Στα ίδια υψηλά επίπεδα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, παραμένει η κακοποίηση των γυναικών στη Ρόδο που κατέχει -δυστυχώς- μια από τις υψηλότερες θέσεις σε καταγεγραμμένα περιστατικά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», το γεγονός ότι στα ήδη υψηλά ποσοστά στον καιρό του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού δεν καταγράφεται περαιτέρω αύξηση στις καταγγελίες γυναικών, προφανώς και δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Απλώς δεν καταγράφεται, καθώς ο εγκλεισμός δεν αφήνει περιθώρια στο θύμα, να αναζητήσει βοήθεια από τη στιγμή που συμβιώνει στο ίδιο περιβάλλον με τον θύτη 24 ώρες το 24ωρο υπό καθεστώς εκφοβισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη «δ», από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η προσέλευση στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη ανασφάλεια που προκύπτει από την νέα οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών, εξαιτίας του lockdown.
Η οικονομική ανασφάλεια, είναι ένας βασικός παράγοντας, αν όχι ο βασικότερος που δεν επιτρέπει στη γυναίκα να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης και να αυτονομηθεί, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα καθώς πολλές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εργασία τους λόγω του κορωνοϊού, με δεδομένη την κρίση που διέρχεται ο τουρισμός στη Ρόδο.
Η έλλειψη εισοδήματος, αναγκαστικά θα κρατήσει πολλές γυναίκες στο σπίτι, ανατρέποντας τον σχεδιασμό να καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά της βίας.
Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι στη Ρόδο, θα πρέπει να αναμένεται κύμα έξαρσης της έμφυλης βίας από τον Σεπτέμβριο με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και με την λήξη της «λειψής» τουριστικής περιόδου, που θα πυροδοτήσει νέες επιθετικές συμπεριφορές.
Τα κονδύλια για τη λειτουργία των δομών στο Δήμο Ρόδου, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω του ΕΣΠΑ, είναι διασφαλισμένα μέχρι και το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση που αναμένεται, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο σημαντικό έργο τους στην τοπική κοινωνία.
Συμβουλευτικό
Κέντρο Δήμου Ρόδου
Σκοπός του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης σε θύματα βίας, καθώς και η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης του φαινομένου.
Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται:
• Ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία (εκφοβισμός, απειλές, εξευτελισμός, τρομοκρατία)
• Σωματική βία (χτυπήματα, καψίματα, κλωτσιές)
• Οικονομική βία (οικονομική εξάρτηση/εκβιασμός)
• Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στον κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια (πράξεις, προσβολές, σχόλια σεξουαλικού χαρακτήρα κ.τ.λ.)
• Βιασμό ή απόπειρα βιασμού
• Θύματα πορνείας ή trafficking (εμπορίας ανθρώπων, οικονομική εκμετάλλευση της γενετησίας ζωής)
Το Κέντρο παρέχει:
• Εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη
• Ομάδες/ Workshops (εργασιακής συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν το φαινόμενο της βίας)
• Ομάδες/ Workshops (εργασιακής συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν το φαινόμενο της βίας)
• Παραπομπή ή συνοδεία (αν είναι αναγκαίο) των γυναικών προς τις αρχές και τις υπηρεσίες υγείας
• Παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών
Το Κέντρο διαθέτει δύο αίθουσες ατομικών συνεδριών, μια αίθουσα ομαδικών συνεδριών και χώρο απασχόλησης παιδιών των ωφελουμένων
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Αποστόλων(παραπλεύρως ΚΕΠ)
Τηλέφωνο: 22410- 67120, 67128, 67155
Email: ksymbouleytikorodou@gmail.com
Ξενώνας Φιλοξενίας
Δήμου Ρόδου
Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων βίας του Δήμου Ρόδου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους. Ο Ξενώνας υποδέχεται, προστατεύει και υποστηρίζει κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία με τη μορφή σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή και οικονομικής υστέρησης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, συμπεριλαμβανομένου και γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
Στόχος του είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής (στέγης και διατροφής) στις γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους, καθώς και η προστασία τους από το θύτη. Παρέχεται συστηματική (ατομικά και ομαδικά) ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου οι φιλοξενούμενες να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, να θέσουν ένα τέλος στη βία, να επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επανέλθουν στην κοινότητα, ζώντας ανεξάρτητα και έξω από τη βία. Ανάλογα και με την περίπτωση, το επιστημονικό προσωπικό διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Ρόδου διαθέτει έντεκα δωμάτια, εκ των οποίων κάποια είναι δίκλινα και κάποια τετράκλινα, (δυναμικότητα φιλοξενίας 20 γυναίκες με τα παιδιά τους) και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα, με επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των φιλοξενουμένων και διασύνδεση με την αστυνομία. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο, για λόγους ασφαλείας, είναι απόρρητα. Οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να διαμείνουν ως τρεις μήνες.
Η πρόσβαση στον Ξενώνα πραγματοποιείται μέσω παραπομπής από τη γραμμή υποστήριξης SOS (15900) και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Ρόδου (τηλ: 22410-67120, 67128, 67155, διευθ/νση: Πλ. Αγίων Αποστόλων). Η διαμονή στον Ξενώνα έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα και απώτερος στόχος είναι η γυναίκα να ενδυναμωθεί και να επανενταχθεί σε μια χωρίς βία καθημερινότητα.
Να σημειωθεί, ότι ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια μέσω του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών και μετά το 2023.