρανήσει. .
Τουρίστες πρόθυμοι να έλθουν υπάρχουν. Το Ελληνικόν κράτος είναι που κωλυσιεργεί.
“Θέλουμε να διεκδικήσουμε μία σεζόν και θα το προσπαθήσουμε.”
Δεν προσπαθείτε να επιμηκύνεται τη σεζόν που όλα αυτά τα χρόνια έχει μειωθεί όσο δεν πάει ; Δεν κοιτάτε πως θα βελτιώσετε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους τουρίστες μας και επίσης δεν προσπαθήστε καλύτερα να διεκδικήσετε ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν από αυτό που έχουμε και που τα τελευταία χρόνια τους ταιζουμε αντί να μας ταιζουμε. Είστε όλο λόγια έργο ποτέ είτε με ιό ειτε χωρίς, λόγια του αέρα και φύκια με μεταξοτες κορδέλες.